Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Με «άδεια βαλίτσα» για παροχές και επιδόματα ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Με «ελαφρύ» καλάθι ανεβαίνει φέτος στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης μόνο για τους πλέον ευάλωτους πολίτες και θα δώσει έμφαση στο μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα. Παρά το γεγονός ότι η δεύτερη θητεία της γαλάζιας κυβέρνησης σημαδεύτηκε από τις πρωτόγνωρες σε έκταση και ένταση πυρκαγιές και το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί εναγωνίως κινήσεις για να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα του καλοκαιριού, ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ως μείζον προτεραιότητα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και δεν θέλει, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, να ρισκάρει, εξαγγέλλοντας εκτεταμένες παροχές με κοινωνικό πρόσημο. Γι' αυτό και ουσιαστικά δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, πλην όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί προεκλογικά και είτε έχουν ήδη νομοθετηθεί, είτε δρομολογείται η ψήφισή τους από τη βουλή.


Μάλιστα, υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου σπεύδουν να «παγώσουν» την καλλιέργεια κλίματος προσδοκιών για μέτρο ή μέτρα-έκπληξη, επαναλαμβάνοντας ότι οι προτεραιότητες αυτή τη χρονιά είναι άλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει τρία μέτρα που ήδη έχει προαναγγείλει, και συγκεκριμένα την επέκταση του Market Pass μέχρι τον Δεκέμβριο, την ενίσχυση / διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, με αυστηρά, ωστόσο, εισοδηματικά κριτήρια και τη διατήρηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ακόμα, θα εξαγγείλει την παράταση του μειωμένου Φ.Π.Α. για ακόμη 6 μήνες στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτά) και στον πολιτισμό, το επίδομα στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση στη σύνταξη τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, για το οποίο έχει κατ επανάληψη δεσμευτεί και προεκλογικά και μετεκλογικά καθώς και νέα επιταγή ακρίβειας για τους αδύναμους συμπολίτες μας (χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια άνεργους κ.α.) τα Χριστούγεννα, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η καλή πορεία των εσόδων.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι η πολιτεία θα στηρίξει και όσους επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι αποζημιώσεις θα αφορούν στη φυτική και ζωική παραγωγή που καταστράφηκε, όπως επίσης και στα σπίτια που υπέστησαν ζημιά (μερική ή ολοκληρωτική), ενώ θα εξαγγείλει και δράσεις για αποκατάσταση των καταστροφών στα δάση.


Κατά τη φετινή, πέμπτη κατά σειρά ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ελλείψει άλλων μέτρων, η έμφαση θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις. Στην ανάρτηση για την ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, την οποία έκανε χθες για πρώτη φορά μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση. «Έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι το 41% που μας δώσατε δεν είναι λευκή επιταγή αλλά ισχυρό αίτημα να αλλάξουμε όσα μας ταλαιπωρούν, όσα μας πληγώνουν και όσα μας θυμώνουν» σημείωσε, δίνοντας ραντεβού με τους πολίτες το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, «οπότε και θα έχουμε πολλά να πούμε σας διαβεβαιώ!» έγραψε στον επίλογο της ανάρτησης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά σε τέσσερις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, στο κράτος, στη δικαιοσύνη και στην Παιδεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου