Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής : ΠΑΣΟΚ: «Χορηγός» της ΝΔ, τώρα και του ΣΥΡΙΖΑ

Εντύπωση προκαλεί η ακινησία και η αμηχανία που δείχνει να διαθέτει η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη μετά τις κάλπες.


Η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου έκρυψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, τα οποία είναι προβλήματα και στρατηγικής και φυσιογνωμίας.

Η απόφαση για μη στήριξη κοινών υποψηφίων με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τη χαρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σε πολλές περιφέρειες και μεγάλους δήμους παίζει εν ου παικτοίς, ενώ το ΠΑΣΟΚ δείχνει ήδη να χάνει ερείσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που έως τώρα υπήρξε προνομιακό πεδίο για το ίδιο. Είναι χαρακτηριστικό πως σε περιφέρειες όπως η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, τα Ιόνια, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίων, ενώ σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων!


Ταυτόχρονα, όπως τουλάχιστον θεωρούν στελέχη του κόμματός του, δεν έχει γίνει διάταξη δυνάμεων ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ενώ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα κριθούν τα πάντα: Αν το ΠΑΣΟΚ δεν ανακάμψει και ο ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία που θα εκλέξει στα μέσα Σεπτεμβρίου δεν δείξει ότι αποκτά κυβερνητική προοπτική όλοι κατανοούν πως αυτό που ψιθυρίζεται για την ανάγκη ίδρυσης νέου κόμματος θα λάβει διαστάσεις.

Εκείνο, πάντως, που συζητείται περισσότερο είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ εκτός από «χορηγός» του Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται εκ νέου και «χορηγός» του ΣΥΡΙΖΑ! Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ζαλισμένο από την εκλογική συντριβή, με τον ιστορικό του ηγέτη Αλέξη Τσίπρα να έχει παραιτηθεί και με τους (περισσότερους) υποψήφιους αρχηγούς να μην κατανοούν καν το διακύβευμα για το κόμμα τους. Τα πράγματα, βεβαίως, προφανώς δεν θα είναι το ίδιο με την εκλογή νέου αρχηγού, κυρίως εάν εκλεγεί η Έφη Αχτσιόγλου που αποτελεί και το φαβορί-και που είναι η εξέλιξη που ανησυχεί περισσότερο τη Χαριλάου Τρικούπη.


Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σοβαρές απορίες γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ανέλαβε σοβαρές και ευρείες πρωτοβουλίες προκειμένου να καλύψει το κενό που υπάρχει στο χώρο αυτή τη στιγμή. Κενό που δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα υπάρχει και στο μέλλον! Γιατί; Εμείς τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου