Μαθήτρια από τα Χανιά σημειώνει ότι ένα λάθος στη διδακτέα ύλη του βιβλίου της Οικονομίας «έπεσε» στις ερωτήσεις σωστού – λάθος, στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Μάλιστα η ίδια εξέφρασε με επιστολή της την αγανάκτησή της για το προβληματικό ερώτημα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να αδικηθούν μαθητές.
Η μαθήτρια Ελένη Παυλάκη από το 4ο ΓΕΛ Χανίων και πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου της, σε επιστολή της αναφέρει πως ένα λάθος του βιβλίου, το οποίο χρόνια τώρα είναι γραμμένο στη διδακτέα ύλη, έπεσε, στις ερωτήσεις σωστού λάθους.
«Η επιτροπή που βγάζει τα θέματα είναι και εκείνη υπεύθυνη. Πρέπει να τα ελέγχει και μαθηματικά γιατί είμαστε παιδιά που δίνουμε και Μαθηματικά και Πληροφορική. Δεν είμαστε αποκομμένοι από αυτές τις επιστήμες», σημειώνει στο OPEN η μαθήτρια Ελένη Παυλάκη.
Η μαθήτρια θέλησε να καταστήσει σαφές, πως οι υποψήφιοι και οι μαθητές γενικότερα, έχουν κρίση και λογική και δεν αναπαράγουν μηχανικά όσα γράφει το βιβλίο.
Με αυτό το δεδομένο, επισημαίνει, πως δεν θα μπορούσε να ασπαστεί το λάθος του βιβλίου ως σωστή πρόταση, αφού είναι όντως επιστημονικά λάθος!
Η επιστολή της υποψήφιας:
«Αγαπητή επιτροπή θεμάτων της οικονομίας,
Τολμηρά τα θέματα φέτος. Αποδείξατε πόσο άνετα μπορεί να δυσκολέψει το μάθημα του 4ου πεδίου. Β θέμα, με σαφή διατύπωση των ζητούμενων, βοηθητικό για τους μαθητές. Γ θέμα αναμενόμενο, με εφαρμογή τύπων και ποικίλα ερωτήματα. Δ θέμα απαιτητικό, για διαβασμενους. Μας δικαιώσατε! Και ευχαριστούμε…
ΟΜΩΣ, το να βάζετε ένα Σ/Λ το οποίο μαθηματικά, και κατ’επέκταση επιστημονικά, είναι λάθος σημαίνει ότι οφείλετε να το πάρετε ως ΛΑΘΟΣ και όχι ως σωστό, επειδή στο βιβλίο υπάρχει αυτούσια η ΛΑΘΟΣ αυτή πρόταση.
Προσβάλλετε την νοημοσύνη και την κρίση μας. Δεν είμαστε παπαγάλοι. Δεν έχουμε ευαγγέλιο το βιβλίο. Έχουμε ευαγγέλιο την λογική και την ορθή σκέψη. Επομένως, αφού δεν πρόκειται να διορθωθούν τα ΛΑΘΗ του βιβλίου, τουλάχιστον φροντίζετε να μην τα αναπαράγετε, βάζοντας τα σε πανελλήνια διαγωνίσματα.
Για όσους δεν γνωρίζουν, σήμερα διατυπώθηκε η εξής πρόταση : «Η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου βρίσκεται ανάμεσα στις τιμές των δύο άκρων του τόξου», και εμείς κλήθηκαμε να τη χαρακτηρίσουμε σωστή η λάθος. Εάν μεταφράσω αυτή τη πρόταση.
Από οικονομικά σε απλά ελληνικά θα έχουμε : «Η απόλυτη τιμή ενός αριθμού βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αρνητικούς αριθμούς». Αυτή η πρόταση είναι λανθασμένη. Την επόμενη φορά, φροντίστε για εμάς. Ειδάλλως, διορθώσετε τα βιβλία σας…….!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου