Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Στέφανος Μάλγαρης Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κιλκίς- Θέτει τα θέματα της Π.Ε Κιλκίς - καθώς προτάσεις για τη γεωργία και τη κτηνοτροφία

Προτάσεις για τη γεωργία και τη κτηνοτροφία

Η κατασκευή Φραγμάτων σε περιοχές των πρώην δήμων Κρουσσών και Γουμένισσας αποτελούν ένα ζήτημα που δεν θα έπρεπε να παραλείπουμε! Οι μεγάλες επενδύσεις για την αξιοποίηση του νερού (ύδρευση – άρδευση – ενέργεια) θα έχουν πολλαπλά οφέλη και προς τον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, ενισχύοντας και την τοπική οικονομία πέρα από την τοπική γεωργία και κτηνοτροφία.

Με την αξιοποίηση όλων των υδάτων του Πάικου σε άρδευση με προτεραιότητα τους καστανοπαραγωγούς προωθούμε την ανάπτυξη του κλάδου με στόχο μας για άλλη μια φορά την ενίσχυση της οικονομίας. Επιπλέον, η αποπεράτωση του έργου στη λίμνη Αρτζάν-Αματόβου με τη κατασκευή στραγγιστικού και αρδευτικού δικτύου θα προσφέρει μια εύρυθμη λειτουργία του συνολικού έργου (Ταμιευτήρας και αρδευτικά δίκτυα). Η ολοκλήρωση του θα διασφαλισθεί με την ένταξη του σε σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε να δύναται να αρδεύει πάνω από 12.000 στρέμματα εύφορης γης στον Δήμο Πολυκάστρου.

Αξιοποιούμε τους εγκαταλειμμένους ΤΟΕΒ εντάσσοντας τις ανακατασκευές τους σε νέα προγράμματα με παραχώρηση κατά της χρήση τους σε ομάδες παραγωγών όπου υπάρχει ενδιαφέρον.


Προτάσεις από εμένα που έχουν κατατεθεί στον υπουργό και στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων γεωτρήσεων των Δήμων για άρδευση σε περιοχές που δεν έχει αρδευτικά. Ο Δήμος μας έχει πάνω από 30 γεωτρήσεις που έχουν καταργηθεί λόγω Νιτρικών, παραχώρηση κατά χρήση σε ομάδες παραγωγών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Υδρευτικών γεωτρήσεων των Δήμων που προοριζόταν για ύδρευση έχει καταργηθεί λόγω ποιότητας των νερών και έτσι παραμένουν αναξιοποίητες.

Η πρόταση είναι να ενταχθούν οι Δήμοι σε προγράμματα της περιφέρειας ή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η επισκευή και συντήρηση των γεωτρήσεων καθώς και η δημιουργία μικρών αρδευτικών όπου υπάρχει ανάγκη και ζήτηση αποτελεί έργο μείζονος σημασίας που θα προάγει την γεωργία στον τόπο μας. Οι γεωτρήσεις από την άλλη, είναι λειτουργικές με την προσήκουσα συντήρηση και επισκευή.

Εθελούσια συνένωση ή ανταλλαγή αγροτεμαχίων μέσο ΕΣΠΑ με κάλυψη εξόδων 100% (φορολογία , τοπογράφοι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφυλακείο, Κτηματολόγιο, Λογιστής κλπ) - Εθελούσιος αναδασμός.

Ένα διαχρονικό προβλήματα των αγροτών είναι ο πολυτεμαχισμός της γης γιατί οι αναδασμοί δεν πραγματοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η πρόταση αυτή αφορά αγρότες που θέλουν να ανταλλάξουν μεταξύ τους τα αγροτεμάχια τους και να τα συνενώσουν ώστε να μπορέσουν να έχουν μεγαλύτερες εκτάσεις και να μειώσουν το κόστος καλλιέργειας.

Το κίνητρο για να μπορέσει να γίνει αυτό πρέπει να είναι η κάλυψη του κόστους 100% μέσο ΕΣΠΑ από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης ή την Περιφέρεια.

Η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων παράλληλα, θα δώσει δυνατότητα στους αγρότες να καλλιεργήσουν μη υδροβόρες νέες καλλιέργειες πέρα από την καλλιέργεια σιτηρών ( π.χ ελαιοκράμβη, ηλίανθος κλπ., ανάλογα με το μικροκλίμα και την ποιότητα των εδαφών της κάθε περιοχής) και να αυξήσουν τα έσοδα της αγροτικής κοινότητας!

Στοχεύουμε λοιπόν, στη διεκδίκηση πόρων και έργων σύμφωνα με τις ανάγκες του Νομού μας!

Προσαρμόζουμε τις προτάσεις μας στις ανάγκες του νομού και όχι τις προσωπικές μας ανάγκες στις προτάσεις μας!

Αρμοδιότητες δίχως πράξεις!


Με αφορμή τις καταστροφικές πλημύρες στη Θεσσαλία και έχοντας ίδια άποψη σε μία υπερχείλιση του Γαλλικού ποταμού το 2004 σε έντονη βροχόπτωση στο ορεινό όγκο των Κροσσίων και τους όγκους Νερού που κατέβασε ο Γαλλικός ποταμός έχω να παραθέσω τα παρακάτω.

Δεν πρέπει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κάνει διευθέτηση και οριοθέτηση του Γαλλικού – Αξιού Ποταμού και των παραποτάμων του για να αντιμετωπίσουμε έκτακτα καιρικά φαινόμενα;

Δεν πρέπει να γίνει έλεγχος των φραγμάτων για το τυχόν ανάγκη συντηρήσεων;

Όπως όλοι γνωρίζουμε στα κύρια ρέματα σε κάθε περιοχή που φέρουν μεγάλους όγκους νερού έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και καθαρισμού. Ερωτώ λοιπόν, την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς τι έργα έχουν πραγματοποιηθεί και τι χρήματα έχουν δαπανηθεί για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Νομό Κιλκίς τα τελευταία 5 χρόνια;

Δεν πρέπει άμεσα να γίνει έλεγχος και συντήρηση των σημείων που διέρχονται κεντρική αγωγή ύδρευσης στον Γαλλικό ποταμό (που έχω ίδια άποψη) και σε κεντρικά δίκτυα και στους Δύο Δήμους για να προλάβουμε καταστροφές στα κεντρικά δίκτυα;

Η κατάσταση που επικρατεί στην Π.Κ.Μ φαίνεται παρακάτω σε ερώτηση προέδρου του Ν. Κιλκίς στις 20-9-2022 που αφορούν τις εργασίες διαμόρφωσης κοίτης του Γαλλικού Ποταμού στο σημείο που διέρχεται κεντρικός Αγωγός. Η απάντηση στο αίτημα του προέδρου μάλιστα, έγινε 31-8-2023 και ήταν «σας γνωρίζουμε ότι το διάστημα αυτό δεν υπάρχει ενεργή εργολαβία συντήρησης η οποία μπορεί να υλοποιήσει αυτή διαμόρφωση,το αίτημα σας θα ληφθεί υπόψη στη νέα επικείμενη εργολαβία συντήρησης».

Έντεκα μήνες περίμενε απάντηση ο πρόεδρος! Πόσο θα περιμένει άραγε προκειμένου να γίνει μελέτη και ανάθεση του έργου; Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της περιφέρειας μας!


Το 20% των καιρικών φαινομένων της Θεσσαλίας να εκδηλωθούν, θα βιώσουμε χειρότερες καταστάσεις στο Νομό μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου