Παραμονές εκλογών της ΕΣΗΕΑ και δυστυχώς η συγκυρία για την ελεύθερη ενημέρωση όλο και θολώνει. Τις τελευταίες διώξεις κατά δημοσιογράφων, που ήρθαν ως απόρροια της προειλημμένης απόφασης Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να στήσουν ειδικό δικαστήριο, επισφράγισε η απόφαση της ανακρίτριας να καλέσει ως υπόπτους για βαριά κακουργήματα τρεις δημοσιογράφους που ανήκαν σε εκείνους που διερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis.
Εμβρόντητες οι ευρωπαϊκές και διεθνείς Ενώσεις Δημοσιογράφων παρατηρούν το μοναδικό -επί επιτελικού κράτους- φαινόμενο να διώκονται δημοσιογράφοι που συνέβαλαν με τον τρόπο τους ο καθένας στη διαλεύκανση ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου που μαζί με πολλά άλλα παρόμοια οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Ιδιαίτερα ανήσυχη για την κλήση του Κώστα Βαξεβάνη ως υπόπτου -προς το παρόν- δεν φαίνεται να είναι η ΕΣΗΕΑ. Μετά λοιπόν τους Αλ. Τάρκα και Γ. Παπαδάκου το κατώφλι της ανακρίτριας θα περάσει και ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης.
Το σκηνικό εμπλουτίζεται τη συγκεκριμένη αυτή περίοδο και από τις νομικές διατάξεις που ποινικοποιούν πλέον τις λεγόμενες επικίνδυνες ειδήσεις, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Προηγήθηκαν λίγους μήνες πριν συλλήψεις με ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης Γερμανών δημοσιογράφων τηλεοπτικού συνεργείου στη Σάμο, γεγονός που προξένησε σφοδρές αντιδράσεις. «Δυστυχώς, αυτή η υπόθεση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο εκφοβισμού ξένων μέσων ενημέρωσης κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά σε θέματα που σχετίζονται με πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.
Πιέσεις από τις αρχές
Από τη Σάμο, τη Λέσβο έως την Αθήνα, ξένοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι υπόκεινται σε αυθαίρετους ελέγχους, κράτηση, πιέσεις από τις Αρχές, ότι τους εμπόδισαν την πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές, σε μια προσπάθεια να τους αποθαρρύνουν στο ρεπορτάζ τους», ανέφερε μεταξύ άλλων η επιστολή των διεθνών οργανώσεων Media Freedom Rapid Response (MFRR) και Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) προς τις αρμόδιες Αρχές.
Εκτός όμως από τις πρωτοφανείς διώξεις δημοσιογράφων και πάλι επί Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει παράλληλα μια απέραντη βιομηχανία αγωγών και μηνύσεων από κυβερνητικούς και κρατικούς παράγοντες κατά δημοσιογράφων που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και μάλιστα φαίνεται ότι αυτές εκδικάζονται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, τη στιγμή που ανάλογες αγωγές και μηνύσεις χρειάζονται δύο και τρία χρόνια για να προσδιοριστούν.
Ενα πρόσφατο παράδειγμα, τα εξωφρενικά πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που επιβλήθηκαν σε τοπικά ραδιόφωνα όταν μετέδωσαν εκπομπές του μακαρίτη Γ. Τράγκα. Θυμίζουμε ότι ήδη ο Τράγκας είχε εκδιωχθεί από τα συστημικά ΜΜΕ μόλις άρχισε να στρέφει τα βέλη του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Και δεν μιλάμε εδώ βέβαια για τις αναίτιες συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων επί κυβέρνησης Ν.Δ. Ο αλήστου μνήμης υπουργός ΠροΠο Μιχ. Χρυσοχοΐδης αρχές του 2021 παρουσίασε επιχειρησιακό σχέδιο για την κάλυψη των διαδηλώσεων δηλώνοντας ότι: «Η αστυνομία θα οριοθετήσει έναν συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση»!
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου