Διευρύνει την παρουσία του στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά ο όμιλος Allianz καθώς συμφώνησε την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης.
Μιας εισηγμένης νοικοκυρεμένης εταιρείας με μερίδιο αγοράς κοντά στο 6%.
Οι Γερμανοί της Allianz υπέβαλαν δημόσια πρόταση για το 100% των μετοχών της εταιρείας αλλά έχουν συμφωνήσει με ομάδα 30 μετόχων της Ευρωπαϊκής Πίστης (μεταξύ των οποίων ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Γεωργακόπουλος και μέλη της οικογένειάς του, διευθυντικά στελέχη και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης) να τους μεταβιβαστεί το 72,2% του μετοχικού κεφαλαίου.
Το τίμημα ανέρχεται στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή και αποτιμά το 100% της Ευρωπαϊκής Πίστης στα 207 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια της κεφάλαια προσεγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος θα παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας, η οποία θα διατηρήσει και την επωνυμία της. Μέσω της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης οι Γερμανοί της Allianz θα ενισχύσουν τα μερίδια αγοράς, τόσο στον κλάδο των ζημιών, όσο και στον κλάδο της ζωής. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης και εφόσον ο προτείνων αποκτήσει άνω του 90% της Ευρωπαϊκής Πίστης θα δρομολογήσει τις διαδικασίες εξόδου της μετοχής από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Η συγκεκριμένη εξαγορά έρχεται να προστεθεί σε σειρά από deals που εκδηλώθηκαν το 2021 αλλά και σε κινήσεις επέκτασης των μεγάλων πολυεθνικών που ξεκίνησαν εδώ και 20 χρόνια. Το 2021 Generali εξαγόρασε την ΑΧΑ Ασφαλιστική έναντι 165 εκατ. ευρώ, το CVC την Εθνική Ασφαλιστική έναντι 330 εκατ. ευρώ (συν 120 εκατ. αν επιτευχθούν ορισμένοι στόχοι) και το NN Group τις δραστηριότητες της MetLife σε Ελλάδα και Πολωνία.
Η κυριαρχία των ξένων πολυεθνικών
Οι εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια έχουν συμβάλει στον αφελληνισμό του κλάδου. Ολα ξεκίνησαν το 2001, όταν η Ιντεραμέρικαν άλλαξε χέρια και πέρασε υπό τον έλεγχο της Eureko, η οποία σήμερα έχει μετονομαστεί σε Achmea. Ακολούθησαν οι μεγάλες θυγατρικές των τραπεζών.
Η Alpha Aσφαλιστική εξαγοράστηκε από την ΑΧΑ και τώρα η ΑΧΑ από την Generali, η Aγροτική Ασφαλιστική από την Ergo, η Φοίνιξ Metrolife Εμπορική από την Groupama, η Eurolife από τη Fairfax και οι ασφαλιστικές της Λαϊκής Τράπεζας από τη γαλλική CNP. O αφελληνισμός θα ολοκληρωθεί με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας, από το fund της CVC.
Παράλληλα, κατά το εξεταζόμενο διάστημα διέκοψαν τη λειτουργία τους γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Ασπις Πρόνοια, η Commercial Value και η International Life
Η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική ασφαλιστική εταιρεία που είχε απομείνει ήταν η Ευρωπαϊκή Πίστη που και αυτή περνά σε ξένα χέρια.
H εξέλιξη αυτή, δηλαδή η συγκέντρωση του κλάδου στα χέρια των ξένων, δεν ήταν κατ’ ανάγκη αρνητική, αφού τα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι μητρικοί όμιλοι του εξωτερικού κάλυψαν αυξήσεις κεφαλαίου και ο κλάδος δεν είχε «ατυχήματα» από λουκέτα και εξαπατημένους ασφαλισμένους όπως στο παρελθόν.
Ο κλάδος θα ωφεληθεί από την άνοδο του ΑΕΠ
Η κινητικότητα στον κλάδο οφείλεται στο γεγονός πως οι οι εργασίες του είναι συνυφασμένες με την πορεία του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επόμενη εξαετία πόρους 72 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας – αν η απορρόφηση των κονδυλίων είναι τάχιστη και αποτελεσματική – θα είναι εντυπωσιακή, είναι εύλογο ο κλάδος να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και να καταγράφονται χρυσοφόρα deals.
Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα περιθώρια ανόδου των ασφαλιστικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι μεγάλα, καθώς η ελληνική παραγωγή αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ έναντι 7,6% της ευρωπαϊκής παραγωγής. Δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη της χώρας θα εμφανίζει ρυθμούς 3%-4%, εκτιμάται πως και ο ασφαλιστικός κλάδος θα επωφεληθεί από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου