Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Συναγερμός για την ηπατίτιδα σε νήπια και παιδιά

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω των αυξημένων περιστατικών αγνώστου αιτιολογίας σοβαρής ηπατίτιδας σε νήπια και παιδιά κάτω των δέκα ετών. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές, καθώς αναμένεται να εμφανιστούν κρούσματα και στη χώρα μας.


Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έχουν ήδη εντοπιστεί περιστατικά στη Βρετανία, όπου πάνω από 100 παιδιά έχουν εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα, καθώς και στις Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία. Τα περισσότερα παιδιά ανάρρωσαν, ωστόσο σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε ασθενείς ηλικίας από 3 έως 5 ετών. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εξηγεί ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστη η αιτία που σε κάποιες χώρες τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται αυτός ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

«Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε πέντε ιούς, ωστόσο οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν σε μικρά παιδιά δεν συνδέονται με κάποιον από αυτούς. Είναι πιθανόν να οφείλονται σε έναν νέο ιό, πιθανώς κάποιον αδενοϊό», δηλώνει ο Α. Κωνσταντόπουλος. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας δεν θεωρεί πιθανόν να αποτελεί παρενέργεια του συνδρόμου long COVID, καθώς τα περισσότερα παιδιά δεν βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Επίσης, διευκρινίζει ότι τα παιδιά δεν ήταν εμβολιασμένα για τον SARS-CoV-2.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το αίτιο αυτής της ηπατίτιδας είναι καινούργιο



Πιθανόν να είναι ένας νέος ιός, ο οποίος βρήκε ευάλωτο το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, καθώς, λόγω της παρατεταμένης καραντίνας, δεν ήρθαν σε επαφή με άλλους ιούς προκειμένου να αποκτήσουν αντισώματα και να προστατεύονται μέσω της διασταυρούμενης ανοσίας. Ετσι ο νέος ιός βρήκε «παρθένο» τον οργανισμό των παιδιών και προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.

«Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανόν να είναι ευάλωτοι και οι ενήλικες. Πρέπει να δοθεί προσοχή στους κανόνες υγιεινής, δηλαδή στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και στη χρήση μάσκας», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

  • Ικτερο.
  • Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων.
  • Κνησμό στο σώμα.
  • Πυρετό.
  • Ναυτία.
  • Πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου