Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης

Συνεδρίαζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία. Τα ονόματα που προτάθηκαν για την Αθήνα. Ποιοι θα στηριχθούν στις περιφέρειες.

Μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που διάρκεσε περισσότερο από 5 ώρες δεν ήταν τελικά αρκετή προκειμένου να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της αυτοδιοίκησης τον Οκτώβρη. Αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα σε νέα συνεδρίαση του οργάνου προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνολική εικόνα των προσώπων με τις οποίες η αξιωματική αυτοδιοίκηση θα δώσει την επικείμενη εκλογική μάχη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χθεσινή συνεδρίαση δεν ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης αλλά και με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και αυτό σε ένα βαθμό δικαιολογεί την πολύωρη διαδικασία. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται σήμερα να επιλύσει συγκεκριμένες εκκρεμότητες ενώ η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει στο τέλος του Αυγούστου.


Ο Δήμος Αθήνας

Μεγαλύτερη από αυτές αναδεικνύεται αυτή του υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων. Εκεί όπου «στο τραπέζι» φαίνεται να «έχουν πέσει» 4 ονόματα.

Η πρώτη πρόταση που κατατέθηκε ήταν αυτή για την υποψηφιότητα του Κώστα Ζαχαριάδη που φαίνεται να συγκεντρώνει μία σχετική συναίνεση από τις περισσότερες πλευρές και πιθανότατα στο τέλος να «λάβει το χρίσμα». Ο Κώστας Ζαχαριάδης έχει δηλώσεις ότι προτίθεται να «κατέβει» με ευρύ και «αυτοδιοικητικό» πνεύμα με στόχο να είναι στο δεύτερο γύρο και να επιδιώξει την συσπείρωση και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Πάντως από την πλευρά της «Ομπρέλλας» έχει κατατεθεί εναλλακτικά η πρόταση για την υποψηφιότητα του Νίκου Φίλη που διαθέτει σαφώς διαφορετικό πολιτικό στίγμα και θεωρείται ότι έχει την δυνατότητα να εκφράσει και το «αντιφασιστικό» στοιχείο που εκτιμάται πως θα έχει ιδιαίτερη αξία στον συγκεκριμένο δήμο λόγω της καθόδου του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη. Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας από την πλευρά του Διονύση Τεμπονέρα προτάθηκε η υποψηφιότητα του εργατολόγου Κωνσταντίνου Τσουκαλά (που φέρεται να στηρίζεται και από τον Νίκο Παππά) ενώ υπήρξε και τέταρτη πρόταση για την υποψηφιότητα της αρχιτέκτονα Όλγας Μπαλαούρα.
Οι περιφέρειες

Σχετικά με τις περιφέρειες της χώρας στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να ανακοινωθεί η στήριξη στον Γιώργο Ιωακειμίδη, για την Αττική. Άλλωστε ο Δήμαρχος Ρέντη-Νίκαιας επι 29 έτη φαίνεται να έχει ξεκινήσει ήδη την προεκλογική του εκστρατεία θεωρώντας δεδομένη την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Δυτική Μακεδονία ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ενώ στο Ιόνιο ο εκλεκτός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο Θόδωρος Γαλιατσάτος. Στην Ήπειρο ο πρώην βουλευτής και εκπαιδευτικός Γιάννης Στέφος θα είναι ο υποψήφιος και αντίστοιχα στην Κρήτη θα στηριχθεί ο πρώην βουλευτής, προερχόμενος από «Το Ποτάμι», Σπύρος Δανέλλης. Στην Στερεά Ελλάδα την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ο Απόστολος Γκλέτσος.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η στήριξη σε δύο περιφέρειες της Μακεδονίας. Με επικρατέστερα ονόματα τους πρώην βουλευτές Γιάννη Αμανατίδη (Κεντρική Μακεδονία) και Σουλτάνα Ελευθεριάδου (Ανατολική Μακεδονία). Επίσης στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συζητούνται τα ονόματα του Μιλτιάδη Ζαμπάρα και του Διονύση Καλαματιανού που είναι αμφότεροι βουλευτές με τον δεύτερο να έχει αναδειχθεί και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου