Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

ΠαΣοΚ: Αυτή είναι η «σκιώδης κυβέρνηση» του Ν. Ανδρουλάκη

Γραμματέας της ΚΟ η Ευ. Λιακούλη - Οι πρώτες αντιπολιτευτικές κινήσεις.

Την «σκιώδη κυβέρνηση» του ΠαΣοΚ, τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να παρακολουθούν το έργο των υπουργών της ΝΔ, αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης, ολοκληρώνοντας τη διάταξη μάχης του κόμματος του. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά την οποία θα υπάρξει συζήτηση επί των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ψήφο των απόδημων και το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει παιδέψει πολύ το παζλ της διάταξης μάχης του ΠαΣοΚ στη Βουλή, συζητά με τους βουλευτές και μέχρι την Τρίτη δεν είναι απίθανο να υπάρξουν αλλαγές. Ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιες επιλογές είναι κοντά στο να «κλειδώσουν». Το βέβαιο είναι ότι θα προταθεί και πάλι για γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Ευαγγελία Λιακούλη. 

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει το σύνολο των βουλευτών καθώς δίνει ιδιαίτερη σημασία στην παρέμβαση του κόμματος στη Βουλή. Ήδη ετοιμάζεται η επίκαιρη ερώτηση για το ΕΚΑΒ, την οποία είχε προαναγγείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα ετοιμάζονται επίκαιρες ερωτήσεις για τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η «σκιώδης κυβέρνηση»

Το ενδιαφέρον, σε ότι αφορά τα χαρτοφυλάκια, στρέφεται στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Δικαιοσύνης στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει στελέχη που προέρχονται από το ΠαΣοΚ και είχαν διατελέσει υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Γιώργος Φλωρίδης.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, καθώς ακόμα η λίστα δεν έχει οριστικοποιηθεί φέρουν τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να τοποθετεί απέναντι στον Κυριάκο Πιερρακάκη τον Στέφανο Παραστατίδη που θα αναλάβει να παρακολουθεί τα θέματα Παιδείας. Ο Γιώργος Φλωρίδης θα έχει απέναντι του τη Μιλένα Αποστολάκη ενώ αναζητείται η «σκιά» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα θέματα Οικονομίας θα αναλάβει ο Π. Κουκουλόπουλος, τα ζητήματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης ο Παύλος Γερουλάνος με τη συμβολή του Μιχάλη Κατρίνη. Τα θέματα Προστασίας του Πολίτη φέρεται να αναλαμβάνει η Νάντια Γιαννακοπούλου. Ο Παναγιώτης Δουδωνής θα αναλάβει την παρακολούθηση του δημόσιου τομέα, και του επιτελικού κράτους. Τα θέματα του υπουργείου Εξωτερικών θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα ο Δημήτρης Μάντζος. Για το Υποδομών και Μεταφορών έγινε, την Πέμπτη, μια πρώτη συζήτηση με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Υποσημειώσεις για την ψήφο των αποδήμων

Η Χαριλάου Τρικούπη βάζει, όπως όλα δείχνουν, υποσημειώσεις στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. Όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη «το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό επί της αρχής για το νομοσχέδιο της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού γιατί δεν πρέπει το οικονομικό κόστος και η δυσκολία μετακίνησης να αποτελούν αντικίνητρα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, ιδίως όσον αφορά τις νεότερες γενιές που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της οικονομικής κρίσης»

Σημειώνουν όμως ότι «ότι η Νέα Δημοκρατία έρχεται με τρόπο πρόχειρο και αποσπασματικό να αντιμετωπίσει και αυτό το θέμα» και προσθέτουν: «Το ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανά την Επικράτεια και έχουν το δικαίωμα εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των αποδήμων»

Ως ενδεικτικό της «πρόχειρης αντιμετώπισης του θέματος από τη Νέα Δημοκρατία» αναφέρουν το γεγονός ότι «μεσούσης της προεκλογικής περιόδου είχαν γίνει διαρροές ότι η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να μειωθούν έως και να καταργηθούν οι θέσεις βουλευτών επικρατείας από τον απόδημο Ελληνισμό»

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι «η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη από τον κ.Μητσοτάκη για να καλύψει τη θέση των αποδήμων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, καταδεικνύει τον μικροπολιτικό και προσχηματικό τρόπο, που αντιμετώπισε τη σχετική διάταξη».

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «μόνο η διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος δεν είναι αρκετή, καθώς είναι αναγκαία η ενίσχυση των δεσμών της ομογένειας με την πατρίδα μας μέσω της προώθησης της ελληνικής εκπαίδευσης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου