Στο Μέγαρο Μαξίμου αναλύουν κάθε εβδομάδα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται – τόσο αυτών που ανακοινώνονται όσο και άλλων που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας – προκειμένου να αφουγκραστούν το κλίμα στην κοινωνία, τις προτεραιότητες των πολιτών αλλά και τη στάση τους απέναντι σε πιθανά κυβερνητικά σχήματα.
Και παρ' ότι επιμένουν ότι παραμένει ρεαλιστικός ο στόχος της αυτοδυναμίας, καθώς οι υποκλοπές δεν φαίνεται να μετέβαλαν δραστικά τις πολιτικές ισορροπίες, γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ενσωματώσουν στην προεκλογική ρητορική της ΝΔ το ζήτημα «κυβερνητικές συνεργασίες».
Και σ αυτό το θέμα, η «γραμμή» δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Η ΝΔ δεν μπορεί να μετακινηθεί, ούτε στο επίπεδο του δημόσιου λόγου των στελεχών της από τον στόχο της αυτοδυναμίας, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη ηττοπάθειας. Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι η πρώτη κάλπη είναι αυτή της απλής αναλογικής, το ερώτημα «με ποιον θα συμμαχήσετε, αν χρειαστεί» θα έρχεται και θα επανέρχεται.
Ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλος, έχει αποκλείσει κάθε πιθανότατα μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Και την ίδια ώρα που κλείνει την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται μία αξιοσημείωτη αύξηση των δυνάμεών του στη Βόρεια Ελλάδα, με δυσαρεστημένους ψηφοφόρους από τη ΝΔ να μετακινούνται προς την Ελληνική Λύση και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαινόμενο που απασχολεί τα επιτελεία και των δύο μεγάλων κομμάτων. Και η κυβέρνηση, όμως, έχει αποκλείσει μια τέτοια προοπτική.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης, επίσης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηρίξει μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.
Η σπαζοκεφαλιά, μοιάζει αδύνατο να απαντηθεί.
Παρά ταύτα, καλά πληροφορημένα κυβερνητικά στελέχη, που συμφωνούν ότι θα πρέπει η ΝΔ να στοχεύει μεν στην αυτοδυναμία, αλλά να κρατάει ανοικτά τα περιθώρια συνεργασίας μετεκλογικά, διότι διαφορετικά, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως «αλαζονεία». Επιπρόσθετα, φέρονται να εκτιμούν ότι αν η ΝΔ πετύχει ένα ισχυρό ποσοστό, αλλά δεν πετύχει για λίγο τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες, το πολιτικό τοπίο που θα ξημερώσει θα είναι διαφορετικό και ενδεχόμενα θα οδηγήσει άπαντες σε επαναπροσδιορισμό των θέσεών τους. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, αρκετά γαλάζια στελέχη, πιστεύουν ότι σε περίπτωση που τα ποσοστά του κόμματος δεν επιβεβαιώσουν τις αυξημένες προσδοκίες του προέδρου του, τότε ο κ. Ανδρουλάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό του, κυρίως από το κομμάτι των στελεχών που δεν είναι αρνητικοί σε μία συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.
«Η ΝΔ, η οποία επενδύει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας, θα πρέπει να πετύχει μία επίδοση νίκης στην πρώτη κάλπη, ώστε στη δεύτερη, με ενισχυμένη αναλογική, να μπουν ακόμα πιο εμφατικά, τα σκληρά διλήμματα», λένε οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι επ αυτών ( των διλημμάτων ) θα κληθούν να τοποθετηθούν και οι πολίτες αλλά και τα κόμματα.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το επόμενο διάστημα και όσο η επικαιρότητα θα απομακρύνεται από τις υποκλοπές και θα εισέρχεται στη δύσκολη καθημερινότητα, η ΝΔ θα επιστρέψει στην προ των παρακολουθήσεων περίοδο, που «αντίπαλος» ήταν ένας και μοναδικός : Ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, όπως λένε γαλάζια στελέχη που παρακολουθούν και αναλύουν τις δημοσκοπήσεις, η αρχική αγωνία για σημαντική διείσδυση του κ. Ανδρουλάκη στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, αρχίζει και εκλείπει.
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου