Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

«Βόμβα» από μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές: Η ΕΥΠ χρησιμοποίησε το Predator

Μια νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκαλύπτει ότι η ΕΥΠ χρησιμοποίησε το predator για τις υποκλοπές.

Η μελέτη-κόλαφος του Τμήματος Πολιτικής για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις Συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσιάζεται και επισήμως το απόγευμα της Δευτέρας από την επιτροπή PEGA.

Το «Τμήμα Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις Συνταγματικές υποθέσεις» είναι ανεξάρτητη υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η μελέτη εκπονήθηκε μετά από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA.

Στο προσχέδιο της μελέτης αναφέρεται πως η κυβέρνηση της Ελλάδας χρησιμοποίησε το Predator για να παρακολουθήσει πολίτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους αξιωματούχους.

Ο τίτλος της μελέτης είναι «Υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στις χώρες μέλη για την κτήση και χρήση του Pegasus και αντίστοιχων κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης και για την δημοκρατική και δικαστική εποπτεία, ένδικα μέσα για την αντιμετώπιση παράνομης χρήσης: συμβατότητα με την ΕΣΔΑ και το Δίκαιο και τη νομολογία της ΕΕ και τις βέλτιστες πρακτικές».


Στα συμπεράσματά της μελέτης αναφέρει πως «η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες στις οποίες λογισμικά παρακολούθησης έχουν χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες για να παρακολουθήσουν τους πολίτες τους», καθώς και ότι την ίδια ώρα «η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται ότι έχει προμηθευτεί το λογισμικό. Ακόμη και αν είναι έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το χρησιμοποίησε… Το λογισμικό φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ».

Αναφέρεται ακόμη στις συνδέσεις του τέως γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, που «είχε δεσμούς με την εταιρία που διακινεί το Predator. Οι αποκαλύψεις έγιναν από δημοσιογράφους και όχι από (δημόσιους) μηχανισμούς ελέγχου».

Η επίσημη παρουσίαση της μελέτης θα γίνει από τους Κουεντέν Λιζέρ και Μίργια Γκούτχαϊλ της Asterisk Research and Analysis.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου