Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Ζάλισε υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ το «φρένο-γκάζι» στην εκλογολογία

«Aπό σήμερα μπαίνουμε και επισήμως στην τέταρτη χρονιά της κυβερνητικής θητείας και στο πρώτο πριν από τις επόμενες εκλογές, οπότε είμαστε σε προεκλογική τροχιά» απάντησε βουλευτής με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία στο ερώτημα του iEidiseis.gr αν μετά τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού θα πάει διακοπές ή περιοδείες.


Το παραπάνω κλίμα είναι κυρίαρχο μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι την παραμονή της συμπλήρωσης τριών χρόνων διακυβέρνησης της ΝΔ άκουσαν με ανάμεικτα συναισθήματα την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βάλει «φρένο» στην έντονη εκλογολογία της περιόδου.

Αν ο πρωθυπουργός επιμείνει μέχρι τέλους στη βούλησή του για εκλογές την ερχόμενη άνοιξη, τότε για τους βουλευτές θα είναι ένας αγώνας αντοχής, κοπιώδης και δαπανηρός. Αν πάλι τον ερχόμενο μήνα, κρίνει ότι οι διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις καθιστούν μονόδρομο τις εκλογές το φθινόπωρο, τότε… «τρεχάτε ποδαράκια μου».


Επιπρόσθετα, η πλειονότητα των κυβερνητικών βουλευτών και στελεχών αισθάνεται πολιτικό «δέος» στη σκέψη των εκλογών στην άνοιξη, καθώς φοβούνται ότι λόγω των πολυεπίπεδων διεθνών εξελίξεων και των συνεπειών τους στην ποιότητα διαβίωσης των πολιτών, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και η αντανάκλασή του στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών αβέβαιη.

Άλλωστε, όπως παρατηρούν στις κατ ιδίαν συνομιλίες τους, γι αυτό και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας πιέζει εμφανώς τον πρωθυπουργό για εκλογές εδώ και τώρα. Γιατί ποντάρει σε μείωση των δημοσκοπικών αντοχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας τους επόμενους δύσκολους μήνες.
Εκλογές στο τέλος της 4ετιας

Παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε και χθες ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και μάλιστα χωρίς τους αστερίσκους που ο ίδιος είχε βάλει τις προηγούμενες μέρες.


Το αντίθετο. Μετέβαλλε και το πρόσφατο αφήγημα, με το οποίο άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στις κάλπες λόγω της τοξικότητας που καλλιεργεί η αντιπολίτευση, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση, παρά την τοξικότητα θα συνεχίσει την δουλειά της γιατί υπάρχει μεγάλος νομοθετικός όγκος. «Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις αλλά φοβάμαι ότι θα διαψευστείτε πανηγυρικά», είπε.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις και να εξασφαλίσει ασφάλεια και σταθερότητα. «Λοιπόν κ. Τσίπρα, εάν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας καθώς θα πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά. Αν το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ποιος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, φοβάμαι ότι σε αυτό το δίλημμα ξεκινάτε από μια βαθιά μειονεκτική θέση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ομιλία του, κατά γενική εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν άκρως εκλογική. Και όπως παρατηρούσαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί βουλευτές, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει εκφωνηθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Με σφοδρή, ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα προσωπικά, με καθαρή στόχευση την αναβίωση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και με έντονα διλημματικά χαρακτηριστικά.


Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε να πει ότι «βεβαίως και είναι παράγων αστάθειας η απλή αναλογική» αλλά αναφέρθηκε εμμέσως και στα θέματα των κυβερνητικών συμμαχιών αναδεικνύοντας ουσιαστικά ότι ένας από τους παράγοντες που παραμένουν άγνωστοι στην εξίσωση των εκλογών τη στάση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τους όρους που βάζει για τις κυβερνητικές συνεργασίες.

Αποστροφή, η οποία ενδεχομένως να κρύβει και μία από τις αιτίες της χθεσινής τοποθέτησης για τον χρόνο των εκλογών.





https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου