Τρεις πρωτοβουλίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για την ακρίβεια, ενώ ταυτόχρονα επέμεινε ότι το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα είναι πιο φθηνό από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Τρεις νέες πρωτοβουλίες στο μέτωπο κατά της ακρίβειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για το ζήτημα.
Ειδικότερα:
1. Όπως το 2020, έτσι και εφέτος 100.000 ενεργοί υγειονομικοί του ΕΣΥ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού, δηλαδή μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους αποδοθεί αμέσως μέσα στο Δεκέμβριο.
2. Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ακόμη για κάθε μέλος της οικογένειας. Αυτό αφορά 800.000 συμπολίτες μας που θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξη τους. “Είναι μια ανακούφιση, δεν είναι κάτι παραπάνω δεν είναι αυτό που τους αξίζει αλλά είναι μία βοήθεια”, σημείωσε.
3.Το ίδιο επίδομα σε 173.000 πολίτες με αναπηρία. Πρόκειται για τους δικαιούχους του Οργανισμού Πρόνοιας.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παγκόσμια κρίση τιμών, που συνδέεται με την έξοδο από τα lockdown.
Συμφώνησε με την ΕΚΤ ότι πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που θα αρχίσει να υποχωρεί από το πρώτο τρίμηνο του 2022 και άρα δεν πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ για να μην ανασχεθεί η αναπτυξιακή δυναμική.
Διαφώνησε με όσους στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα μίας χαλαρής νομισματικής πολιτικής και έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε ότι υπάρχει μία πλειοδοσία στα ΜΜΕ, γιατί το ζήτημα της ακρίβειας πουλάει, και πως η εικόνα όσον αφορά στην ακρίβεια δεν είναι η πραγματική.
Δήλωσε ότι η χώρα μας έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στον πληθωρισμό στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και υποστήριξε ότι: “Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για αυτό και το καλάθι των βασικών προϊόντων παραμένει αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.
Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα συνέκρινε το κόστος για το καλάθι της νοικοκυράς σε Ελλάδα και Ισπανία, σχολιάζοντας καυστικά προς το ΣΥΡΙΖΑ: “Και στην οικονομία εκτός από τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία δεν μας τα λένε πολύ καλά οι νεόκοποι φίλοι σας οι σοσιαλιστές”.
Γενεσιουργός αιτία των αυξήσεων, σημείωσε πάντως ο πρωθυπουργός, είναι η αύξηση στις τιμές του ρεύματος, η οποία έχει οικονομικές και γεωπολιτικές αιτίες. Επισήμανε δε ότι η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει τα νοικοκυριά, παραδέχθηκε ο κ.Μητσοτάκης, αλλά δήλωσε ότι “σε αυτό το πρόσκαιρο φαινόμενο η χώρα μας απαντά δραστικά και αποτελεσματικά” και τόνισε πως: “Αυτή η άμυνα δεν ήταν δεδομένη, δεν έτυχε, αλλά πέτυχε”.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων σημαντικών αυξήσεων η κυβέρνηση άμεσα σε λήψη μέτρων αιχμής για την ενέργεια, ενώ υποστήριξε ότι και το εισόδημα των νοικοκυριών είχε προηγουμένως θωρακιστεί επί δύο χρόνια.
Αναλογικά η μεγαλύτερη στήριξη στην ΕΕ για το ηλεκτρικό ρεύμα
Υπενθύμισε ότι πρώτη η Ελλάδα από το Σεπτέμβριο ανακοίνωσε επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος, την οποία αναγκάστηκε να αυξήσει στη συνέχεια. Αναφέρθηκε στο διπλασιασμό των κοινωνικών τιμολογίων, την εξαίρεση από τα τέλη φυσικού αερίου, την αναστολή πληρωμής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τις επιχειρήσεις και για το πετρέλαιο κίνησης για αγρότες νέους ή που συμμετέχον σε συνολικά συνεργατικά σχήματα.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το συνολικό ποσό που διέθεσε η κυβέρνηση για μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αγγίζει τα 680 εκ ευρώ. Αναλογικά η στήριξη αυτή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι και εφέτος το επίδομα θέρμανσης θα είναι διπλάσιο και δίνεται με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια, που λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές καιρικές συνθήκες
Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να προλάβει τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι: “Η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια και ναι η ΔΕΗ σήμερα είναι ισχυρή. Μας την παραδώσατε στα όρια της χρεωκοπίας και πραγματοποιήσαμε αύξηση κεφαλαίου σε τιμή εννέα φορές μεγαλύτερη της μετοχής που είχατε παραδώσει.”
Εκτίμησε δε ότι: “Μία ισχυρή ΔΕΗ μπορεί να απορροφήσει ένα μέρος αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και να συμπαρασύρει και ανταγωνιστές της σε αντίστοιχη πολιτική”.
Στόχος είναι, ανέφερε, η όποια αύξηση αφορά το χειμώνα να επιμεριστεί σε βάθος χρόνου και να αφορά τις πραγματικές ταμειακές δυνατότητες των νοικοκυριών.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι συνολικά οι πολιτικές της κυβέρνησης λειτουργούν ανακουφιστικά στην αύξηση τιμών γιατί αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Επανέλαβε ότι εκτός απο την προγραμματισμένη για 1 Ιανουαρίου αύξηση του κατώτατου μισθού θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση εντός του έτους.
Υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης εντείνονται και άλλο οι έλεγχοι στην αγορά, σημείωσε, τονίζοντας ότι: “Γνωρίζουμε πως μία πρόσκαιρη αναστάτωση μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη κερδοσκοπία. Αυτό θα ανατραπεί”.
Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει τη λήψη μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη θωράκιση της ΕΕ από την ενεργειακή κρίση.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την αύξηση του μέσου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών κατά 7% μέσα σε δυόμιση χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης το διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα το Δεκέμβριο.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να μιλά για στήριξη των πιο αδύναμων, γιατί υλοποίησε μία ευρύτερη πολιτική φοροελαφρύνσεων και ανάπτυξης για όλους. Πρόκειται για την αντιστροφή της φοροεπέλασης του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε.
Αναφέρθηκε στη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων τα δύο χρόνια της πανδημίας και την ανάπτυξη που έχει πετύχει η χώρα, αλλά και τη μείωση της ανεργίας εν μέσω κορονοϊού. Σχολίασε ότι η κυβέρνηση διέψευσε τις Κασσάνδρες στα έδρανα της Βουλής, που προέβλεπαν ότι μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης η ανεργία θα εκτινασσόταν.
Αυτές οι επιτυχίες στην οικονομία μας επιτρέπουν σήμερα να αμυνόμαστε και η πολιτική των μεταρρυθμίσεων μας οδηγεί στο αύριο, υποστήριξε.
Παραδέχθηκε ότι η πανδημία δημιούργησε έλλειμμα της τάξης του 7% και δήλωσε ότι: “Στο εξής οι κινήσεις μας πρέπει να είναι και αποτελεσματικές και μετρημένες. Να μη χτίζουν πρόχειρα το σήμερα ναρκοθετώντας όμως το αύριο”. Θέλησε έτσι να διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές αντοχές όταν σχεδιάζει μέτρα στήριξης.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε άλλωστε με νόημα: “Πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα παροχές που είτε αποδεικνύονταν έωλες είτε έκρυβαν νέους φόρους”. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι προτείνει ακοστολόγητα και δημαγωγικά μέτρα, με εύηχα αλλά κενών περιεχομένου συνθημάτων και έκανε λόγο για ένα νέο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με λεφτά που δεν υπάρχουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου