Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Αντώνης Ελευθεριάδης : Που οφείλει να κατευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ

O ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. για υπερβολικά, όπως αποδείχθηκε βίαια, καιρό βασίστηκε στον πρόεδρο του. Ο Αλέξης Τσίπρας αποτέλεσε το φάρμακο δια πάσαν νόσον και δια πάσαν μαλακίαν. Πλέον με την κίνηση της παραίτησης του μπόρεσε να απευθυνθεί ο ίδιος σε ένα πολύ πιο ευρύ ακροατήριο, σε ένα ακροατήριο υπερδιπλάσιο ενδεχομένως του ποσοστού που ψήφισε ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. στην κάλπη. 

Το νέο κύμα πρέπει να διαπεράσει όλες τις δομές μας, πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Η ψηφιακή πλατφόρμα είναι υψίστης σημασίας που θα προσφέρει αμεσοδημοκρατικές δυνατότητες στα μέλη, άμεση ενημέρωση και διάδραση. 

Η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στους παλιούς τρόπους οργάνωσης.  Εκδηλώσεις που ανακυκλώνουν τον ίδιο κόσμο προσφέρουν μόνο την ψευδαίσθηση της παραγωγικότητας. 

Πρέπει να αγωνιστούμε για να αποκτήσουμε ισχυρές αναφορές σε εργαζομένους και νεολαία, στα σωματεία και στους φοιτητικούς συλλόγους. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί στοίχημα για την προοδευτική παράταξη. Η τοπική κοινωνία αναδεικνύει νέες πολιτικές και νέα στελέχη. Το πολιτικό μας μήνυμα πρέπει να υπερβεί το δίπολο κρατικό-ιδιωτικό όταν υπάρχουν και άλλα υποδείγματα τύπουModragon. 

Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος να εκδημοκρατίσουμε την οικονομία. Ο κρατισμός και ο νεοφιλελευθερισμός συνεπάγονται κεντρική διαχείριση με τους πολίτες να είναι απλά καταναλωτές. Οι παθογένειες της κρατικής διαχείρισης σε συνδυασμό με την προπαγάνδα των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών έχουν αναγάγει στα μάτια της πλειοψηφίας την ιδιωτική διαχείριση ως την μόνη λύση. 

Η ενεργή εμπλοκή των πολιτών στην παραγωγή πολιτικών, ειδικά τοπικών, είναι η μόνη λύση. Η κοινωνία πρέπει να είναι μέτοχος και να εισπράττει το μέρισμα της ανάπτυξης. Το κράτος παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει την ισονομία και να μην επιτρέπει σε επιχειρηματίες να νοθεύουν τον ανταγωνισμό εκμεταλλευόμενοι τους εργαζομένους, παραθυράκια του νόμου, τους κανόνες της διαπλοκής ή απλά να φορτώνουν χρέη φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε διάφορα ΑΦΜ. 

Ο κόσμος εξελίσσεται ταχύτατα και εμείς οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε αν όχι να αποτελούμε την πρωτοπορία. Γεωπολιτικά η συνθήκη των Πρεσπών δείχνει τον δρόμο. Την έννοια πατρίδα δεν μπορούμε να την χαρίσουμε στην ακροδεξιά. Οι τεχνολογικές προκλήσεις και η τεχνητή νοημοσύνη προκαλούν ανασφάλεια. Οφείλουμε να διασφαλίζουμε την ομαλή μετάβαση. 

Είναι αναγκαίο να δουλέψουμε συλλογικά σε πολιτικές εφαρμόσιμες, σύγχρονες και ριζοσπαστικές με ματιά στην Ελλάδα του 2030 και να αναδείξουμε τα πρόσωπα που θα τις υπηρετήσουν. Χρειαζόμαστε μια νέα μεθοδολογία ηγεσίας με σαφείς στόχους, χρονοδιαγράμματα και αξιολόγηση. Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας. Η συζήτηση πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. 

Οι συγκρούσεις είναι θεμιτές όταν είναι ιδεολογικές και όχι όταν είναι οργανωτικές για την νομή θέσεων ή από ρεβανσισμούς. Η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης δεν χωρά καθυστερήσεις και θα επιτευχθεί όταν οι ιδέες μας θα είναι ξανά ελκυστικές. 

Η διαδικασία που είναι μπροστά μας αποτελεί στοίχημα όχι μόνο για την ωρίμανση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., αλλά στόχος της να επαναπολιτικοποιήσει, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει μαζικά. Ο μόνος τρόπος να ηττηθεί η παντοκρατορία του συστήματος Μητσοτάκη. Χρέος μας στην πανευρωπαϊκή συντηρητικοποίηση, να αποτελέσουμε ξανά το εναλλακτικό υπόδειγμα.

 Να διαλέξουμε τον δύσκολο δρόμο. Υ.Γ. και όπως τραγουδά ο Billy Ocean, When the going gets tough, the tough get going. 




*Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι τραπεζικό στέλεχος, πιστοποιημένος στην παροχή επενδυτικών συμβουλών – Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αναπληρωτής Συντονιστής Χρηματοπιστωτικού Τμήματος..





parallaximag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου