Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η ΕΥΠ παίζει «κρυφτό» με την ΑΔΑΕ - Ο Ράμμος καλεί τον Δεμίρη για εξηγήσεις

Ξανά στο προσκήνιο το θέμα των υποκλοπών, καθώς - όπως αναφέρουν οι πληροφορίες - ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος καλεί τον διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη με το ερώτημα αν οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες, αλλά και για να εξηγήσει για ποιους λόγους δεν έχουν αποσταλεί στην ΑΔΑΕ στοιχεία και πορίσματα που αφορούν στις υποκλοπές.

Μάλιστα ο κ. Ράμμος μπορεί στην πορεία και αφότου η έρευνα ολοκληρωθεί να επιβάλλει κυρώσεις αλλά και χρηματικό πρόστιμο στην ΕΥΠ σύμφωνα με τη διάταξη 3115/2003.

Ειδικότερα ο νόμος του δίνει το δικαίωμα μετά από ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της και ύστερα από παροχή εξηγήσεων των ενδιαφερόμενων, να επιβάλει στο υπαίτιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο μία ή περισσότερες από τις παρακάτω κυρώσεις όπως:


α. σύσταση για συμμόρφωση σε συγκεκριμένη διάταξη της νομοθεσίας με προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση υποτροπής,

β. πρόστιμο από 15.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ».


Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση η «δολοφονία χαρακτήρα» Ράμμου ο οποίος συμβάλλει στην αποκάλυψη του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις με τον ίδιο να έχει δεχθεί απειλές στο παρελθόν όταν του διαμήνυσαν «ή συμβιβάζεσαι, σιωπάς και συγκαλύπτεις ή …σε τελειώνουμε».

Σημειώνεται ότι η έρευνα ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλους φορείς που έχουν σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί έως τώρα οριστική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, ο Χρήστος Ράμμος έστειλε, ασκώντας το δικαίωμα που του δίνει ο ψηφισμένος νόμος της κυβέρνησης, επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, στους αρχηγούς των κομμάτων και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα. Στην επιστολή παρέθετε τα ευρήματα που προέκυψαν μετά τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, μετά το σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Δεκέμβριο.


Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το άρθρο 8 παρ. 6 του ν. 5002/2022 που προβλέπει ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ «ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης», ο κ. Ράμμος απέστειλε επιστολή στους προαναφερθέντες παραλήπτες, γνωστοποιώντας πως τα πρόσωπα τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να διερευνηθεί η παρακολούθηση τους (στις 7 Δεκεμβρίου) ήταν εν τέλει παγιδευμένα από τους κοριούς της ΕΥΠ.

Είχαν προηγηθεί δύο επιστολές από τον Χρήστο Ράμμο προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Θανάση Μπούρα, με τις οποίες ζήτησε να καταθέσει τα ευρήματα από τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, ωστόσο αμφότερες μπήκαν στο συρτάρι. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, δε, σχολιάζοντας το ζήτημα είχε αρκεστεί στην ατάκα: «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι μάρτυρες».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε φάκελο, ο οποίος εμπεριείχε όλα τα στοιχεία και τις αποδείξεις για τους υπό παρακολούθηση θεσμικούς παράγοντες, όπως προέκυψαν από τους ελέγχους. Θέμα που αναδείχθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου