Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "είδε" χθες στην Βουλή το πολιτικό τέλος του Μητσοτάκη

Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια μια κυβέρνηση που πιστεύει στην αυτό-ρύθμιση της αγοράς εκτιμούν στην Κουμουνδούρου. Πώς διαβάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις εκλογές

Την απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην Βουλή, στην αντιπαράθεση που είχε για το φλέγον θέμα της περιόδου με τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα στην αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές στις επερχόμενες εκλογές που αναδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του βρίσκεται σε αποδρομή.

Κρατική παρέμβαση vs «αυτορύθμιση της αγοράς»

Αποτιμώντας την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρες οι διαφορές αντίληψης που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την Νέα Δημοκρατία. Αυτές που δεν «επιτρέπουν» στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακρίβειας με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι η Ν.Δ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύουν στην «αυτό-ρύθμιση» της αγοράς ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην αποφασιστική κρατική παρέμβαση. Χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως η κυβέρνηση κινείται ακολουθώντας το «manual του νεοφιλελευθερισμού» την ίδια στιγμή που απαιτείται «παρέμβαση του κράτους».

Το πρώτο σαφές δείγμα ήταν το ότι για πολλοστή φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, την θεσμοθέτηση πλαφόν στις ενεργειακές τιμές και την μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης. Δηλαδή προτάσεις κρατικού παρεμβατισμού που θα έχουν άμεση θετική επίπτωση στους πολίτες-καταναλωτές.
Απροθυμία για να φορολογηθούν τα υπερ-κέρδη

Το δεύτερο δείγμα αφορούσε το θέμα των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών και της αισχροκέρδειας στην αγορά. Θέμα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ήδη από τον Νοέμβριο και η κυβέρνηση …ξαφνικά ανακάλυψε ότι υπάρχει. Γεγονός που οφείλεται στο ότι εκτέθηκε από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισημαίνουν το θέμα αυτό σε όλα τα κράτη – μέλη. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν όμως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε σαφέστατη απροθυμία να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση παρά τις όποιες – αόριστες- δηλώσεις του για φορολόγηση των υπερ-κερδών.

Ενδειτικό ήταν πως στη πρωτολογία του μίλησε γενικώς για φορολόγηση και στην συνέχεια μίλησε για φορολόγηση «στο 90% των κερδών» αφού πιέστηκε από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα. Επίσης δήλωσε ότι …περιμένει τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας την ίδια στιγμή που ακόμη και δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου αναφέρουν πως η ΡΑΕ επιδίδει στην κυβέρνηση καθημερινά τα στοιχεία που δείχνουν το εύρος των υπερκερδών.

Την συνολική εικόνα έδωσε με συγκεκριμένα στοιχεία στην ομιλία του και ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «με βάση στοιχεία από τη ΡΑΕ από τον Ιούλιο του 21, μέχρι και τον Φλεβάρη του 22, το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ η μέση συνολική τιμή της Ελληνικής χονδρικής αγοράς, ήταν στα 202 ευρώ. Άρα 153 κόστισε, 202 πουλήσανε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 8 μήνες. Που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη μεταβατώρα». Επισήμανε με βάση αυτά ότι «με 49 ευρώ το κέρδος, το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο οκτάμηνο, ξεπέρασε το 1, 7 δις. Αν αφαιρέσουμε εκπτώσεις, προκύπτει το 1,4 δισ. Και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια».
Δείγματα κυβέρνησης σε αποδρομή

Στον ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν ότι υπό την πίεση της κατάστασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ενώπιον της Βουλής σχετικά με τις επικείμενες εκλογές. Τέτοιες που δεν φαίνεται να συνάδουν με τους αρχικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου που ήθελε «ανοιχτό» κάθε ενδεχόμενο.

Έτσι σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε ότι θα προχωρήσει σε (νέα) αλλαγή του εκλογικού νόμου που ό ίδιος ψήφισε το 2020 και προβλέπει κλιμακωτό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Παρά το γεγονός ότι σχετικές διαρροές φιλοξενήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον φιλοκυβερνητικό έντυπο και ψηφιακό τύπο. Έτσι πλέον οποιαδήποτε κίνηση αλλαγής του εκλογικού νόμου σημαίνει αυτόματα πως η Νέα Δημοκρατία παραδέχεται πως ουσιαστικά η κυβέρνηση βρίσκεται σε καθεστώς αποδρομής κάτι που αποτυπώνεται ακόμη και στις κυρίαρχες δημοσκοπήσεις. Παράλληλα επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για πολλοστή φορά.

Με ενδιαφέρον καταγράφουν στην Κουμουνδούρου και την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με την οποία «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην προκύψουν εκλογές μετά από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής». Ως σαφές δείγμα του ότι η Ν.Δ δεν πρόκειται να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές αλλά θα επιχειρήσει να επιβάλλει διλήμματα περί «σταθερότητας» και «μονοκομματικών κυβερνήσεων» προβάλλοντας προς τους ψηφοφόρους της Ν.Δ ότι δεν έχει καμία σημασία η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Γεγονός που «θα μετρήσει» στην κάλπη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ συμπεραίνουν ότι το κλίμα που διαμορφώνεται από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη προδιαγράφει στην πραγματικότητα το δικό του πολιτικό τέλος. Θέση άλλωστε που διατύπωσε και στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως «κάθε μέρα που περνά οι πολίτες πλέον γνωρίζουν πως το επίδικο δεν είναι εάν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διώξει την κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς. Θα κερδίσει, ο κ. Μητσοτάκης έχει τελειώσει».




news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου