Με… ψυχραιμία αντέδρασε η Αθήνα στην είδηση ότι, μια ημέρα μετά το «ναι» της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απέστειλε επιστολή στο Κογκρέσο, με την οποία καλεί τους Αμερικανούς νομοθέτες να εγκρίνουν και γρήγορα το αίτημα της Τουρκίας για προμήθεια 40 νέων και κιτ αναβάθμισης για περίπου 80 παλιότερα μαχητικά F-16.
Διπλωματικές πηγές αρχικά επισήμαναν ότι η επιστολή Μπάιντεν προς το Κογκρέσο δεν σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από την πρόθεση της Ουάσινγκτον να πουλήσει στην Τουρκία τα F-16, πρόθεση που είναι γνωστή εδώ και καιρό, προσθέτοντας ότι η διαδικασία πώλησης στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ σε άλλες χώρες προϋποθέτει να απευθυνθεί στο Κογκρέσο με σχετικό αίτημα/επιστολή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ώστε οι Αμερικανοί νομοθέτες να τοποθετηθούν επί του ζητήματος.
Τα F-35
Σε δεύτερο επίπεδο, οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι η κίνηση του Αμερικανού προέδρου δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για αγορά μαχητικών F-35 – για το οποίο, αφού σημείωσαν ότι όντως είχε καθυστερήσει για κάποιο διάστημα, τώρα φαίνεται ότι θα προχωρήσει σύντομα και ότι η Ελλάδα θα λάβει από τις ΗΠΑ και τα μαχητικά που έχει ζητήσει, αλλά και «όποιο άλλο εξοπλισμό» – αλλά με την έγκριση από την Άγκυρα των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα, οι διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν ότι η Αθήνα διατηρεί ως βασικό στόχο της τη διασφάλιση ότι οπλικά συστήματα που οι ΗΠΑ πουλούν σε άλλες χώρες – εν προκειμένω, στην Τουρκία – δεν θα χρησιμοποιούνται σε βάρος της Ελλάδας (π.χ. για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου) και ότι συνεχίζει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση ενόψει της συζήτησης στο Κογκρέσο για το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16.
Επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Σε αντίστοιχο πλαίσιο και σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο, οι διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι τον Φεβρουάριο θα συνεχιστεί η συζήτηση επί της «θετικής ατζέντας» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ σημείωσαν ότι η προοπτική είναι τον Απρίλιο ή το Μάιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα και να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέχεια της επίσκεψης της Αθήνας στις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου.
Οι διπλωματικές πηγές επισήμαναν, πάντως, ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα «ανοίγματος» της μοναδικής διαφοράς Ελλάδας-Τουρκίας που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή, του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών, κάτι που θα εξαρτηθεί από την ευρύτερη πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και συνολικά της συμπεριφοράς της Άγκυρας.
Τέλος, όσον αφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή, οι πηγές του ΥΠΕΞ, αφού παραδέχθηκαν ότι η κατάσταση δεν είναι καλή, επισήμαναν ότι στην παρούσα φάση ο στόχος είναι να ανοίξουν διάδρομοι ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα και να αποτραπεί η επέκταση της έντασης.
Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησαν ότι η Ελλάδα θα στείλει μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, ο ρόλος της οποίας, όμως, θα είναι αποκλειστικά αμυντικός, ήτοι, η παροχή ασφάλειας για τη ναυσιπλοΐα (σε αντίθεση με τη δράση των Αμερικανικών και Βρετανικών δυνάμεων στην περιοχή).
Επίσης, έδωσαν μεγάλο βάρος σε ένα σχέδιο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, το οποίο επεξεργάζονται αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπος, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου