Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Μάκης Βορίδης: Θα παραιτηθώ εάν υποχρεωθώ να ψηφίσω το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ανένδοτος εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας πως δεν θα τον ψηφίσει – εάν αυτό έρθει στην Βουλή – ακόμα κι αν του κοστίσει τη θέση του στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας πως είναι ένα θέμα που δεν τον βρίσκει σύμφωνο.


Σε συνέντευξή του στο OPEN, o Μάκης Βορίδης σημείωσε - σε διάφορα σημεία - πως η χρονική περίοδος που θα συζητηθεί η πρωτοβουλία είναι κάτι που επαφίεται στον πρωθυπουργό και υπογράμμισε πως οι δικές του απόψεις για το θέμα δεν έχουν αλλάξει: διαφωνεί τόσο με τον γάμο, όσο και με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.


«Είναι θέματα και τα δύο. Όταν είσαι αντίθετος στο γάμο, κατά μείζονα λόγο είσαι αντίθετος και με την υιοθεσία» είπε.

Ερωτώμενος για το εάν θα αλλάξει στάση εάν αρθεί η τεκνοθεσία, επέμενε στην ίδια θέση. «Για τη ρύθμιση των νομικών σχέσεων μεταξύ των συμβιούντων, συντρόφων, συζύγων, υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης που εξομοιώνει τη σχέση με τις συνέπειες του γάμου. Εάν είναι ρυθμισμένο, ποια είναι η προστιθέμενη αξία (σ.σ. στο να νομιμοποιηθεί ο γάμος);».


Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης θα επιτρέψει οι βουλευτές να «εκφραστούν κατά συνείδηση» και δεν θα υπάρξει κεντρική γραμμή. Όταν ρωτήθηκε εάν θα ισχύσει το ίδιο και για τους υπουργούς, είκασε πως δεν θα υπάρχει άλλη απόαση για την περίπτωσή τους.

Εάν θα παραιτηθεί σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός ζητήσει κομματική πειθαρχία, απάντησε: «Στα ζητήματα της συνειδήσεως, εγώ δεν κάνω πίσω. Αν μου πει ότι πρέπει να το κάνω υποχρεωτικά (σ.σ. να υπερψηφίσει τον γάμο), δεν μπορώ να το κάνω».

Σημείωσε επίσης πως δεν είναι ο μόνος στο κόμμα που έχει αυτές τις απόψεις σχετικά με το νομοσχέδιο.
Για τις επιθέσεις εναντίον γυναικών στα Εξάρχεια

Σχετικά με τη σύλληψη του 23χρονου για σωρεία επιθέσεων εις βάρος γυναικών στην περιοχή των Εξαρχείων, αφού παρατήρησε πως «μιλάτε σε έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι υπέρ της αυστηροποιήσεως όλου του πλαισίου», συμπλήρωσε: «Δεν μπορείς να αφήνεις ελεύθερο κάποιον, ο οποίος έχει κάνει ένα τέτοιο αδίκημα».


«Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους δικαστές να προσπαθούν να εξαντλούν το 18μηνο, αν έχουμε θέματα προφυλακίσεως. Ειδικά όταν έχουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι αλλοδαπός. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά διότι η διαμονή του αλλοδαπού έχει συνήθως περιστασιακά χαρακτηριστικά», υπογράμμισε

Στο σημείο αυτό, όμως, εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναρτηθεί στη διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Εμείς θα αυστηροποιήσουμε πάρα πολύ το πλαίσιο της υφ’ όρον απολύσεως και των αναστολών», προανήγγειλε διευκρινίζοντας πως «δεν έχουμε ανάγκη να βαρύνουμε τις ποινές φυλακίσεως ή καθείρξεως. Είναι αυστηρές, προσήκουσες, αυτές που πρέπει». Το πρόβλημα είναι ότι «δεν εκτίονται Βλέπεις κάποιον που έχει 20 χρόνια, να καταλήγει να βγαίνει στα 7».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Βορίδη, «ορισμένες κατηγορίες θα μπορούσαν να κάνουν πλήρη έκτιση, αλλά, κυρίως, να υπάρξει μια οριστική αποτίμηση της προσωπικότητας του κρατουμένου που ζητάει να βγει και να μην υπάρχει μια τυπική διαδικασία», όπως επέτρεψε νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου