Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Συμφωνία ισορροπιών και διαφωνίες με νόημα: Οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Η μπαχαλοποίηση, που πολλοί φοβούνταν ότι θα επικρατούσε στον ΣΥΡΙΖΑ τα πρώτα 24ωρα μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος αποφεύχθηκε προς το παρόν, υπό την πίεση των κοινοβουλευτικών αναγκών και του κινδύνου μη αντιστρέψιμων διαλυτικών τάσεων.


Η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε χθες σε φορτισμένο κλίμα, κατέληξε σε ένα οδικό χάρτη, μέσα από τον οποίο προκύπτουν οι σταθμοί και το χρονοδιάγραμμα για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

Παρά τους φόβους για συγκρούσεις μεταξύ των πάλαι ποτέ προεδρικών, που εκφράζονται από την «Κίνηση Μελών» και της αριστερής πτέρυγας «Ομπρέλα», υπήρξε μία συμφωνία ισορροπιών και αμοιβαίων υποχωρήσεων. Ωστόσο οι διαφοροποιήσεις που σημειώθηκαν, σηματοδοτούν αφενός τις έντονες διεργασίες που εξελίσσονται στο παρασκήνιο και στη μάχη των επιγόνων και αφετέρου τις εσωτερικές αντιφάσεις της «προεδρικής» τάσης, που αναζητά υποψήφιο για τη διαδοχή, καθώς η αποχώρηση του κ. Τσίπρα την βρήκε απροετοίμαστη.


Ως προς το χρονοδιάγραμμα, που ήταν ένα εξόχως κρίσιμο ζήτημα, βρέθηκε η χρυσή τομή. Ούτε μέσα στον Ιούλιο, όπως ζητούσε η Ομπρέλα, ούτε όμως και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως ήθελαν πολλοί προεδρικοί.

Η ανάδειξη του νέου αρχηγού θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου (3 ή 10 του μήνα) και αφού προηγηθεί το Διαρκές Συνέδριο (το ήθελαν οι προεδρικοί) στο τέλος Αυγούστου, αλλά και Κεντρική Επιτροπή στα μέσα Ιουλίου (15 και 16), όπως ζητούσε η Ομπρέλα, προκειμένου να διαχυθεί στο χρόνο η όλη διαδικασία.


Και χωρίς να το υπολογίζει κανείς, από την πρόταση πακέτο, διαφοροποιήθηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας, που υποστήριξε ότι οι διαδικασίες πρέπει να πάνε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μάλιστα μετά τη συνεδρίαση ο εργατολόγος έκανε μία ανάρτηση, που ουσιαστικά είναι η πλατφόρμα για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας ότι το κόμμα «έχει βαθιά κρίση ταυτότητας» και δηλώνοντας έτσι εμμέσως παρών και στη μάχη της ηγεσίας.

Διαφοροποίηση προέκυψε και από τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος κατέθεσε πρόταση για εκλογή νέου Γραμματέα και νέας Πολιτικής Γραμματείας με το επιχείρημα ότι η σύνθεση των οργάνων δεν απηχούν τους συσχετισμούς στο κόμμα μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της ΠΓ – υπέρ τάχθηκαν μόνο ο Παύλος Πολάκη, η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Ζωή Καρκούλια - και ο κ. Σπίρτζης δήλωσε μετά ότι θα υποβάλει την παραίτησή του από το όργανο.


Η Πολιτική Γραμματεία έλυσε ως όφειλε και το θέμα των ρόλων το μεσοδιάστημα έως την εκλογή της νέας ηγεσίας, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιαστεί συντεταγμένος στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.

Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας ορίστηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη θα προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής.

Οι Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη θα είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου προτάθηκε για μία από τις τρεις θέσεις, αλλά αρνήθηκε, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου διεκδίκησε τη θέση της βουλευτή Πέλλας, αλλά στην ψηφοφορία που έγινε μειοψήφισε.


Ο Διονύσης Καλαματιανός θα είναι στη θέση του Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναλαμβάνει διευθυντής της.

Το μεσημέρι συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ η Πολιτική Γραμματεία θα συγκληθεί εκ νέου μέσα στην εβδομάδα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου