Συγκεκριμένα, εμφανιζόμενος στο πολιτικό talk show «Maybrit Illner» την Πέμπτη (31/03), ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), διασταύρωσε τα ξίφη του με άλλους καλεσμένους που ζητούσαν την άμεση σταδιακή κατάργηση του ρωσικού αερίου.
Ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, σε σχετικές δηλώσεις του, επεσήμανε ότι εάν εισαχθεί ένα τέτοιο εμπάργκο, οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες, ξεπερνώντας κατά πολύ ένα απλό «όριο ταχύτητας», όπως αυτό στους αυτοκινητόδρομους, με «ύφεση και ανεργία».
Χωρίς ρωσικό αέριο, θα επέλθει μια «εικονική κατάρρευση των βιομηχανικών μας δικτύων», προέβλεψε ο επικεφαλής της BDI και πρόσθεσε ότι, αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατον να οριστεί το τίμημα για τις πιθανές απώλειες και να δοθεί έστω και ένα μεγάλο ποσό σχετικά με το κόστος για τον μέσο Γερμανό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό είδος κατάρρευσης του κλάδου μας», υποστήριξε ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία μπορούσε να δει την αποσύνθεση της ίδιας της βιομηχανίας για την οποία ήταν «τόσο περήφανη ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Ο πρόεδρος της BDI αμφισβήτησε, επίσης, την έκκληση ενός ακτιβιστή για παντελή απομάκρυνση από το φυσικό αέριο και προτίμηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί να «εξαρτηθεί από κάποιον άλλο αυταρχικό, που δεν λείπει σε όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με τον Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, το αέριο είναι μια «εξαιρετικά αποδοτική πηγή ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής» και ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών τόνισε ότι η Γερμανία είχε νωρίτερα εγκρίνει ένα σχέδιο για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, μόνο με την υπόθεση ότι η χώρα θα έχει αρκετό φυσικό αέριο.
Ενώ ορισμένοι από τους άλλους προσκεκλημένους στην εκπομπή υποστήριξαν ότι ήταν απλώς ανήθικο να χρηματοδοτηθεί ο «πόλεμος του Πούτιν» στην Ουκρανία, ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, αντίθετα, είπε ότι αγοράζοντας ρωσικό φυσικό αέριο, η Γερμανία χρηματοδοτούσε απλώς το καθεστώς στη Ρωσία, αλλά όχι κατευθείαν τη στρατιωτική της εκστρατεία.
Ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ τόνισε ότι το Βερολίνο θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της «απενεργοποίησης του φυσικού αερίου» από τη Μόσχα, αλλά αμφισβήτησε εάν η επιτάχυνση αυτού του φαινομένου ήταν καλή ιδέα για τη Γερμανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα την Πέμπτη (31/03) που απαιτεί από τις χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια από την 1η Απριλίου.
Ακόμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε ότι αν αυτές οι χώρες δεν το κάνουν, τότε κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως δεν θα προμηθεύονται φυσικό αέριο.
Πάντως, την ίδια ημέρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατέστησαν σαφές ότι το Παρίσι και το Βερολίνο δεν θα «εκβιαστούν» από τη Μόσχα και αρνήθηκαν πληρωμές με ρούβλια, επικαλούμενοι τους όρους των υφιστάμενων συμβολαίων φυσικού αερίου.
ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου