Η συνέχεια πρέπει να αφορά την πορεία της σύγχρονης Αριστεράς, που, εφόσον επιλέγει να είναι κυβερνητική, οφείλει να εκπροσωπεί τη δημοκρατική παράταξη.
Η τομή αφορά το γεγονός ότι έχουμε εμπειρία διακυβέρνησης και του υπάρχοντος συσχετισμού δύναμης. Ως εκ τούτου πρέπει να αναδείξουμε με σαφήνεια το όραμα που θα εκφράσει την προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.
Να περιγράψουμε τη γεωστρατηγική μας, έχοντας επίγνωση της γεωπολιτικής και της γεωοικονομίας, το περιεχόμενο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κράτους, το σχέδιό μας για την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, την παιδεία και την έρευνα, την εργασία και την κοινωνική στέγαση σε μια χώρα που δημογραφικά απειλείται.
Τέλος, να αποφασίσουμε τον αναγκαίο μετασχηματισμό του κόμματός μας.
Πώς το κόμμα μας θα εμπνέει τη συμμετοχή; Όταν είναι ανοιχτό -όχι διάτρητο- και πολιτικά απαντά στις ανάγκες του προοδευτικού πλειοψηφικού κοινωνικού συνόλου.
Πώς το κόμμα μας θα επιτρέπει τη συμμετοχή; Αλλάζοντας δομή, προωθώντας την αυτοργάνωση, καταργώντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, υιοθετώντας αμεσοδημοκρατικές ψηφιακές ή διά ζώσης διαδικασίες και εσωκομματικά δημοψηφίσματα.
Πώς το κόμμα μας θα είναι αποτελεσματικό; Δημιουργώντας ένα σύγχρονο καταστατικό που θα προβλέπει και περιφερειακή δομή, όταν οι πολιτικές ευρωπαϊκά εφαρμόζονται σε περιφερειακό επίπεδο.
Διαμορφώνοντας έναν σαφή κανονισμό λειτουργίας που θα διέπει συνολικά τη λειτουργία του κόμματος και θα καθορίζει το περιεχόμενο των εσωτερικών διαδικασιών.
Έχοντας σαφείς και αμετάβλητους κανόνες που θα μας αφορούν όλους κι ως εκ τούτου διαμορφώνοντας επιτροπή δεοντολογίας ως θεματοφύλακα των κανόνων που συλλογικά αποφασίζουμε.
Θεσπίζοντας ανώτερο όριο θητειών, έως τρεις, για τους βουλευτές και τα μέλη της Κ.Ε. ώστε να μη δημιουργούνται προσωπικά κέντρα εξουσίας. Η ανανέωση δεν θα αποτελεί ευχή αν επιλέξουμε στο συνέδριο να την καταστήσουμε κανόνα. Άλλωστε όλοι «στρατιώτες» δεν δηλώνουμε; Ιδού η Ρόδος...
Να ορίζουμε κάθε φορά μετρήσιμους στόχους και να κάνουμε τον απολογισμό μας. Αξιοκρατία δεν επιθυμούμε;
Να μην υπάρχει πλέον η δυνατότητα ένα στέλεχος να κατέχει περισσότερες από μία θέσεις κομματικής ευθύνης. Περισσότερα ενεργά μέλη δεν επιδιώκουμε;
Μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά; Ναι. Αρκεί να υπερβούμε τις τάσεις που δεν δικαιούνται να υποκαθιστούν τη συλλογική κομματική λειτουργία. Ρεύματα ιδεών υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Οι οργανωμένες όμως τάσεις έχουν καταλήξει μηχανισμοί ανακύκλωσης λογικών που απονευρώνουν το κόμμα. Η λογική των αριστερόμετρων αφορά ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Το βουλευτοκεντρικό κόμμα έχει αποτύχει είτε ως Ένωση Κέντρου είτε με τη μορφή του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Όποιος επιδιώκει αχανή και πολυπρόσωπα όργανα με αριστίνδην μέλη τους βουλευτές και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους και δεν αγνοεί την πολιτική ιστορία, απλά, δεν επιθυμεί κόμμα μελών, αλλά κόμμα αξιωματούχων.
Καμία από τις προσεγγίσεις αυτές δεν υπηρετεί το σχέδιο της μεγάλης κυβερνητικής Αριστεράς.
Το συνέδριο έχει την ευθύνη να αποφασίσει τα πάντα. Ένα συνέδριο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης επιχειρημάτων για να καταλήξουμε σε σύνθεση και ξεκάθαρη πολιτική γραμμή.
Τότε, με όρους πολιτικής ενότητας, θα μιλήσουμε πειστικά και με την κοινωνία.
Τότε θα αναλάβουμε ξανά την ευθύνη της διακυβέρνησης με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό.
Ώς τότε όμως δεν μπορεί να μας φταίει κανένας άλλος πέρα από τον κακό μας εαυτό.
* Ο Δημήτρης Σακελλάρης είναι μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.
* Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι μέλος Γραμματείας Ν.Ε. Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.
* Ο Γιάννης Μπουλέκος είναι μέλος Ν.Ε. Αν. Αττικής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου