Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Φυσικό αέριο: Υποχωρούν οι τιμές αλλά παραμένουν πανάκριβες

Στα 103,5 δολάρια το βαρέλι υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου στο ευρωπαϊκό brent το πρωί της Τρίτης, ενώ στο αμερικανικό αργό πετρέλαιο η τιμή έχει πέσει κάτω και από τα 100 δολάρια στα 98,2 δολάρια το βαρέλι.

Ταυτόχρονα, οι τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη υποχωρούν επίσης και θα ξεκινήσουν τη μέρα από τα επίπεδα των 115 ευρώ. Η τιμή παραμένει πανάκριβη, ειδικά για αυτή την περίοδο του χρόνου.

Ωστόσο η κρίση στις τιμές έχει ήδη κάνει τη ζημιά. Οι ειδικοί σχολιάζουν τρία πράγματα:

Οι διεθνείς τιμές έμειναν μεγάλο διάστημα σε δυσθεώρητα ύψη και τώρα μπορεί να υποχωρούν αλλά παραμένουν πανάκριβες. Οι τιμές στο αργό είναι 30%-35% ακριβότερες από τα αποδεκτά επίπεδα.

Οι τιμές στο φυσικό αέριο είναι ακόμα πιο ακριβές από τις τιμές του πετρελαίου το οποίο έχασε το συγκριτικό πλεονέκτημα να είναι ένα φθηνότερο καύσιμο. Όσοι το επέλεξαν για θέρμανση πληρώνουν ακριβότερα, οι βιομηχανίες πληρώνουν ακριβότερα επίσης.


Το επίπεδο των τιμών για αυτή την περίοδο του χρόνου δείχνει ότι οι τιμές δεν επιστρέφουν σε αποδεκτά επίπεδα. Η άνοιξη έρχεται, η ζήτηση του χειμώνα έχει ουσιαστικά καλυφθεί. Πέρυσι οι τιμές στο φυσικό αέριο ήταν 75% φθηνότερες. Παρά το γεγονός ότι το εμπάργκο της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει το φυσικό αέριο οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πληρώνουν παράλογα ποσά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου