Στο εκτελεστικό γραφείο που συνεδριάζει στις 11 το πρωί της Πέμπτης, πρόκειται να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, να παρουσιάσει τα βασικά σημεία του σχεδίου του για την επόμενη μέρα και κυρίως να εκκινήσει τις διαδικασίες για να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος για την ηγεσία.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαμηνύσει σε όλες τις πλευρές ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να έχει νωπή εντολή, ώστε να έχει λυθεί αυτή η εκκρεμότητα μέχρι τη ΔΕΘ. Και κάτι τέτοιο είναι απολύτως λογικό, καθώς ουδείς διανοείται ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα εμφανιστεί ένας αρχηγός «υπό προθεσμία» με τα ερωτήματα να επικεντρώνονται στο εάν και για πόσο θα είναι στο τιμόνι του κόμματος!
Υπό αυτό το πρίσμα, το σχέδιο που φαίνεται ότι έχει προκριθεί και το περιέγραψε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από το βράδυ της περασμένης Κυριακής είναι ότι θα γίνουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε η οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέξει τον ίδιο ή όποιον άλλον αποφασίσει να διεκδικήσει την αρχηγία.
Η πρόθεση αυτή του προέδρου του κόμματος έρχεται να απαντήσει στην άποψη που αρχίζουν να εκφράζουν παραδοσιακά στελέχη, όπως ο Δημήτρης Βίτσας και ο Δημήτρης Παπαδημούλης για μεταφορά του συνεδρίου και των διαδικασιών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Με τα σημερινά δεδομένα είναι μάλλον δύσκολο να αποτολμήσει κάποιο από τα κορυφαία στελέχη μία αναμέτρηση με τον κ. Τσίπρα ενώπιον των μελών του κόμματος. Όπως φάνηκε και από τη δήλωση της περασμένης Κυριακής, ο κ. Τσίπρας προτίθεται να ζητήσει ανανέωση της εντολής από τη βάση για να προχωρήσει σε βαθιές τομές και αλλαγές προσώπων στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να «επανιδρύσει» το κόμμα και την παράταξη, σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει όρους κοινωνικής πλειοψηφίας. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτή την εκπεφρασμένη θέση και διακήρυξη προκύψει τις επόμενες ημέρες, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους.
Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ή περιμένουν ότι θα κινηθεί ακριβώς όπως την Άνοιξη του 2022, που υπερκέρασε τις αντιδράσεις κομματικών στελεχών και οργανωμένων ομάδων του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ και επέβαλε τελικά τότε την εκλογή προέδρου από τη βάση.
Σε ποιο βαθμό είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τη σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος, εφόσον η αριστερή πτέρυγα της «Ομπρέλας» ή άλλες πλευρές εμφανίσουν εναλλακτικό σχέδιο και πρόταση είναι ένα ζητούμενο ακόμα.
Αλλά το γεγονός ότι απέφυγε να διαβουλευτεί με στελέχη που βρίσκονταν στα κέντρα λήψης αποφάσεων τα τελευταία χρόνια, είναι μάλλον ενδεικτικό των διαθέσεων που φαίνεται να έχει, ακόμα και για «τελικά ξεκαθαρίσματα», εάν δεν γίνεται αλλιώς.
Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει άλλωστε να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένος και με σαφές πλαίσιο για τις επόμενες κινήσεις του, την επόμενη εβδομάδα που θα ανοίξει η Βουλή. Όταν και θα χρειαστεί είτε να προταθούν πρόσωπα για θεσμικές θέσεις, είτε να αναδιαταχθούν ρόλοι στο εσωτερικό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Έτσι κι αλλιώς ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα και αυτό δεν συνάδει με μία εικόνα ατέρμονης εσωστρέφειας και θολών σημείων, είτε για την ηγεσία, είτε για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών.
Ερώτημα προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε την πρόσκληση, που έλαβε να παραστεί στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος σήμερα στις Βρυξέλλες, επικαλούμενος «ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Αθήνα». Στην προσύνοδο του PES θα συζητηθεί κυρίως το μεταναστευτικό, όμως έχει και ιδιαίτερη συμβολική αξία η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος (από)δέχεται χρόνια τώρα την πρόσκληση να παρίσταται στη διαδικασία.
Το αν σημαίνει κάτι περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο αυτή η άρνηση ή όντως ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να παραστεί, θα φανεί ενδεχομένως στην πορεία των πραγμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου