Οι θεσμικοί ρόλοι, αλλά και οι εγχώριες πολιτικές συνθήκες αυτής της περιόδου, δεν είναι από εκείνες που από πρώτη ανάγνωση θα επέβαλαν μία τέτοια συνάντηση, τουναντίον.
Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τις εκλογές και δίνει σκληρή μάχη να κρατήσει το κόμμα του σε αξιόμαχο επίπεδο για να έχει την επομένη των εκλογών σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, ενώ ο κ. Ομπάμα ως πρώην πρόεδρος δείχνει περισσότερη προσοχή σε εκδηλώσεις γενικότερου ενδιαφέροντος παρά σε επαφές με πολιτικούς που δεν βρίσκονται στην εξουσία μίας χώρας.
Κι όμως. Η συνάντηση επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις που διατηρεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ από τον καιρό που ήταν πρωθυπουργός με τον αμερικανική πλευρά και μάλιστα τους Δημοκρατικούς.
Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι μόλις πριν λίγο καιρό, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίκεν, επέλεξε πέραν των κυβερνητικών παραγόντων να συναντήσει και τον κ. Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Ήταν μία συνάντηση που θεωρήθηκε κατ’ εξαίρεση, καθώς δεν συνηθίζεται ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να συναντά και παράγοντες της αντιπολίτευσης σε επίσημες επισκέψεις του στο εξωτερικό. Στη συνάντηση τότε είχαν τεθεί όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων, αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή με κύριο ζήτημα τα ελληνοτουρκικά.
Και η τότε συνάντηση, αλλά και η χθεσινή, παρά τον άτυπο και φιλικό χαρακτήρα της, ερμηνεύονται ως δείγμα της εκτίμησης που εξακολουθούν να έχουν στην Ουάσιγκτον για τον κ. Τσίπρα. Ότι παρά την εκλογική ήττα και την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, η προσωπική αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν στον πρώην πρωθυπουργό φανερώνει και την ανάλογη πολιτική αναγνώριση. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ και κυρίως οι Δημοκρατικοί δείχνουν ότι θεωρούν τον κ. Τσίπρα συνομιλητή τους, ανεξάρτητα από τα πολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται στη χώρα, είτε αυτά είναι πρόσκαιρα, είτε αποδειχθούν πιο διαρκή.
Με τον κ. Ομπάμα ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει για τις διεθνείς εξελίξεις, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις μετά την οικονομική και προσφυγική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς, καθώς και για τη συντηρητικοποίηση της κοινής γνώμης. Τον ευχαρίστησε δε για την υποστήριξη που είχε δώσει στην Ελλάδα σε δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου