Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέες οδηγίες – Από ποια ηλικία θα ξεκινάει το screening

Ο καρκίνος των πνευμόνων παραμένει η κύρια αιτία θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρά το γεγονός ότι στις αναπτυγμένες χώρες τα κρούσματα προοδευτικά μειώνονται. Ωστόσο πρέπει να γίνει ακόμα αρκετή δουλειά καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς έως το 2040, δηλαδή μόλις σε 17 χρόνια, οι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν σε 3.000.000 από 1.700.000 που ήταν το 2020.


Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης προγραμμάτων ενάντια στην κατανάλωση καπνού αλλά και η συστηματική εφαρμογή μέτρων προσυμπτωματικής διάγνωσης (screening).


Γι΄αυτό το λόγο και πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι νέες οδηγίες screening από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society ACS) που δημοσιεύτηκαν από τους Wolf et al στο περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians”.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Μαρία Καπαρέλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Aιματολογίας), συνοψίζουν τις επικαιροποιημένες οδηγίες.


Από ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει το screening

Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων λόγω χρόνιας κατανάλωσης καπνού, οφείλουν να ξεκινήσουν τον ετήσιο έλεγχο με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης (low-dose CT) στην ηλικία των 50 ετών έως και την ηλικία των 80 ετών. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες οδηγίες η ηλικία έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου ήταν τα 55 έτη.


Ασθενείς υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι τρέχοντες καπνιστές αλλά και οι πρώην καπνιστές που διαθέτουν ιστορικό κατανάλωσης καπνού τουλάχιστον 20 ή περισσότερα πακέτα/έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα κατευθυντήρια οδηγία δεν λαμβάνει υπόψιν τα χρόνια διακοπής του καπνίσματος και μειώνει το όριο του ιστορικού καπνίσματος από τα 30 στα 20 πακέτα/έτη.


Σύμφωνα με τον Robert A. Smith, PhD, Αντιπρόεδρο του Early Cancer Detection Science της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρίας και κύριο συγγραφέα των κατευθυντήριων οδηγιών «Aυτή η ανανεωμένη οδηγία αποτελεί μία τάση διεύρυνσης των κριτηρίων καταλληλότητας για το πρόγραμμα διαλογής του καρκίνου πνεύμονα ώστε να προληφθούν πολλοί περισσότεροι θάνατοι από την έγκαιρη διάγνωση. Η επέκταση του screening στους πρώην καπνιστές, αφαιρώντας την προϋπόθεση των ετών από την διακοπή του καπνίσματος και μειώνοντας το ιστορικό καπνίσματος στα 20 πακέτα/έτη μπορεί να σώσει πραγματικά ζωές από τον καρκίνο πνεύμονα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου