Η ηγεσία, έχοντας το βλέμμα και στις δημοσκοπήσεις, θέλει να ξεφύγει από την δίνη των εσωκομματικών όσο γίνεται, και μέχρι την επιδιωκόμενη λύση του δράματος στην επόμενη σύγκρουση. Στόχος να καταδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιτελεί το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικεντρώνεται στα προβλήματα της κοινωνίας και στην σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τονίζεται είναι ο μόνος αντίπαλος.
Η πρόθεση για εξωστρεφή ατζέντα, αποτυπώθηκε και στην χθεσινή του εκτενή ομιλία ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας όπου ο Στέφανος Κασσελάκης επικεντρώθηκε στην αντιπολιτευτική κριτική στην κυβέρνηση για μια σειρά από θέματα δηλαδή τον προϋπολογισμό, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για τις επιλογές διοικήσεων των οργανισμών του Δημοσίου, τις υποκλοπές, την ΑΔΑΕ, το επιτελικό κράτος, τα ΜΜΕ, κ.λπ.
Όσον αφορά τα μηνύματα προς το εσωτερικό, κυριάρχησε η ρητορική περί της ανάγκης ο ΣΥΡΙΖΑ να δουλέψει συλλογικά, ως «ενιαία, νικηφόρα ομάδα» που θα προκαλεί αυτός ρήγματα στην κυβέρνηση αντί να αφήνει να του προκαλούν ρήγματα τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Η πιο έντονη αιχμή που να θυμίζει το κλίμα των προηγούμενων ημερών ήταν όταν ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι «στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, που κάποτε παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης ή κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον καθέναν από μας».
Εν ολίγοις, δεδομένης της επιλογής για φυγή προς τα μπρος με αντιπολιτευτική ατζέντα (μέχρι την Κεντρική Επιτροπή), απέφυγε προκλήσεις και επιθετικές αναφορές, και ανάλογο σήμα φαίνεται πως είχε δοθεί και στα στελέχη του στενού προεδρικού περιβάλλοντος, καθώς μέσα στην συνεδρίαση δεν υψώθηκαν οι τόνοι από αυτή την πλευρά. Είχε υπάρξει πάντως νωρίτερα η αναφορά της εκπροσώπου Τύπου Δώρας Αυγέρη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προ Κασσελάκη ήταν «πεθαμένο λικέρ».
«Ενότητα με διαγραφές δεν γίνεται»
Ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να υπενθυμίσει ότι παρά τη ρητορική στροφή του προέδρου σε πιο ήπιους τόνους, η κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικά βήματα αποκατάστασης της ενότητας. Έτσι θύμισε ότι οι διαγραφές που η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει να ανακληθούν, παραμένουν στο τραπέζι και άρα δεν βοηθούν την ενότητα. «Ενότητα με διαγραφές» δεν γίνεται διεμήνυσε.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέδειξε δύο ακόμη αιχμές:
-ότι το κόμμα απουσίαζε από τις διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη και αυτό δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τον κινηματικό του χαρακτήρα, και
-ότι δεν μπορεί το κόμμα να συζητά σοβαρά για τον προϋπολογισμό χωρίς να έχει συζητήσει την θέση του για το φορολογικό, συζήτηση που εκκρεμεί από το 2019.
Η παρέμβαση Τσακαλώτου στην χθεσινή ΚΟ ουσιαστικά ήταν μια υπογράμμιση ότι η Ομπρέλα δεν υποχωρεί από το αίτημά της να ανακληθούν οι διαγραφές ούτε το χαμηλώνει στο όνομα μια ενότητας που θεωρεί επίπλαστη.
Ξεκαθάρισμα τώρα ή σε επόμενη ΚΕ;
Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι η ηγεσία δεν θα κάνει πίσω, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα δώσει την εντύπωση της αδυναμίας και της «ομηρείας».
Το βασικό όμως είναι ότι επιθυμεί να τελειώνει με το θορυβώδες κομμάτι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, επομένως οι διαγραφές αποτελούν μια ευκαιρία για το γρήγορο ξεκαθάρισμα στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή δηλαδή την έξοδο των στελεχών της Ομπρέλας. Κορυφαία στελέχη του ηγετικού επιτελείου άλλωστε, όπως ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους δείχνουν επίμονα την έξοδο όχι μόνο στους διαγραφέντες, αλλά και σε όσους τους στηρίζουν. Είναι ενδεικτική η πρόσφατη δήλωση του εν λόγω στελέχους, πως με αυτό το κομμάτι της μειοψηφίας δεν είναι πλέον δυνατή η συνύπαρξη, όπως στο παρελθόν, επομένως «ας χωρίσουν οι δρόμοι μας και καλή τύχη».
Υπάρχει πάντως και μια μερίδα μετριοπαθών στελεχών που θεωρούν ότι είναι ανοιχτό το αν η επικείμενη Κεντρική Επιτροπή θα είναι αυτή που θα γνωμοδοτήσει για τις διαγραφές των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα. Από την Πολιτική Γραμματεία της 18ης Οκτωβρίου έχουν προσδιοριστεί δύο συνεδριάσεις ως το τέλος του έτους, η μία στις 11 – 12 και άλλη αρχές Δεκεμβρίου με αντικείμενο τα οργανωτικά του Συνεδρίου. Αν οι τριμελείς Επιτροπές δεν έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά τους ως την ΚΕ του Νοεμβρίου, ώστε να έχουν και ένα αρχικό πόρισμα με βάση το οποίο να μπορούν να εισηγηθούν στο όργανο, εκεί τότε μπορεί το ζήτημα της γνωμοδότησης να πάει στην επόμενη συνεδρίαση.
Το διαβιβαστικό πάντως της Επιτροπής Δεοντολογίας προς το κόμμα με το αίτημα για την έκφραση γνώμης έως χθες δεν είχε σταλεί ακόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου