Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει ήδη έναν μεγάλο νικητή: Τον Πούτιν

Aνήμερα των γενεθλίων του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε ένα πολύ σημαντικό «δώρο» από τη Χαμάς. Μια καταστροφική επίθεση με «βροχή» ρουκετών σε Ισραηλινό έδαφος, «ξυπνώντας» την κρίση του Μεσανατολικού.


Από το Σάββατο 7/10, ο πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης έγινε το νούμερο ένα θέμα συζήτησης παγκοσμίως, με τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας να είναι στραμμένα στο πεδίο αντιπαράθεσης, όπου οι νεκροί και από τις δύο πλευρές ξεπερνούν τους 1.500.

Σύμφωνα με το Politico, ένα τέτοιο σοκ για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, ήταν πιθανώς μια ευπρόσδεκτη έκπληξη για έναν Ρώσο πρόεδρο του οποίου η στρατηγική προτεραιότητα είναι να αποσπάσει την υποστήριξη και την προσοχή της Δύσης μακριά από την Ουκρανία.


Το μεγάλο ερώτημα είναι, πλέον, κατά πόσο πρέπει κανείς να αποδώσει ευθύνη στη Μόσχα για μια σειρά περιφερειακών συγκρούσεων όπως στο Ισραήλ, το Κοσσυφοπέδιο, τον Καύκασο και την Αφρική, που προκαλούν ανάσχεση στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή υποστήριξη στο Κίεβο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που θεωρούν πως ο Πούτιν, μπορεί να κρύβεται πίσω από όλα αυτά, ενεργοποιώντας περισσότερα σημεία συγκρούσεων από όσα μπορεί να αντιμετωπίσει η Δύση.

«Αυτό ήταν, ίσως, το καλύτερο δώρο γενεθλίων για τον Πούτιν. Η επίθεση κατά του Ισραήλ θα διασπάσει την προσοχή, δεδομένης της εστίασης των ΗΠΑ στο Ισραήλ», σημείωσε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε μια γεωπολιτική Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις», τόνισε.

Πάντως, στην Ουάσινγκτον, θεωρείται δεδομένο ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ θα μειώσουν την προσοχή των ΗΠΑ από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που η αναταραχή στο Κογκρέσο με την απομάκρυνση του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, προήλθε από την πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι απαιτούν μείωση της στήριξης στην Ουκρανία.
Εμπλέκεται η όχι η Ρωσία στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς;

η Ρωσία φλερτάρει εδώ και καιρό τους ισλαμιστές μαχητές και ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και άλλοι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει πρόσφατα ταξίδια στη Μόσχα, σύμφωνα με το Politico.

Μετά τις επιθέσεις της 7/10, οι Ρώσοι «θυμήθηκαν» παλιά σχέδια, για να επαναφέρουν τα σύνορα του Ισραήλ στο σημείο που ήταν το 1967. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ματαιώνεται από την «καταστροφική πολιτική» των ΗΠΑ, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς ως «αναμενόμενη εξέλιξη» και έστρεψε την οργή του κατά της Δύσης.


«Αντί να εργάζονται ενεργά για την παλαιστινο-ισραηλινή διευθέτηση, (οι ΗΠΑ) έχουν αναμειχθεί στα δικά μας ζητήματα και παρέχουν στους νεοναζί (την Ουκρανία) πλήρη βοήθεια, στρέφοντας τους δύο λαούς τον έναν εναντίον του άλλου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε περιχαρής ότι η χρηματοδότηση για την Ουκρανία θα μειωθεί τώρα αναπόφευκτα. «Η διαδικασία παροχής όπλων στο καθεστώς του Κιέβου θα εισέλθει σε πτωτική πορεία», επεσήμανε.

Παρόλα αυτά, φαντάζει απίθανη η εμπλοκή της Ρωσίας στις εξελίξεις στη Μέση ανατολή, αφού σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, η Ρωσία δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο σημαντική όσο το Ιράν, όσον αφορά τα όπλα και τη χρηματοδότηση προς τη Χαμάς.


Ο Norman Roule, πρώην ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι η πολιτική υποστήριξη της Μόσχας προς τη Χαμάς ενθάρρυνε την οργάνωση, αλλά δήλωσε ότι οποιαδήποτε ρωσική εμπλοκή είναι περιορισμένη. «Αυτή η στρατηγική επιτρέπει στους Ρώσους να ισχυριστούν ότι υποστηρίζουν μια ειρηνευτική διαδικασία, αλλά η επακόλουθη βία διαταράσσει την περιοχή και αποσπά την προσοχή από την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ον ίδιος στο Politico.

Ωστόσο, το... φλερτ με τη Χαμάς και η υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους στηρίζουν την προσπάθεια του Πούτιν να παρουσιάσει τον εαυτό του ως σημαντικό παίκτη σε μια παγκόσμια αναδιάταξη δυνάμεων. Άλλωστε, ο Ρώσος ηγέτης, πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ότι πρόθεση της Ρωσίας είναι να «οικοδομήσει έναν νέο κόσμο», κατηγορώντας τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου