Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Τεχνητή νοημοσύνη, real data και ηλεκτρονική διασύνδεση στην Υγεία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την Υγεία, όλοι ζητούν εδώ και δεκαετίες διοικητική οργάνωση, real data, χαρτογράφηση αναγκών ανά περιοχή, αρχεία ασθενών, ηλεκτρονικό φάκελο, ηλεκτρονική διασύνδεση υπηρεσιών και πολλά άλλα… που όταν συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, βοηθούν την Πολιτεία στην οργάνωσή της, αλλά την παροχή υγείας στους πολίτες.


Μετά από μία 10ετία μνημόνια και μία 4ετία πανδημία, ακόμα ψάχνουμε το βηματισμό μας στον τομέα καθώς ήμασταν πολύ πίσω…


Την Τετάρτη (18/10), με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκροτήθηκε Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Όπως σημείωσε, ο ρυθμός εξέλιξης της ΤΝ, καθιστά απαραίτητη τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής με κύριο αντικείμενο την προετοιμασία της χώρας μπροστά στις εξελίξεις που οι κάθε είδους εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας θα φέρουν.

Η Επιτροπή θα παρέχει συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα πλαίσιο προστασίας από πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που υπάρχουν.

Χθες, προς επίρρωση της ανάγκης να προχωρήσει η χώρα στοιχειωδώς τεχνολογικά, παραδείγματα της αξίας της χρήσης των δεδομένων υγείας στην υγεία των ασθενών, την κοινωνία και την οικονομία, παρουσίασε ο External Affairs Director της MSD Ελλάδος, Αντώνης Καρόκης, μιλώντας στο Health IT Conference με θέμα «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην εποχή του EHDS», που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.


«Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή δεδομένων πραγματικού χρόνου (RWD) έχει φέρει επανάσταση στον τομέα της υγείας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή δυνατοτήτων προς όφελος των ασθενών, της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα δεδομένα αυτά μετά από κατάλληλη ανάλυση και αξιοποίηση ονομάζονται Real-World Evidence (RWE) και μας δίνουν ήδη σημαντικά παραδείγματα της αξίας τους μέσα από μία πληθώρα εφαρμογών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Καρόκης.

Και συνέχισε παρουσιάζοντας παραδείγματα χωρών, όπως η Σουηδία όπου τα δεδομένα των μητρώων ασθενών παρέχουν πληροφορίες για την κλινική πρακτική και την εφαρμογή των κλινικών κατευθυντήριων γραμμών, αλλά και τη Δανία, όπου η συνεχής καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης για τον ιό HPV συνεισφέρει στην παρακολούθηση του στόχου της χώρας να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σύμφωνα με τη παγκόσμια στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Παράλληλα, τα δεδομένα μπορούν να συμβάλλουν στην επικαιροποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης των φαρμάκων και τον σχεδιασμό κλινικών δοκιμών και χρησιμοποιούνται ήδη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την υποστήριξη ρυθμιστικών αποφάσεων. Αυξανομένη χρήση των δεδομένων καταγράφεται και στην Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA), όπως φάνηκε από στοιχεία 33 χωρών κατά τη δεκαετία 2011-2021. Τα δεδομένα μπορούν επίσης να αποκαλύψουν κοινωνικές ανισότητες στον τομέα της υγείας και να παράσχουν πληροφορίες που συμβάλουν στις στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης τους.


Τέλος, η αξιοποίηση των δεδομένων μπορεί να οδηγήσει στην εκτίμηση της οικονομικής επιβάρυνσης των νόσων, στην αξιολόγηση της χρήσης των πόρων και στην ανάγκη σχεδιασμού νέων στρατηγικών διαχείρισης των νόσων για την αποτελεσματική διαχείριση των προϋπολογισμών, όπως φάνηκε σε παραδείγματα της Σουηδίας και του Καναδά.

Για να καρπωθεί και η χώρα μας αυτά τα οφέλη, ωστόσο, ο κ. Καρόκης τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να θέσει άμεσα μία Εθνική Στρατηγική για την καινοτομία και την αξιοποίηση των Δεδομένων Πραγματικού Χρόνου (RWD) (real data) στην υγεία, καθώς έχει όλες τις προοπτικές να λειτουργήσει ως Κέντρο Αριστείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου