Φτάνει το 41% για να περάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ένα νομοσχέδιο όπως αυτό για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών; Δεν φτάνει. Να, λοιπόν, ένα πρώτο συμπέρασμα από την χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Το εκλογικό ποσοστό που επιστρατεύεται ως επιχείρημα απέναντι σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση έχει τα όρια του. Δεν λέει τίποτα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, και γίνονται περίπλοκα.
«Πήρα 41% αλλά βάλτε πλάτη», θα μπορούσε να είναι το μήνυμα της χθεσινής συνέντευξης του Πρωθυπουργού προς την Αντιπολίτευση.
Ο Πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι (και έκανε πολύ καλά) το ζήτημα στην ισότητα στο γάμο. Γνώριζε ότι κατά τη συζήτηση που θα ακολουθούσε θα καταρρίπτονταν ένας μύθος. Αυτός της μετακίνησης της ΝΔ προς πιο κεντρώες και προοδευτικότερες θέσεις.
Δεν είναι αιθεροβάμων ο Κ. Μητσοτάκης για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση του Ανδρέα Παπανδρέου, στον οποίο οφείλεται η πραγματικά μεγάλη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου, το 1982. Γνωρίζει ότι, στην πραγματικότητα ηγείται ενός συντηρητικού κόμματος με συντηρητικούς βουλευτές και ακόμα συντηρητικότερη βάση. Και είναι προς τιμήν του ότι παραδέχθηκε μια ιστορική αλήθεια.
Οι μεγάλες αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο έχουν την υπογραφή της Κεντροαριστερά και συγκεκριμένα του ΠαΣοΚ. Η ΝΔ ήταν αυτή που το 1982 καταψήφισε διατάξεις που σήμερα όχι μόνο δεν φαντάζουν απειλητικές αλλά θεωρούνται εύλογες.
Δεν διέλυσε το θεσμό της οικογένειας ούτε η καθιέρωση του πολιτικού γάμου, ούτε η αποποινικοποίησης της μοιχείας, ούτε το δικαίωμα των γυναικών να διατηρούν το επίθετο τους, μετά το γάμο.
Και δεν πρόκειται να φέρει τα πάνω-κάτω στην κοινωνία το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά των ετερόφυλων ζευγαριών. Δεν έχουν διαλυθεί οι κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν νομοθετήσει το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
«Για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν» είπε ο Πρωθυπουργός.
Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν χρειάζεται ο κ. Μητσοτάκης να κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του ΠαΣοΚ και των άλλων κομμάτων της Αριστεράς να ψηφίσουν την ισότητα στο γάμο. Είναι ένα ζήτημα που δεν προκαλεί τις αναταράξεις που σημειώνονται στο εσωτερικό της συντηρητικής ΝΔ. Συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα τους.
Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να ακροβατήσει σε τεντωμένο σχοινί για να κρατήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ. Έδωσε τη διέξοδο της αποχής στους βουλευτές που διαφωνούν. Άφησε παράθυρο διαφυγής και στα μέλη της κυβέρνησης. Για να παρακάμψει το πολιτικά αυτονόητο ότι δεν μπορεί ένας υπουργός ή υφυπουργός μιας κυβέρνησης να καταψηφίζει έστω και δια της αποχής ένα νομοσχέδιο της και να παραμένει μέλος της.
Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί στη ψηφοφορία, όταν γίνει. Διότι αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι υπό το φόβο του Βελόπουλου, της «Νίκης» και από σεβασμό στη διαφορετική άποψη της Εκκλησίας θα υπάρξει αποχή 40-50 βουλευτών της ΝΔ, τότε είναι αβέβαιο τι αποτέλεσμα θα έχει το «ΠαΣοΚ σώσε μας!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου