Στα επίπεδα του 30% η αύξηση στη χονδρεμπορική ρεύματος μέσα σε μία μέρα, ενώ το φυσικό αέριο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και το πετρέλαιο διατηρείται σταθερά πάνω από τα 100 δολλάρια το βαρέλι.
Όσο σκληραίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, τόσο αυξάνει η αβεβαιότητα για το μέλλον, γεγονός που ωθεί συνεχώς προς τα πάνω τις τιμές των ενεργειακών αγαθών.
Προς την ίδια κατεύθυνση οδηγούν τις εξελίξεις και οι αποφάσεις της Ε.Ε. για ταχεία απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, κίνηση που θα φέρει, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο, έλλειψη ενεργειακών πόρων και συνεπώς άνοδο της ζήτησης και των τιμών.
Σε κάθε περίπτωση, το βάρος που καλούνται να σηκώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για την πληρωμή ρεύματος, αερίου και πετρελαίου είναι έξω από τις δυνατότητές τους. Οι επιδοτήσεις που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, παρότι σε απόλυτα νούμερα κοστίζουν ακριβά (έχουν ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ), μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας και πάντως αδυνατούν να στηρίξουν επαρκώς τους καταναλωτές.
Η συζήτηση για δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου που θα χρηματοδοτεί τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης καθυστερεί, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση στον ορίζοντα, εάν η Ευρώπη δεν θέλει να αποκοπεί από τους ίδιους τους πολίτες της.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αυξήθηκε μέσα σε μια ημέρα στα επίπεδα του 30% σκαρφαλώνοντας σήμερα στα 362,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ το φυσικό αέριο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και το πετρέλαιο διατηρείται σταθερά πάνω από τα 100 δολλάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ενεργειακή κρίση μπορεί κάλλιστα να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, εκτοξεύοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού σε κυριολεκτικά αδιανόητα επίπεδα.
Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει η παραμικρή διαταραχή στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου (οι οποίες μάλιστα έχουν αυξηθεί τα τελευταία 24ωρα), η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub (TTF) ανήλθε χθες σε ρεκόρ όλων των εποχών, με το συμβόλαιο Απριλίου να διαμορφώνεται στα 174 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης.
Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά περνούν κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος στη λιανική, καθίστανται εύλογοι οι φόβοι για τις επιβαρύνσεις που μπορεί να επιφέρει στους λογαριασμούς των καταναλωτών αυτό το νέο ξέφρενο ράλι.
Σύμφωνα με αναλυτές, αιτία για τα αλεπάλληλα ρεκόρ είναι πως οι αγορές δεν «πείθονται» για την απρόσκοπτη συνέχιση της τροφοδοσίας. Κι αυτό παρόλο που μία ακόμη καθησυχαστική ένδειξη είναι πως από τον αποκλεισμό από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT εξαιρέθηκαν τελικά εκείνα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (όπως οι Gazprombank) που εμπλέκονται στο διασυνοριακό ενεργειακό εμπόριο της Μόσχας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου