Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Τα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο προς τις εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει κυρίαρχος στο εσωκομματικό πεδίο, με τις προτάσεις του στο Πολιτικό Συμβούλιο και τη συνέντευξη στο Kontra Channel έστειλε ευρύτερα μηνύματα προς την κοινωνία αλλά και προς τους πολιτικούς του αντιπάλους • Πώς αντιδρούν η «Ομπρέλα» και οι άλλες τάσεις στις προτάσεις αλλαγών για το συνέδριο του Μαρτίου • Τι κρύβει η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στο «ΚΚΕ του Κέντρου».


Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι αυτή η εβδομάδα ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα. Οι προτάσεις που εισηγήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τετάρτης για τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν στο 3ο Συνέδριο στα τέλη Μαρτίου, αλλά και το σκεπτικό του πίσω απ’ αυτές, όπως το ανέπτυξε στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra την Πέμπτη, επιβεβαίωσαν την κυριαρχία του στο εσωκομματικό σκηνικό.

«Ν’ ανοιχτούμε, ν’ ανοιχτούμε, ν’ ανοιχτούμε», είπε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ στη συνέντευξη προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν απειλείται από την κοινωνία, απειλείται αν μείνει κλεισμένος σε μια γυάλα». Τα μηνύματα που έστειλε αυτές τις μέρες δεν αφορούσαν μόνο το εσωκομματικό ακροατήριο, είχαν και άλλους αποδέκτες, όπως π.χ. τον Νίκο Ανδρουλάκη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά και τον πρωθυπουργό. Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μια «ρελάνς» Τσίπρα στο πολιτικό πεδίο που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα όπως τα γνωρίζαμε ώς σήμερα.

Υπό το πρίσμα του σοβαρού ενδεχόμενου το 2022 να είναι έτος εκλογών, o επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται αποφασισμένος να τις κερδίσει -στο Kontra απέκλεισε γι’ άλλη μία φορά την πιθανότητα ήττας αλλά και οποιοδήποτε σενάριο δικής του αμφισβήτησης στον ΣΥΡΙΖΑ- και το ζητούμενο ήταν να πάει σ’ ένα συνέδριο που ο ίδιος επιθυμεί να είναι «ενωτικό» αλλά να εμπεριέχει και εκείνες τις αλλαγές που εκτιμά πως είναι προς όφελος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι προτάσεις του αγκαλιάστηκαν απ’ όλες τις τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, πλην της «Ομπρέλας», με 11 στελέχη να διαφωνούν στην επίμαχη ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για κόμμα «σταρ σίστεμ» όπου θα εκλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή οι περισσότερο προβεβλημένοι από τα μέσα ενημέρωσης.


Αφησαν επίσης αιχμές πως με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ένα αρχηγικό κόμμα, κάτι που απορρίπτει ο Αλέξης Τσίπρας. «Αν ήθελα να κάνω το κόμμα αρχηγικό, δεν θα δημιουργούσα προϋποθέσεις αναβάθμισης της διαδικασίας για όλη την Κεντρική Επιτροπή, αλλά μόνο για τον πρόεδρο. Θα έλεγα, ο πρόεδρος από τον λαό και η Κεντρική Επιτροπή από ένα στενό όργανο», είπε στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Γιώργο Σιαδήμα. Παραδέχτηκε επίσης ότι η κίνησή του ήταν αιφνιδιαστική και πως δεν την είχε «κοινωνήσει» με τους συντρόφους του.
Πίσω από τις αλλαγές

Εδώ και καιρό είχε στο μυαλό του αλλαγές ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που από το καλοκαίρι είχε ζητήσει από τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Δανάη Κολτσίδα, να του κάνει μια σχετική πρόταση, ψάχνοντας τα καταστατικά αριστερών, σοσιαλδημοκρατικών και πράσινων κομμάτων στην Ευρώπη. Η ομολογουμένως άξια συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε το δύσκολο αυτό έργο και το έφερε εις πέρας με επιτυχία, καθώς ξεχώρισε αυτά που προέβλεπαν μεγαλύτερη συμμετοχή, μαζικότητα, διαδικασίες ένταξης νέων μελών, αξιοποίηση ψηφιακών μέσων κ.λπ.

Οδηγός σε αυτή την προσπάθεια αποδείχθηκαν όχι τόσο τα κόμματα που είχαν ισχυρό το αποτύπωμα της παραδοσιακής κομματικής δομής, αλλά αυτά που προέρχονταν κατά κύριο λόγο μέσα από κινήματα, όπως π.χ. οι Podemos της Ισπανίας ή τα κόμματα των Πράσινων από Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία, στις χώρες δηλαδή όπου έχει παράδοση η Πολιτική Οικολογία. Οι σχετικές προτάσεις παραδόθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέμβριο. Ομολογουμένως κάποιες απ’ αυτές είναι καινοτόμες για την ελληνική πραγματικότητα, όπως π.χ. η ποσόστωση ανδρών-γυναικών σε ποσοστό 50-50.
Οι αντιδράσεις

Οπως αναφέραμε ήδη, 11 στελέχη της «Ομπρέλας» και ο γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταψήφισαν την πρόταση του προέδρου. Ο ίδιος το θεώρησε απόλυτα φυσιολογικό αυτό, λέγοντας στο Kontra πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νεκροταφείο» αλλά ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα στο οποίο πάντοτε υπήρχαν διαφορετικές γνώμες. Δεν παρέλειψε επίσης να καλέσει τους διαφωνούντες να ξανασκεφτούν τις προτάσεις του. Στον αντίποδα η «Ομπρέλα» ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες το δικό της κείμενο-συμβολή στο συνέδριο, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις προτάσεις, ενώ είναι προγραμματισμένη για την άλλη εβδομάδα και μια πανελλαδική συνδιάσκεψη εν όψει συνεδρίου.

Ετοιμοι και συγκροτημένοι δηλώνουν από την πλευρά τους οι προεδρικοί της «Κίνησης Μελών» για το επόμενο διάστημα, όντας δικαιωμένοι από τις προτάσεις Τσίπρα. Στο πλευρό τους και οι ΠΑΣΟΚογενείς, αλλά και οι της «Γέφυρας», που δεν αισθάνονται πλέον σαν τους «φτωχούς συγγενείς» του κόμματος.

Δεν είχαν ωστόσο όλες οι αντιδράσεις το ίδιο πρόσημο. Κάποιοι της «Ομπρέλας» συμμάχησαν με στελέχη της «Γέφυρας» στο θέμα Πολάκη, το οποίο και έθεσαν στο Πολιτικό Συμβούλιο, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλύπτει πλήρως τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, απαντώντας κάπως ενοχλημένος στο Kontra: «Γιατί επιμένετε; Εχετε κάνει τέταρτη ερώτηση για τον κ. Πολάκη. Οχι, δεν θεωρώ ότι κάνει ζημιά».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά το περιστατικό στην ταβέρνα στο οποίο πρωταγωνίστησε ο κ. Πολάκης, υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο που υποστήριζαν ότι οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τη συμπεριφορά του βουλευτή. Ωστόσο, η ευθεία βολή ήρθε από τα αριστερά και από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, που σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action είπε πως «η διαγραφή Κουρουμπλή μπορεί να δείξει τον δρόμο για τον Πολάκη».

Είχε προηγηθεί ένα editorial στον ιστότοπο tvxs του κ. Κούλογλου, με τον τίτλο «Η Ν.Δ. θα έπρεπε να εφεύρει τον Πολάκη», γεγονός που εξόργισε τον αψύ Σφακιανό, ο οποίος και επιτέθηκε στην ιστοσελίδα από το facebook. «Φάγανε τα μούτρα τους με την ταβέρνα, ξεφτιλίστηκαν με τα φάρμακα και την πανδημία, ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν 22.090 νεκρούς στην πλάτη τους και βγήκαν αυτοί που “έπρεπε” για να με υποτιμήσουν και να λοιδορήσουν. ΑΔΙΚΟΣ ΚΟΠΟΣ, ΣΑΣ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ…», έγραψε μεταξύ άλλων.
Τα μηνύματα προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ιδιαίτερη σημασία απέπνεαν και τα μηνύματα που ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε προς τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκο Ανδρουλάκη. Αναγνώρισε, μιλώντας στο Kontra, ότι βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του βήματα, «περνάει μια περίοδο μέλιτος», είπε χαρακτηριστικά, ενθυμούμενος τη δική του αντίστοιχη περίοδο, στα πρώτα του βήματα ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως σημείωσε πως όπως κάθε πολιτικός αρχηγός έτσι και ο κ. Ανδρουλάκης θα κριθεί από τις απαντήσεις που θα δώσει στα πολιτικά διλήμματα που θα συναντήσει στην πορεία. «Ενα κρίσιμο ερώτημα, αυτό που πρέπει να απαντήσει, είναι το εξής: ή με τη Δεξιά ή με τη Δημοκρατική Παράταξη. Δεν μπορείς να είσαι και με τη Δεξιά και με τη Δημοκρατική Παράταξη» είπε, και στην επισήμανση των δημοσιογράφων ότι ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να θελήσει να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, απάντησε: «Εκεί κινδυνεύεις να γίνεις, όπως έλεγε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ΚΚΕ του Κέντρου αν δεν απαντάς στο κρίσιμο ερώτημα πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Το ΚΚΕ λέει σοσιαλισμός, κομμουνισμός. Εάν εσύ απαντάς παρομοίως, αντί για σοσιαλισμό λες σοσιαλδημοκρατία, δεν βγαίνει άκρη».

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρότασης διαλόγου για προοδευτική διακυβέρνηση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως «δεν είναι ώρα ακόμα», ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε η απάντησή του για το αν θα ζητήσει να συναντήσει τον κ. Ανδρουλάκη. «Οχι. Γιατί να ζητήσω συνάντηση; Σας είπα, είναι μια περίοδος, δεν εννοώ ποτέ, λέω στο άμεσο μέλλον δεν βρίσκω τον λόγο. Επαναλαμβάνω, είναι ένας νέος αρχηγός, ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί το κόμμα του, δεν έχουν συγκροτηθεί τα όργανά του, να βρει τις πατημασιές του... Δεν έχω καμία διάθεση να κηδεμονεύσω έναν παίκτη που μπαίνει στο πολιτικό σκηνικό, δεν έχω καμία αγωνία τέτοια».

Νωρίτερα, βέβαια, είχε στρέψει τα βέλη του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως πασχίζει να βρεθεί στο ίδιο μέρος με τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Βλέπω όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι λίγο αμήχανος. Ψάχνει να βρει πού θα συναντήσει τον κ. Ανδρουλάκη, πάει να εξαγγείλει ο κ. Ανδρουλάκης ότι θα βρεθεί στη Λήμνο, πάει κι αυτός στη Λήμνο να κάνει τον αγιασμό εκεί, στους διαδρόμους της Βουλής προσπαθεί να τον συναντήσει. Καταλαβαίνω βέβαια γιατί αυτή η ανησυχία, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε υπό τη δική του επιρροή και τώρα μάλλον φαίνεται ότι επαναπατρίζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όσον αφορά την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την καθημερινή κριτική στα πεπραγμένα τους, με έμφαση στη διαχείριση της πανδημίας και της ακρίβειας. «Το μεγάλο και το επείγον ζήτημα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση γιατί έχει αποτύχει και γιατί είναι επικίνδυνη», είπε, συμπυκνώνοντας σε μία φράση τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον.




efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου