Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ : Η Έφη Αχτσιόγλου σηκώνει την αυλαία των υποψηφιοτήτων στην κούρσα της διαδοχής – Επόμενοι οι Τσακαλώτος και Παππάς

Η Έφη Αχτσιόγλου, από τη νέα γενιά πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι τελικά εκείνη που πρώτη βγαίνει μπροστά για την διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν στις αρχές του Σεπτεμβρίου.


Σήμερα ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά της με δηλώσεις της από το περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών στις 12:30 το μεσημέρι.


Σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει μια συνοπτική εκδοχή της πολιτικής της πλατφόρμας, την οποία θα παρουσιάσει αναλυτικά το αμέσως επόμενο διάστημα και θα αναδείξει τα βασικά πολιτικά μηνύματα που θέλει να μεταδώσει. Αναμένεται να δοθεί ένα πρώτο στίγμα για τον πολιτικό προσανατολισμό της υποψηφιότητάς της, αν δηλαδή «στρίβει το τιμόνι» όλο αριστερά ή διατηρεί και την απεύθυνση προς το προοδευτικό κέντρο.

Με δεδομένη πάντως την διατασική στήριξη που φαίνεται να συγκεντρώνει εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να δώσει στην υποψηφιότητά της χαρακτηριστικά ευρύτερα της ριζοσπαστικής αριστεράς και θα ανοίξει την απεύθυνσή της ως το δημοκρατικό προοδευτικό κέντρο.

«Φαβορί» με ευρεία στήριξη

Με την Έφη Αχτσιόγλου συντάσσονται μια σειρά κορυφαίων στελεχών, μεταξύ αυτών και αρκετά από τα στελέχη που ανήκαν μέχρι πρότινος στην «προεδρική» πλειοψηφία, είτε δηλαδή ανήκαν στην Κίνηση Μελών την πιο ισχυρή τάση μέσα σε αυτήν είτε σε μικρότερες τάσεις και ομαδοποιήσεις (ΡΕΝΕ, πασοκογενείς, Γέφυρα, κλπ). Μεταξύ αυτών οι Γιάννης Δραγασάκης, Βαγγέλης Αποστολάκης, Κώστας Ζαχαριάδης, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Μπίστης, κ.ά.

Την στηρίζει κομμάτι της Ομπρέλας και η κίνηση 6+6 στην οποία εντάσσονται οι Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δανάη Κολτσίδα, κ.ά.


Επίσης ο Αλέξης Χαρίτσης με τον οποίο βρίσκεται σε συνεννόηση εξ αρχής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τη στήριξή του θα προσφέρει με κάποιο τρόπο και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος προεκλογικά στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ με δημόσια δήλωσή του.

Σημειώνεται πάντως ότι άπαξ και μπαίνει στην κούρσα της διαδοχής είναι και το φαβορί για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσακαλώτος και Παππάς, αποφάσισαν και ανοίγουν τα χαρτιά τους

Δεν είναι η μόνη υποψηφιότητα όμως στον ορίζοντα, καθώς όσο ο χρόνος για την επικείμενη Κεντρική Επιτροπή (οπότε και τελειώνει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων) μετρά αντίστροφα, οι διεκδικητές της εξουσίας ο ένας μετά τον άλλον παίρνουν τις αποφάσεις τους.


Έτσι, και στην περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη, καθώς ουσιαστικά προανήγγειλε την επισημοποίηση της υποψηφιότητάς σε εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή σε χώρο στο κέντρο της Αθήνας, μια μέρα δηλαδή πριν την Κεντρική Επιτροπή.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι η υποψηφιότητά του δεν θα απευθύνεται εσωκομματικά μόνο στην Ομπρέλα, αλλά ευρύτερα αυτής, και φέρεται να έχει θερμομετρήσει την στήριξη στελεχών από άλλες τάσεις και ομάδες τις προηγούμενες ημέρες.

Και ο Νίκος Παππάς φέρεται να έχει λάβει τις αποφάσεις του να είναι υποψήφιος, με τις ανακοινώσεις από πλευράς του να αναμένονται το Σάββατο, πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.



Ο ίδιος φάνηκε να παίρνει αποστάσεις από τον Χρήστο Σπίρτζη και την συζήτηση για μετάθεση της εκλογής αρχηγού το Νοέμβριο μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, καταθέτοντας μια συμβιβαστική πρόταση χρονοδιαγράμματος, για εκλογή προέδρου στα τέλη Σεπτέμβρη μετά την ΔΕΘ αλλά πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έτσι ώστε να δοθεί μια λύση που θα «δίνει χρόνο και δε θα πηγαίνει πολύ μακριά».

Ο Παύλος Πολάκης φέρεται επίσης αποφασισμένος να κατέλθει, αν και δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής κάποιο σήμα άμεσης δημοσιοποίησης της υποψηφιότητάς του.

Πάντως τις τελευταίες μέρες προωθεί τη δική του πολιτική πλατφόρμα η οποία έχει ως κεντρικά χαρακτηριστικά την ιεράρχηση ως προτεραιότητα την «ανυποχώρητη» μάχη κατά της διαφθοράς και τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, μεγάλο τμήμα της οποίας υποστηρίζει είναι διεφθαρμένο.

Ο ίδιος, σύμφωνα και με τα όσα φέρεται να είπε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα ζητήματα αυτά ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο την κοινωνία από άλλα που ανέδειξε ως προμετωπίδα στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε στην συνεδρίαση, υποστηρίζει πως δόθηκε λάθος μήνυμα στην κοινωνία όταν ο Αλέξης Τσίπρας, 2 – 3 μήνες πριν τις εκλογές τον απομάκρυνε από τον τομέα Διαφάνειας του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου