Πληθαίνουν οι φωνές στο κυβερνών κόμμα – μετά την είσοδο των μικρών ακροδεξιών κομμάτων στο κοινοβούλιο – που λένε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η αύξηση του ορίου για την είσοδο των κομμάτων στην Βουλή και από το 3% που είναι σήμερα, να πάει στο 5%.
Οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν σενάρια και σκέψεις για την αλλαγή του νόμου, καθώς η ανάδειξη μίας κοινοβουλευτικής σύνθεσης οκτώ κομμάτων, η οποία είναι πιθανό να αποδειχθεί από δυσλειτουργική έως προβληματική, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον για την επόμενη Βουλή.
Οι όποιες σκέψεις υπάρχουν πάντως, έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε για να μπει ένας πολιτικός σχηματισμός στην Βουλή, να γίνουν πιο απαιτητικές, έως και απαγορευτικές οι προϋποθέσεις.
Κυβερνητικά στελέχη λένε μάλιστα, ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας ρύθμισης θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα, ακόμα και από τις Ευρωεκλογές που θα γίνουν στην αρχή του επόμενου καλοκαιριού. Όμως η διαδικασία αυτή απαιτεί αναλυτική συζήτηση και διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, πριν καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση προς κατάθεση και ψήφιση.
Το σενάριο σχολίασε και ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης, εκτιμώντας ότι δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΕΡΑ1) σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν βλέπει να υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για την αύξηση του ορίου εισόδου κομμάτων στη βουλή. «Καταρχήν, ήδη το γεγονός ότι προβλέπεται ένα ποσοστό για να μπορέσει κανείς να συμμετάσχει στην κατανομή των εδρών και να βγάλει βουλευτή δεν θεωρήθηκε ποτέ αντισυνταγματικό. Διερωτώμαι λοιπόν γιατί η αύξηση του ορίου από το 3% στο 5% θα μπορούσε να θεωρηθεί αντισυνταγματική», σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε :
«Πιστεύω ότι είναι συνταγματικό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από τη στιγμή που έχουμε δεχθεί ότι είναι συνταγματικό η ενισχυμένη αναλογική, από τη στιγμή που έχουμε δεχθεί ότι ακόμα και η πριμοδότηση με 30 ως 50 βουλευτές στο πρώτο κόμμα χάριν της κυβερνησιμότητας, το τονίζω, για να έχουμε κυβέρνηση, έχει γίνει αποδεκτό και λειτουργεί στην πράξη δεκαετίες τώρα και δεν έχει προκύψει κανένα θέμα της συνταγματικότητας με την επίκληση του επιχειρήματος της ισότητας, δεν βλέπω γιατί αυτή η αύξηση απλώς του ορίου από το 3 στο 5% παραβιάζει την αρχή της ισότητας και δεν την παραβιάζει ούτως ή άλλως το ποσοστό 3%».
Πάντως, για να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η όποια αλλαγή του εκλογικού νόμου, απαιτεί πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 200 ψήφους στο Κοινοβούλιο. Κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο από την παρούσα Βουλή, οπότε οι όποιες αλλαγές τυχόν προωθηθούν, θα μπορούν να εφαρμοστούν από τις μεθεπόμενες εκλογές, όπως ακριβώς προβλέπει και το Σύνταγμα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι έγκριτοι συνταγματολόγοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το εάν θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή. Όπως επισημαίνουν, δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα με τα ακροδεξιά μορφώματα, να αλλάζει το όριο εισόδου στην Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου