Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο υπόγειο δίκτυο, το οποίο οι Ισραηλινός στρατός αποκαλεί «μετρό της Γάζας». Το δίκτυο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας τεράστιος λαβύρινθος σηράγγων, που σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα κάτω από τη γη, και χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων και εμπορευμάτων αλλά και για την αποθήκευση πυραύλων και πυρομαχικών. Στο «μετρό της Γάζας» στεγάζονται επίσης κέντρα διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς, καθώς αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να βρίσκονται μακριά από την παρακολούθηση των αεροσκαφών και των drone του Ισραηλίνου Στρατού.
Χαμάς: «Έχουμε κατασκευάσει σήραγγες μήκους 500 χιλιομέτρων»
Η Χαμάς το 2021 ισχυρίστηκε ότι κατασκεύασε σήραγγες αξίας 500 χιλιομέτρων κάτω από τη Γάζα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτός ο αριθμός ήταν ακριβής ή υπερβολικός. Αν αληθεύει, οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς αντιστοιχούν σε μήκος στο μισό του μετρό της Νέας Υόρκης.
«Είναι ένα πολύ περίπλοκο, πολύ μεγάλο – τεράστιο – δίκτυο σηράγγων σε ένα μάλλον μικρό κομμάτι εδάφους», δήλωσε η Daphne Richemond-Barak, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Reichman του Ισραήλ και ειδικός στον υπόγειο πόλεμο.
Το κόστος του υπόγειο δικτύου που βρίσκεται στη φτωχή παράκτια Λωρίδα της Γάζας δεν είναι σαφές, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αξιοσημείωτο, ειδικά για τα δεδομένα του θύλακα.
Υπενθυμίζεται ότι η Γάζα βρίσκεται υπό χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό από το Ισραήλ καθώς και χερσαίο αποκλεισμό από την Αίγυπτο από το 2007 και δεν πιστεύεται ότι διαθέτει τον τύπο των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή σηράγγων βαθιά κάτω από τη γη. Οι ειδικοί λένε ότι οι εκσκαφείς στη Γάζα χρησιμοποιούν πιο απλά εργαλεία τα οποία μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά αποτελεσματικά εάν το δίκτυο είναι καλωδιωμένο με ηλεκτρική ενέργεια και ενισχυμένο με σκυρόδεμα. Το Ισραήλ μάλιστα κατηγορεί εδώ και καιρό τη Χαμάς ότι καταχράται το σκυρόδεμα που προορίζεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς και κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας προς την κατασκευή σηράγγων.
Οι επικριτές της Χαμάς λένε επίσης ότι οι τεράστιες δαπάνες της οργάνωσης για την κατασκευή του υπόγειου δικτύου θα μπορούσαν αντ’ αυτού να έχουν χρησιμοποιηθεί για καταφύγια βομβών πολιτών ή δίκτυα έγκαιρης προειδοποίησης όπως αυτά στα σύνορα στο Ισραήλ.
Το ασύμμετρο πλεονέκτημα
Οι σήραγγες ήταν ένα ελκυστικό εργαλείο πολέμου από τους μεσαιωνικούς χρόνους. Σήμερα προσφέρουν σε τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χαμάς ένα πλεονέκτημα στον ασύμμετρο πόλεμο, αναιρώντας ορισμένα από τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα ενός πιο προηγμένου στρατού όπως το IDF.
Αυτό που κάνει τις σήραγγες της Χαμάς διαφορετικές από αυτές της Αλ Κάιντα στα βουνά του Αφγανιστάν ή των Βιετ Κονγκ στις ζούγκλες της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ότι η κατασκευή του δικτύου έγινε κάτω από μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη καθώς σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα 88 τετραγωνικά μίλια που αποτελούν την πόλη της Γάζας.
«Είναι πάντα δύσκολο να αντιμετωπίζεις σήραγγες σε οποιοδήποτε πλαίσιο, ακόμη και όταν βρίσκονται σε ορεινή περιοχή, αλλά όταν είναι αστική περιοχή, τότε όλα είναι πιο περίπλοκα – οι τακτικές πτυχές, οι στρατηγικές πτυχές, επιχειρησιακές πτυχές και φυσικά η προστασία του άμαχου πληθυσμό», δήλωσε ο Richemond-Barak, ο οποίος είναι επίσης συνεργάτης του Lieber Institute for Law and Land Warfare και στο Modern War Institute στο West Point.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου