Κανένα από τα επιτελεία των υποψηφίων δεν είχε προβλέψει την τόσο εντυπωσιακή συμμετοχή της κοινωνίας καθώς, σύμφωνα με τον ρυθμό που ψηφίζουν μέχρι στιγμής οι ψηφοφόροι (200 το λεπτό), αναμένεται ο αριθμός να ξεπεράσει αρκετά τις 100.000 έως το τέλος της διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν ψηφίσει τουλάχιστον 64.000 άτομα σε 527 εκλογικά τμήματα έως τις 13:30 το μεσημέρι, εκ των οποίων οι 9.000-10.000 είναι νέα μέλη. Μάλιστα, ο ρυθμός της ψηφοφορίας είναι 250 ψήφοι ανά λεπτό, επομένως αν συνεχιστεί έτσι μέχρι και τις 20:00 που κλείνουν οι κάλπες, τότε οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 120.000 ψηφοφόρους.
Και οι πέντε υποψήφιοι έχουν ασκήσει τα εκλογικά τους καθήκοντα και αναμένουν τα αποτελέσματα.
Ποιοι και πώς ψηφίζουν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ
Έχουν οριστεί πάνω από 500 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, ακόμα και αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή βίζα ή μπλε βεβαίωση.
Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.
Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17, οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.
Επισημαίνεται πως για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έχουν εγγραφεί στον iSyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.
Δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα με όλα τα εκλογικά κέντρα ανά την Ελλάδα.
Η στρατηγική των πέντε υποψηφίων
Η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε το στίγμα της όταν, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, τόνισε πως «δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική», εξηγώντας πως «η πολιτική είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, και ως τέτοιο σοβαρό ζήτημα πρέπει να τη διαφυλάξουμε».
Και έχει μιλήσει για έναν ΣΥΡΙΖΑ ως «ένα κόμμα κοινωνικό, ένα κόμμα σύγχρονο και παρεμβατικό, ένα κόμμα ανοιχτό, ένα κόμμα που θα νιώθει άνετα να ακούει και να συνομιλεί, ένα κόμμα που θα νιώθει πάνω από όλα υποχρεωμένο να συγχρονίζεται με τις διεκδικήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας, του νεανικού ριζοσπαστισμού, των νέων κοινωνικών κινημάτων, των πιο ελπιδοφόρων ρευμάτων σκέψης και επιστημονικής αναζήτησης. Αυτή είναι η κοινωνική δυναμική που μπορεί να μας εξοπλίσει για τις μάχες που έρχονται. Ή που μάλλον ήδη είναι εδώ».
Ο Στέφανος Κασσελάκης, με δυναμική είσοδο στο παιχνίδι της διεκδίκησης της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, έδειξε να απευθύνεται, με την αξιοποίηση στο μάξιμουμ των social media, σε νέους αλλά και σε όλους εκείνους τους πρώην και νυν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που για τους δικούς τους λόγους σκέφτονταν να μην πάνε στις κάλπες της εσωκομματικής αναμέτρησης. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του είναι η ανάπτυξη της άποψης πως αυτός μπορεί από την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αντιταχθεί και να συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μίλησε για ένα νέο κόμμα από την αρχή με την αξιοποίηση των ικανών στελεχών. «Δεν θα αρχίσω καινούργιο κόμμα. θα αρχίσω καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης στο μήνυμα του για τις εσωκομματικές εκλογές, απαντώντας σε όσους τον «σκιαγράφησαν» ως μη ενωτικό και ως ένα πρόσωπο που δημιουργεί αναταράξεις. ««Καθαρές κουβέντες. Αν κερδίσω στις εκλογές του κόμματος, θα έχω για όλα τα στελέχη ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τη σύγχρονη Αριστερά του μέλλοντος. Αν χάσω, θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσφέρω όσο μπορώ» δήλωσε ο ίδιος.
Ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε με την υποψηφιότητα του ως το πρόσωπο εκείνο που είναι το πιο κατάλληλο προκειμένου να κάνει πράξη τη στρατηγική διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο που είχε χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας. «Είμαστε το κόμμα της σύγχρονης αριστεράς που εκτείνεται από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο» δήλωνε ο ίδιος, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να αναδιπλωθούμε και να στείλουμε σήμα ότι δεν επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε τους κεντρώους ψηφοφόρους».
Στο μήνυμα για την εκλογική μάχη ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του Νίκου Παππά: «Επιβεβαιώνουμε την ταυτότητα που αποτυπώσαμε από το 2019. Είμαστε η αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Η πλουραλιστική ταυτότητά μας πάει από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Δε θα κάνουμε τη χάρη στους πολιτικούς μας αντιπάλους να αυτοπεριοριστούμε και να αναδιπλωθούμε».
Ο Στέφανος Τζουμάκας με την υποψηφιότητα του, σε μεγάλο βαθμό με συμβολικά χαρακτηριστικά, θέλησε να δηλώσει την κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός πολιτικού μηνύματος που θα περιέχει πολιτικό περιεχόμενο, μιλώντας για πολιτική ενότητα, πολιτική αυτονομία αλλά και το να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα λαϊκό κόμμα.
«Χρειαζόμαστε σωστές επιλογές, επάρκειες και αρχές, ως μέρος λύσεων και όχι ως παράγοντες συνέχισης των πολιτικών της ήττας και των κρίσεων» τονίζει ο ίδιος στο μήνυμα του για την εσωκομματική κάλπη.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε στην παραγωγή πολιτικής μιλώντας για «ένα κόμμα συγκροτημένο, δημοκρατικό, με όργανα που λειτουργούν, με συλλογική λειτουργία, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Ένα κόμμα με καθαρή ταυτότητα, υπερήφανο για τις ιδέες του». Το τρίπτυχο «Αξιόπιστα, Ενωτικά, Αριστερά» αντικατοπτρίζει την ουσία της υποψηφιότητας του, τονίζοντας ο ίδιος πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς».
Στο μήνυμα του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει λόγο για την ανάγκη της χώρας για «ένα μεγάλο θεσμικό, οικονομικό και πολιτισμικό άλμα». Για πράγματα που «δεν μπορεί να γίνουν χωρίς εμάς, χωρίς την επιστροφή ενός ανανεωμένου ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», υπογραμμίζοντας «παρά τα λάθη μας, εμείς είμαστε το νέο» και τονίζοντας: «Υπερασπιζόμαστε την αριστερή μας ταυτότητα και επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο αλλαγών με πλειοψηφική δυναμική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου