Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Συνεδριάζει στις 11 το ΚΥΣΕΑ - Αποστρατεύεται ο Φλώρος, ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Τον νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αναμένεται να ορίσει το πρώτο ΚΥΣΕΑ του χρόνου, το οποίο θα διεξαχθεί στις 11 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αλλαγές στην ηγεσία αποφασίστηκαν και σήμερα θα ανακοινωθούν επισήμως.

Σύμφωνα με τον Δήμο Βερύκιο και το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στο iEidiseis.gr, η θητεία του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου δεν ανανεώνεται περαιτέρω και η αποστρατεία του φαίνεται ότι θα συμπαρασύρει και τους άλλους τρεις αρχηγούς: ΓΕΣ Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά.


Οι παραπάνω που απαρτίζουν την κορυφή της στρατιωτικής πυραμίδας χρεώνονται τα πλείστα όσα συνέβησαν στην βάρδια τους μέσα στους τελευταίους μήνες. Έκρηξη πυρομαχικών στην Αγχίαλο, εκτεταμένες απώλειες μέσων και υλικών στη Βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο…

Επικρατέστεροι για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης διοικητής Στρατιάς και ο αντιναύαρχος Δημήτριος Ε. Κατάρας νυν αρχηγός Στόλου με περισσότερες πιθανότητες να έχει ο αντιστράτηγος Χούπης, ο οποίος κατά την περίοδο (1986-1987) διετέλεσε Αρχηγός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Φαβορί θεωρείται ο πρώτος.


Έχει υπηρετήσει στην ΑΣΔΕΝ (ζώνη ευθύνης Νήσων) και στις Ειδικές Δυνάμεις αλλά και σε καίριες Διοικητικές και Επιτελικές θέσεις. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του στρατηγού Χούπη είναι πως δεν υπήρξε φερέφωνο του Φλώρου.

Η πιθανή επιλογή Χούπη για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αυτόματα θέτει σε αποστρατεία τον νυν αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, ο οποίος είναι αρχαιότερος του Χούπη.

Στον Στρατό γρίφος παραμένει η επιλογή του νέου αρχηγού ΓΕΣ. Επικρατέστερος για αρχηγός ΓΕΣ θεωρείται ο αντιστράτηγος Δημήτρης Κωστίδης που υπηρετεί στην ΑΣΔΥΣ (διοικητική Μέριμνα). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Nottingham Trent University.


Κατά τη διάρκεια της Σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε Μονάδες Τεθωρακισμένων και ως Διοικητής υπηρέτησε στην 289 ΙΜΑ (Σαμοθράκη), στην 6η ΕΜΑ (Βυρώνεια), στην 212 ΕΜΑ (Λαγός).

Ωστόσο το πιο βαρύ σημείο του βιογραφικού του θεωρείται το πέρασμα του από Διεθνείς αποστολές. Υπηρέτησε ως Διοικητής ΝΑΤΟ Operational Mentor and Liaison Team (Αφγανιστάν). Έχει επίσης υπηρετήσει ως επιτελής στις Επιχειρήσεις ISAF-HQ στο Αφγανιστάν, Διευθυντής 3ου ΕΓ στην 7η Μ/Κ Ταξιαρχίας, Επιτελής Επιχειρήσεων South Eastern Europe Brigade (SEEBRIG), Τμηματάρχης J7 NRDC-GR, Διευθυντής Έδρας της Επιχειρησιακής Σχεδίασης στην ΑΔΙΣΠΟ, Υποδιοικητής της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας καθώς και Διευθυντής ΔΕΠΙΧ της 1ης Στρατιάς.

Στο Ναυτικό ο αντιναύαρχος Δημήτριος Ε. Κατάρας εγκαταλείπει τον Ναύσταθμο και έρχεται με φόρα στο Γενικό Επιτελείο για να καταλάβει είτε τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ή τη θέση του αρχηγού ΓΕΝ.


Στην Αεροπορία οι επιλογές γίνονται αποκλειστικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχουν «άρωμα 90». Προσωπικά ο πρωθυπουργός προωθεί για την ηγεσία της Αεροπορίας δυο παλιούς γνώριμους του με τους οποίους συνυπηρέτησε στην Αγχίαλο ως Σμηνίτης.

Συγκεκριμένα για τη θέση του αρχηγού ΓΕΑ προωθείται ο Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης νυν Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), υπεύθυνος για τον έλεγχο, τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση του εφοδιαστικού συστήματος της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης για τη θέση του αρχηγού ΑΤΑ προωθείται ο υποπτέραρχος Βασίλειος Παπαχρήστου νυν Διοικητής Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου