Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Τσακαλώτος: Υποψηφιότητα συνέχειας και τομής – Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς

Για υποψηφιότητα που κινείται στο δίπολο «συνέχεια και τομή», έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγοντας την ομιλία του κατά την εκδήλωση σε χώρο στου Ψυρρή για την επισημοποίηση της δικής του υποψηφιότητας.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα χρειάζεται αναστοχασμός, αλλά την ίδια ώρα, είπε, τα γεγονότα, τρέχουν και δε μπορούν να περιμένουν.

Διευκρινίζοντας περαιτέρω το δίπολο στο οποίο αναφέρθηκε τόνισε ότι στην συνέχεια εντάσσει την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και των όσων «καταφέραμε μαζί» στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ειδικά σε ό,τι αφορά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η παρακαταθήκη αυτή περιλαμβάνει την ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία, είπε, ήταν καθοριστικός ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα, και ακόμη και αν ήταν το μόνο που θα είχε κάνει, θα αρκούσε.

Εξηγώντας την «τομή» ανέφερε πως «όταν έχεις χάσει με τέτοια διαφορά είναι πράγματα που δεν έχεις κατανοήσει, που δεν έκανες καλά. Ίσως δεν πείσαμε με τις προτάσεις μας και τις παρεμβάσεις μας».

Σημείωσε ότι στη δική του εισήγηση και οπτική «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς» και παράλληλα τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί Αριστερά που δεν θέλει να κάνει άνοιγμα σε ευρύτερο χώρο, σε εργαζόμενους κάθε είδους.

«Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία που το μέλλον των παιδιών καθορίζεται από τη στιγμή που θα γεννηθούν», επισήμανε και συμπλήρωσε πως θέλει να απευθυνθεί και στους νέους που έχουν μία μικρή επιχείρηση ή είναι επιστήμονες που θέλουν να υπάρχουν κανόνες στο κράτος, στους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τους ανθρώπους με αναπηρίες.


«Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι όμως είναι άλλη η ερώτηση «πού απευθύνεσαι» και είναι άλλη η ερώτηση «ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι», για να τονίσει τη σημασία και των δύο ερωτημάτων. «Την ίδια στιγμή που ακούμε τον κόσμο και τα προβλήματα που έχει, πρέπει να εξηγήσουμε σε όλον αυτόν τον κόσμο τις αξίες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Από αυτήν τη συνάντηση μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στις εκλογές «είχαμε μια θολή ταυτότητα», «το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ξεκάθαρο σε αυτές τις εκλογές». Είπε ότι η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο να είναι καλύτερη η ζωή τους και πως στη διαπραγμάτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα «αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε». «Στόχος να δώσουμε δύναμη στον κόσμο», επεσήμανε, μιλώντας για τις μάχες -κινηματικές, πολιτικές, προγραμματικές- που πρέπει να δοθούν.


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέλεξε ως πλαίσιο εκδήλωση στου Ψυρρή στον χώρο Impact Hub Athens.


Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Τσακαλώτος πλαισιώθηκε στο πάνελ του βήματος από τους Ανδρέα Ξανθό, Χάρη Μαμουλάκη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, που συμμετείχαν με σύντομες τοποθετήσεις. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου, Αννέτα Καββαδία.


Ο στόχος είναι να σηματοδοτηθεί με τα παραπάνω πρόσωπα (και άλλα που ενδεχομένως θα προστεθούν στην συνέχεια) ότι η υποψηφιότητά του απευθύνεται και έξω από τα όρια της Ομπρέλας, της τάσης από την οποία προέρχεται, αλλά ευρύτερα στο κόμμα και στην κοινωνία. Τα στελέχη της Ομπρέλας αναμένεται πάντως ότι θα τον στηρίξουν σε πλειοψηφικό βαθμό, αν και μένει τις επόμενες μέρες αυτό να επιβεβαιωθεί και με επίσημες τοποθετήσεις. Μέχρι στιγμής η υπάρχει καταγεγραμμένη η σταθερή δημόσια στήριξη από τον Δημήτρη Βίτσα.

Στην τριήμερη πανελλαδική διαδικυτακή συνδιάσκεψη της τάσης την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν και φωνές υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου σε μια λογική ανανέωσης, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι θα προτιμήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκρίνοντας την εμπειρία, το κύρος εντός κι εκτός της χώρας, κλπ.



Όσο για τον χαρακτήρα της υποψηφιότητας αυτής, από το περιβάλλον του τονίζουν ότι σίγουρα δεν είναι απλώς μια υποψηφιότητα καταγραφής, αλλά μέσα από αυτή επιδιώκει να καταδείξει ότι η σύγχρονη Αριστερά έχει λύσεις και απαντήσεις «για τους πολλούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου