Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Αγρότες: «Πλημμύρισε» τρακτέρ η Θεσσαλονίκη – Με μαύρες σημαίες και… φέρετρο στην Agrotica

 «Απόβαση» με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν σήμερα οι αγρότες από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.



Οι αγρότες που βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με αφορμή την μεγάλη αγροτική έκθεση «Agrotica», που ξεκινά σήμερα.


Λίγο μετά τις 10:30, πάνω από 250 τρακτέρ μπήκαν στη Λεωφόρο Νίκης και παρατάχθηκαν στη νότια πύλη της ΔΕΘ, όπου πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Έχοντας πάνω στα τρακτέρ τους ελληνικές σημαίες ή μαύρου χρώματος και κορνάροντας συνεχώς, αγρότες από την Ημαθία, την Πέλλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, δημιούργησαν μια εντυπωσιακή εικόνα, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.


Μάλιστα, ένα από τα αγροτικά οχήματα, είχε στην καρότσα του ένα μαύρο φέρετρο που συμβολίζει τον «θάνατο» στον οποίο οδηγείται ο κλάδος τους.



Οι αγρότες επιθυμούν να καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη και να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, εκφράζοντας τα ζητήματα του κλάδου τους.



Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών, είναι η αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, η μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, να μην γίνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και να μη λαμβάνουν μικρότερες αποζημιώσεις, να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.


Τη συμπαράσταση τους στην κινητοποίηση των αγροτών εκφράζουν ψαράδες από τη Μηχανιώνα, οι οποίοι παρεταξαν από το πρωί τις μηχανότρατες τους ανοιχτά της παλιάς παραλίας και υποδέχθηκαν το κονβόι των τρακτέρ με κόρνες και πυρσούς.


Από την ανατολική είσοδο της πόλης μελισσοκόμοι με τα αγροτικά τους μπήκαν και αυτοί στην Θεσσαλονίκη για να ενωθούν στο μπλόκο της ΧΑΝΘ.

Οι αγρότες στάθμευσαν τα τρακτέρ τους στη νότια πύλη της ΔΕΘ, προκειμένου να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία.

Από νωρίς το πρωί στο σημείο υπάρχει τροχαία προκειμένου να διευκολύνει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, άλλωστε όπως λένε οι αγρότες στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν προβλήματα σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου