Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Επίδομα ανεργίας: Πόσο θα αυξηθεί από 1η Απριλίου

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας, ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Πώς διαμορφώνεται μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει ο ΟΑΕΔ. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Έτσι με την αύξηση στο 9,4% το επίδομα τότε θα "ακουμπήσει" το επίπεδο των 479 - 480 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα (479,192).

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Ωστόσο, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας που ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα είναι σταθερό. Έτσι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν πρόκειται να αυξηθεί εκτός εάν υπάρξει πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι λόγω της αύξησης του επιδόματος ανεργίας συμπαρασύρονται περίπου 10 άλλα επιδόματα, μεταξύ άλλων: Το ειδικό Βοήθημα λήξης ανεργίας το οποίο ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. 

Ειδικό βοήθημα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν είναι εποχικοί (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.).

Το ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων - Ασφαλισμένων.
Το "αποτύπωμα"

Η αύξηση του κατώτατου μισθού πάντως με βάση εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ αφορά μόλις σε 1 στους 5 εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Βέβαια, δημιουργεί "κλίμα" για συλλογικές κλαδικές συμβάσεις αλλά και επιχειρησιακές, κι όχι μόνο. De jure πάντως δεν παρασύρει την πλειονότητα των εργαζομένων. Πάντως, με δεδομένο ότι οι μισθοί στη χώρα μας λόγω του πληθωρισμού έχουν χάσει μεσοσταθμικά το 19% της αγοραστικής τους δύναμης, με βάση αναλύσεις φορέων όπως η ΓΣΕΒΕΕ ο νέος κατώτατος μισθός έχει χάσει ήδη 142 ευρώ με τις καθαρές πραγματικά αποδοχές είναι κοντά στα 600 ευρώ.

Με άλλα λόγια, σε κάθε σενάριο αύξησης ο κατώτατος μισθός σε πραγματικά επίπεδα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο όριο της φτώχειας και βέβαια κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης που καθορίζεται στο 60% του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης και το οποίο αντιστοιχεί στα 850 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου