Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Του Χάρη Τσιόκα : Η εκκίνηση μιας κοινωνικοπολιτικής συνάντησης - ηχηρή απάντηση σε όσους εκφράστηκαν με δυσφορία

Ζούμε σε φάση έντονων κοινωνικών διεργασιών. Οι πολίτες αναζητούν έκφραση, λύσεις, μετασχηματισμό των αναγκών τους σε πρόταση διακυβέρνησης κι αυτό διαπερνά οριζόντια όλο το πολιτικό φάσμα.

Ηδη αναπτύσσονται αντιδράσεις για το περιβάλλον, την Παιδεία, την αγροτική οικονομία, την Υγεία, την ακρίβεια κ.λπ.

Αφετηρία για τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συνάντηση αποτελούν πάντα τα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως αξιωματική αντιπολίτευση, μαζί με τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο, γίνεται κοινωνική ανάγκη να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στη συγκρότηση μετώπου για τη δημοκρατία.

Μόνο με τέτοιους όρους μπορεί να ζωντανέψει το όραμα και η προοπτική που θα οδηγήσει τους δημοκρατικούς πολίτες σε ενεργοποίηση και συμμετοχή.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η εκδήλωση εξελίχθηκε σε σημείο εκκίνησης μιας ευρύτερης κοινωνικοπολιτικής συνάντησης και -γιατί όχι;- αφετηρία διεργασιών - ηχηρή απάντηση σε όσους εκφράστηκαν με δυσφορία. Εντυπωσίασε η συμμετοχή φορέων εκπροσώπων και πολιτικών στελεχών από σχεδόν όλο το προοδευτικό φάσμα.

Πολύ σημαντικό ότι η συζήτηση εξελίχθηκε στο έδαφος των κοινωνικών αναγκών. Οτι ο χαρακτήρας του διαλόγου και της συμμετοχής άνοιξε το παράθυρο μιας οπτικής που ξεπερνά τους μικροκομματικούς ανταγωνισμούς και τις κοινωνικά αδιάφορες περιχαρακώσεις κομματικών γραφειοκρατιών.

Ενθάρρυνε πρωτοβουλίες σύνθεσης και υπέρβασης που μπορούν να επαναφέρουν τον προοδευτικό χώρο σε τροχιά κυβερνησιμότητας. Η κουβέντα που αναπτύχθηκε έδειξε πως αυτό μπορεί να γίνει διατηρώντας το κάθε κόμμα την αυτοτέλειά του.

Η μεγάλη συμμετοχή, η παρουσία εκπροσώπων πολλών κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, ο δημιουργικός διάλογος και ο… αντι-νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός άνοιξαν τον δρόμο ενδυνάμωσης διεργασιών ενός δημοκρατικού μετώπου για προοδευτική διέξοδο.

Ας ξεπεράσουμε προσπάθειες εσωστρέφειας, αμφισβήτησης και αποπροσανατολισμού. Είναι τώρα η ώρα ανταπόκρισης συλλογικά στο αίτημα της κοινωνίας για συμπόρευση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Και είναι στο DNA των δημοκρατικών ανθρώπων, κατά συνέπεια και του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., να επιδιώκουν συνθέσεις και υπερβάσεις, ενωτικές πρωτοβουλίες με στόχο το φως στον ορίζοντα και τη δρομολόγηση κυβερνητικής διεξόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου