«Δεν είναι δυνατή η συμβίωση» αποφάνθηκε συνολικά η τάση όπως αποτυπώθηκε στην διαρροή που δόθηκε μετά το πέρας της ολοήμερης διαδικασίας: «Η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση, επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις. Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα».
Σε συντριπτικό ποσοστό η βάση, των 1.000 και πλέον συμμετεχόντων, τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποχώρησης, ενώ σε επίπεδο βουλευτών καταγράφηκαν διακυμάνσεις ως προς το χρόνο εξόδου, καθώς οι Μερόπη Τζούφη και Δημήτρης Τζανακόπουλος φέρονται να τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εξόδου, από την άλλη η Θεανώ Φωτίου και η Σία Αναγνωστοπούλου εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικές, με την πρώτη να θέτει και θέμα προσδιορισμού των οργανωτικών βημάτων εξόδου, ενώ κάπου στη μέση κινήθηκαν οι Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της εξόδου χωρίς να αποσαφηνίζουν το χρονικό σκέλος.
Ένα απώτατο χρονικό όριο εξόδου φαίνεται πως είναι η ερχόμενη Κεντρική Επιτροπή στις 9 – 10 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, εφόσον συνομολογήθηκε η ανάγκη συντεταγμένης εξόδου των βουλευτών – η βάση μάλλον θ’ αρχίσει να φυλλοροεί από σήμερα – το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί μια χρυσή τομή (χρονικά πάντα) ώστε να τηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ εκείνων που είναι έτοιμοι για άμεση αποχώρηση κι εκείνων που χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο.
Ο «βούρκος» και το … «πεζοδρόμιο»
Το βαρύ κλίμα της συνεδρίασης επιβαρύνθηκε από τον πόλεμο που ξέσπασε στο σόσιαλ μήντια για τον “βούρκο” και διάφορες «παραφράσεις» της σχετικής εισηγητικής αναφοράς του Νάσου Ηλιόπουλου. Από τους οπαδούς της ηγεσίας ερμηνεύτηκε ως χαρακτηρισμός για το κόμμα και τα μέλη του με αποτέλεσμα να εξαπολύουν επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να παροτρύνουν την τάση στην έξοδο, «μετράμε τις ώρες μέχρι να φύγετε» έγραψαν κάποιοι. Από στελέχη δημόσια αντέδρασαν η Ελένη Αυλωνίτου και η Έλενα Ακρίτα η οποία μάλιστα ευχήθηκε στον στέλεχος της τάσης «Καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο», παρ’ ότι όπως σημείωσε μέχρι την προηγούμενη μέρα ευχόταν να μείνει.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος ωστόσο συνέδεσε την αναφορά του πως «η κατάσταση μοιάζει όλο και περισσότερο με βούρκο» κι ακόμη πως «ο χώρος κινδυνεύει με χλεύη», με την καταγγελλόμενη τακτική της ηγεσίας, να κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς, καθώς δεν βλέπει ότι το πρόβλημα είναι «καταρχάς πολιτικό και ύστερα πολιτικού προσωπικού» δείχνοντας προς την στενή ηγετική ομάδα προεξάρχοντος του Παύλου Πολάκη. Ο τελευταίος, υπενθυμίζεται, μία μέρα πριν είχε επιτεθεί στην Σία Αναγνωστοπούλου αντιδρώντας στην αναφορά της πως δεν κάνει για επιτελική θέση, λέγοντας πώς παρενέβη για να δοθούν αντιϊκά φάρμακα στην ίδια και τον σύζυγό της που ενώ τα δικαιούνταν δεν τους χορηγούνταν.
Το απόγευμα, με ανάρτησή του το στέλεχος των 6+6 εν είδει διευκρίνισης σημείωσε: «Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα. Είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κόμμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος».
Στο κενό έπεσε η παρέμβαση Τσίπρα
Κατόπιν τούτων φαίνεται πως η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα δεν κατέστη δυνατό να αποτρέψει την πορεία εξόδου που έχει χαραχθεί μετά το «σοκ» του δημοψηφίσματος και της Κεντρικής Επιτροπής, κι ενώ δεν ήταν στους μέχρι τότε σχεδιασμούς της τάσης η αποχώρηση.
Το κλίμα τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από την αναφορά Κασσελάκη πως οι βουλευτές «θα γίνουν αποστάτες» αν αποχωρήσουν και η προαναφερθείσα επίθεση Πολάκη στην Σία Αναγνωστοπούλου η οποία εκτιμήθηκε ότι ήταν συνειδητή και με στόχο να δώσει μία περαιτέρω ώθηση στην έξοδο της τάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναφορές Κασσελάκη ότι τείνει «χείρα φιλίας» δεν εξελήφθησαν ως ειλικρινείς, στο βαθμό που θεωρήθηκε ότι ουσιαστικά αυτό που τους ζητούσε ο πρόεδρος ήταν να παραμείνουν υπό τους δικούς του όρους, χωρίς συμβιβασμούς.
Σήμερα, πάντως αναμένεται με ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη 1 το μεσημέρι θα δώσει το «παρών» στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο 105,5 για την ώρα του προέδρου στο πλαίσιο εκπομπής της Ευγενίας Λουπάκη, και θα απαντήσει σε ερωτήσεις ακροατών.
Η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, πάντως σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Αυγή, άφησε αιχμές κατά όσων αποχώρησαν και όσων ενδεχόμενως να το πράξουν λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ομοσπονδία αυτονομημένων ομάδων πάνω στον πολιτικό χάρτη». Και πρόσθεσε: «Τα κόμματα (…) δεν κατασκευάζονται από ομαδάρχες που φιλοδοξούν να φτιάξουν την κοινωνία κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση. Η Αριστερά δεν είναι θεολογία. Το κόμμα δεν είναι ναός και τα ηγετικά του στελέχη δεν είναι ιερατείο».
Στο μεταξύ, εχθές αποχώρησε το πλειοψηφικό κομμάτι της οργάνωσης της Νεολαίας στην Θεσσαλονίκη, ενώ το προσεχές Σαββατοκύριακο αναμένεται η επισημοποίηση της αποχώρησης της Νεολαίας (του συντριπτικού τμήματός της) με την «βούλα» του Κεντρικού Συμβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου