Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Λεωνίδας Δημητριάδης Υπ. Βουλευτής Κιλκίς ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: Βλέπουμε τους παραγωγούς μας

Ο πρωτογενής τομέας στο νομό έχει δοκιμαστεί πολλαπλά από την ακρίβεια του κόστους παραγωγής και την επισφάλεια της τελικής πώλησης των προϊόντων. Πολύ περισσότερο ο νομός μας απειλείται από την αδυναμία να συμπεριληφθούν στην παραγωγική διαδικασία νέοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, καθώς οι γηραιότεροι σταδιακά αποχωρούν και η παραγωγή απαξιώνεται ή αποτιμάται σε χαμηλότερη βαθμίδα προσδοκίας.

Τα ζητήματα του γεωργικού κλάδου ποικίλλουν κάποτε διαχρονικά και σήμερα ως αποτελέσματα συγκεκριμένων επιλογών. Η έκρηξη του πολέμου σαφώς επηρέασε και οδήγησε σε αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, σπόρων, λιπασμάτων και φαρμάκων, παράλληλα με την εκτόξευση του κόστους ενέργειας. 

Ωστόσο, η αδυναμία να οριστούν ειδικά μέτρα για την ελάφρυνση του προστιθέμενου και αυξανόμενου βάρους στους παραγωγούς αποτελεί πολιτική επιλογή. Η διαφορά της τιμής της χονδρικής από τη λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι το εμφανές δείγμα, τη στιγμή που θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί φορολογική ελάφρυνση στην αγορά πετρελαίου βάσει του είδους της καλλιέργειας και σε συνάρτηση με τη συνολική έκταση γης. 

Παράλληλα, η αγωνία του παραγωγού για την αποδοτικότητα της καλλιέργειας και την επιστροφή ικανοποιητικών απολαβών εντείνεται και αποτρέπει την εντατική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.

Ιδιαίτερα στο νομό μας, η πολυδιαφημισμένη επέκταση του δικτύου του ταμιευτήρα Αρτζάν Αματόβου, η οποία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη στη μείωση του κόστους ενέργειας άρδευσης, στην περίπτωση που θα υπήρχε ζήτηση από τους γεωργούς. 

Αυτή τη στιγμή ο ταμιευτήρας με δυναμικότητα άντλησης 12 χιλιάδων στρεμμάτων χρησιμοποιείται σε ποσοστό περίπου 25% με το κόστος αγοράς να παραμένει υψηλό και πριν τον πόλεμο, λόγω της εξάρτησης του ταμιευτήρα να αντλεί και διακινεί το νερό με ηλεκτρική ενέργεια. Ο διπλασιασμός της δυναμικότητας του θα φανεί άκαρπος αν δεν κινητοποιηθεί η εισροή νέου ανθρώπινου κεφαλαίου στον πρωτογενή τομέα. 

Την ίδια στιγμή προτιμότερη θα ήταν η επέκταση του αρδευτικού δικτύου με την κατασκευή ταμιευτήρα σε ενδεδειγμένη περιοχή, η οποία θα λειτουργεί με ροή και όχι με αντλίες ρεύματος, καθώς θα λάβει και την κατάλληλη θεμελίωση προς αποφυγή αντίστοιχων διαρροών.

Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα την συνολική ωφέλεια του τομέα στο νομό μας, προτείνουμε την ίδρυση και λειτουργία Συνδέσμου Γεωργών και Κτηνοτρόφων Κιλκίς με αρμοδιότητα να οργανώσει και να φέρει σε επαφή τους παλιούς και τους νέους παραγωγούς με τους εμπόρους, δευτερευόντως να παρέχει συμβουλευτικό πεδίο προς τα μέλη του. 

Ο Σύνδεσμος θα παρέχει ένα εμπεριστατωμένο σύνολο οδηγιών και συμβουλευτικών κατευθύνσεων, το οποίο θα πλαισιώνουν καταρτισμένοι επαγγελματίες από τους επιμέρους κλάδους της γεωργικής οικονομίας, της γεωπονίας και της ζωοτεχνίας. Στόχος είναι η μαζική συμμετοχή των γεωργών και των κτηνοτρόφων για να εξυπηρετηθούν τέσσερις βασικοί πυλώνες δράσης.


Αρχικά, ο Σύνδεσμος δε θα προβαίνει σε οικονομικές συναλλαγές, δυναμικά θα μπορεί να ζητά προσφορές από προμηθευτές και να τις διαθέτει στο σύνολο των εγγεγραμμένων του μελών. 

Με αυτό τον τρόπο, κάθε μέλος θα έχει τη δυνατότητα αναλογικά με το εύρος της ατομικής παραγωγής να προβαίνει σε αγορά πρώτων υλών σε τιμή που να ανταποκρίνεται στην δυνατότητα παραγωγής του και στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος για επιστροφή μεγαλύτερου κεφαλαίου. 

Συνακόλουθα, κάθε προμηθευτής θα έχει άμεση πρόσβαση σε ένα σταθερό πελατολόγιο για επικοινωνία με τους παραγωγούς και η οικονομική διαπραγμάτευση θα συνεπικουρείται από τη διαμεσολαβητική λειτουργία του Συνδέσμου.

Στη συνέχεια, ο Σύνδεσμος θα μπορεί να προφυλάσσει τα μέλη του από ενδεχόμενες ζημίες ή και βεβιασμένες πρωτοβουλίες, καθώς θα παρέχει την τεχνική στήριξη για τη μεγιστοποίηση της καλλιέργειας. 

Στο σύνολο του συμβουλευτικού ρόλου συμπεριλαμβάνεται η αναγνώριση του καταλληλότερου είδους για την απόδοση της καλλιέργειας με σχετική εργαστηριακή ανάλυση του εδάφους και μελέτη των περιβαλλοντικών συνθηκών της περιοχής μας και η επιλογή του τρόπου υλοποίησης σε εκτατική, εντατική, υδροπονική, κ.ά. μορφές καλλιέργειας. 

Θα μπορεί ακόμα να ενημερώνει κατόπιν ερωτήματος τα μέλη για τα δεδομένα επιτυχίας διαφορετικών καλλιεργειών προκειμένου να προφυλάσσει από την κατασπατάληση επενδυτικού κεφαλαίου, όπως έχει επανειλημμένα συμβεί στο παρελθόν, με τοπικά παραδείγματα τις προβληματικές εκτροφές σαλιγκαριών και στρουθοκαμήλων οι οποίες απέβησαν εξοντωτικές για τους παραγωγούς.

Σημαντικότατη θα είναι η λειτουργία του Συνδέσμου ως σημείο συνάντησης των παραγωγών για τη δυνατότητα τους να προσδιορίζουν το εύρος της τελικής τιμής του παραγόμενου προϊόντος. Η μαζικότητα της συμμετοχής και της παραγωγής είναι σαφώς ζητούμενα για την επιτυχία του εγχειρήματος με τα οποία θα διασφαλίζεται η ελάχιστη κερδοφόρα πώληση και το προϊόν θα μπορεί να διατίθεται σε ανταγωνιστική δημοπρασία. 

Το όφελος επεκτείνεται και στον εμπορικό κλάδο, καθώς ο έμπορος θα έχει μεγάλη διαθέσιμη παραγωγή και θα μειώνει δραστικά το κόστος της συγκέντρωσης με την απλοποίηση της διαδικασίας. Επιπρόσθετα, η βεβαιότητα της ελάχιστης τιμής πώλησης θα προσκαλεί τον παραγωγό να επενδύει στην καλλιέργεια του με επαρκείς ποσότητες λιπάσματος και φαρμάκων, τη στιγμή που ο έμπορος θα ελέγχει και θα αγοράζει την παραγωγή με την καλύτερη δυνατή ποιότητα και θρεπτικότητα.

Ο τέταρτος πυλώνας θα στηρίζει την ίδια την επιτυχή λειτουργία του Συνδέσμου, καθώς θα υπάρχει ο χώρος για ανατροφοδότηση από τα ίδια τα μέλη για την επιτυχία προηγούμενων καλλιεργειών και κτηνοτροφικών πρακτικών, καθώς και την προστασία από επίδοξους και αμφίβολους εταίρους. 

Το σύνολο της καταρτισμένης γνώσης θα μπορεί να εμπλουτίζεται με τη συμπερίληψη της εφαρμοσμένης εμπειρίας σε παραδοσιακές και νέες καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, τα μέλη θα μπορούν να ενημερώνονται τακτικά μετά των σχετικών αποδείξεων για περιπτώσεις εταιρικών κακοπληρωτών και να αποφεύγουν τη σύναψη επισφαλών συμφωνιών.

Είναι αυτή η πρόταση μας για την προσέλκυση και την διατήρηση νέου παραγωγικού κεφαλαίου στον πρωτογενή τομέα. Η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, τα μέλη του οποίου θα έχουν ίση εκπροσώπηση των δικαιωμάτων τους και θα ρυθμίζεται από ένα Συμβούλιο αμοιβόμενων διοικητικών στελεχών ανεξάρτητων συμφερόντων και εγνωσμένης επαγγελματικής πορείας, τη στιγμή που ο Σύνδεσμος θα χρηματοδοτείται από μία εφάπαξ ετήσια χαμηλή συνδρομή και στόχος θα είναι η ειλικρινής συνεργασία του κλάδου. Η επιστροφή των νέων ανθρώπων είναι η λύση στο πρόβλημα και υπάρχει ο τρόπος να γίνει πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου