Οι αρμόδιοι έχουν ήδη προειδοποιήσει για τη νέα κρίση. Ενδεικτικά, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να εκτοξεύσει στα ύψη τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, με καταστροφικό αντίκτυπο στους πιο φτωχούς του κόσμου.
Γιατί θα συμβεί αυτό; Οι γεωργικές εκτάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι γνωστές ως το παγκόσμιο «καλάθι του ψωμιού». Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι δύο κύριοι παγκόσμιοι εξαγωγείς σιταριού και κριθαριού. Η Ουκρανία δε είναι βασικός προμηθευτής καλαμποκιού και ηγέτης στο ηλιέλαιο. Ο πόλεμος έχει πλήξει ήδη τη φυτική παραγωγή και ανεβάζει τις τιμές.
Σύμφωνα με τον κ. Μπίσλεϊ, η κατάσταση θέτει περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο πείνας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
«Όταν νομίζεις ότι η κόλαση στη γη δεν μπορεί να γίνει χειρότερη, τότε γίνεται», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το BBC.
Η παραγωγή σιτηρών επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση στην Ουκρανία και μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει τις παγκόσμιες τιμές στο σιτάρι.
Τα πρώτα στοιχεία του ΟΗΕ κάνουν λόγο για μια «τέλεια καταιγίδα» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι με την πείνα. Ήδη, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ο αριθμός είχε αυξηθεί από 80 εκατομμύρια σε 276 εκατομμύρια μέσα σε τέσσερα χρόνια. Τώρα, ο συνδυασμός πολέμου, κλιματικής αλλαγής και κορονοϊού συνθέτουν έναν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για την επόμενη μέρα.
«Από εκεί, λοιπόν, που είσαι το καλάθι του ψωμιού, θα πρέπει να μοιράσεις ψωμί. Είναι μια απίστευτη αντίστροφη της πραγματικότητας» ανέφερε ο Μπίσλεϊ.
Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει αύριο την πορεία του πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο. Το νέο πληθωριστικό σοκ στην ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει τον προηγούμενο μήνα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχει βάλει «στόχο» νέο υψηλό που μπορεί και να ξεπεράσει το 7%. Τον Ιανουάριο κατέγραψε άλμα 6,2%.
Στις ανατιμήσεις των καυσίμων έχουν προστεθεί και οι αυξήσεις σε σειρά τροφίμων. Και η κατάσταση προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου