Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τρεις πόλοι και η τύχη της συνεδρίασης της ΠΓ

Το χάσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον δεδομένο και η εσωστρέφεια μοιάζει ανυπέρβλητη. Η χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο πως εντός της Κουμουνδούρου υπάρχουν τρεις «πόλοι»:Υπάρχει ο Στέφανος Κασσελάκης, που δείχνει αποφασισμένος να κινείται αυτόνομα σε σχέση με τον κομματικό μηχανισμό.
Υπάρχει η ομάδα κορυφαίων στελεχών, που είναι αποφασισμένη να αντιπαρατεθεί μαζί του και φαίνεται να έχει κόψει κάθε γέφυρα συνεννόησης.
Και υπάρχει και το ετερόκλητο σύνολο στελεχών που αναγνωρίζουν τα προβλήματα αλλά δεν σκοπεύουν να κινηθούν ενάντια στον σημερινό πρόεδρο. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

Ο Κασσελάκης προχωρά μόνος του

Το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην συμμετάσχει στη συνεδρίαση, αλλά και τα όσα ανέφερε στην επιστολή του στο όργανο, αποτελούν κάτι πρωτοφανές για την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός πρόεδρος του κόμματος δεν έχει λείψει ποτέ -εκτός σοβαρού κωλύματος- από ανάλογη συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου.

Αφετέρου η ευθεία επίθεση του Στέφανου Κασσελάκη στο σύνολο των στελεχών και το γεγονός πως υπεραμύνθηκε απόλυτα του ερωτηματολογίου του στον isyriza, έδειξε πως ο ίδιος έχει επιλέξει να δίνει βάρος στην «αδιαμεσολάβητη» επαφή του με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να μην υπολογίζει ιδιαίτερα τα στελέχη του κόμματος, που –όπως ο ίδιος είπε σαφώς- έχουν εκλεγεί από το προηγούμενο συνέδριο που προηγήθηκε της εκλογικής συντριβής.

Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως τώρα συντάσσεται μια μειοψηφική ομάδα βουλευτών του κόμματος, όπως την Θεοδώρα Τζάκρη, τον Πέτρο Παππά, την Νίνα Κασιμάτη, την Ραλλία Χρηστίδου και την Έλενα Ακρίτα, ενώ στο στελεχικό δυναμικό του κόμματος διαθέτει περιορισμένες δυνάμεις στις μεσαίες και χαμηλότερες βαθμίδες.

Το γυαλί που έσπασε και δεν ξανακολλάει

Στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης φαίνεται να έχουν περάσει πλέον στην άλλη όχθη ύστερα από την πρωτοβουλία Κασσελάκη με το ερωτηματολόγιο. Παράλληλα η αίσθηση πως ο Στέφανος Κασσελάκης αγνοεί επιδεικτικά τα στελέχη και τα όργανα, σε συνδυασμό με τις ολοένα και πιο συχνές απαξιωτικές εκφράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου Τσίπρα, υποδαυλίζουν τις αντιδράσεις και προκαλούν έκρηξη. Ενδεικτική ήταν η σκληρή έκφραση της Όλγας Γεροβασίλη χτες πως «η επιστολή επιστρέφεται» στον Στέφανο Κασσελάκη.



Απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη τοποθετούνται επίσης, με άλλες καταβολές, στελέχη όπως οι «Τρεις» που πρότειναν την μετακόμιση του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης προχωρούν σε προσεκτικές μεν, αρνητικές δε, τοποθετήσεις για τις ενέργειες Κασσελάκη. Ιδιαίτερα ο Γιάννης Ραγκούσης εχτές εκτίμησε πως η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών».




Επικριτικός απέναντι στην τακτική και την πολιτική πρακτική του Στέφανου Κασσελάκη είναι και ο Διονύσης Τεμπονέρας, που έχει καταθέσει τη δική του πλατφόρμα. Εχτές στην Π.Γ. ζήτησε να πάρει πίσω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το ερωτηματολόγιο.



Στελέχη που στέκονται σε αυτή την πλευρά φαίνεται να συμφωνούν ως προς το ποια θα πρέπει να είναι η τύχη του ερωτηματολογίου: Να αποσυρθεί και να ζητήσει συγγνώμη ο Στέφανος Κασσελάκης. Κάτι τέτοιο είναι πλέον αδύνατο. Κατ’ επέκταση αδύνατο μοιάζει και το να χτιστούν γέφυρες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στελέχη – ρυθμιστές της προεδρίας Κασσελάκη



Ανάμεσα στους παραπάνω πόλους φαίνεται να στέκονται στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Πάνος Ρήγας και ο Παύλος Πολάκης, που για διαφορετικούς λόγους φαίνεται να μην είναι διατεθειμένοι να θέσουν σε περιπέτειες την ηγεσία του κόμματος. Εξ ου και δεν στήριξαν την πρόταση για συνεδρίαση της Κ.Ε..



Άλλωστε την Πέμπτη ξεκινά το συνέδριο του κόμματος και ως γνωστόν κάθε συνέδριο αποτελεί το κορυφαίο σώμα αποφάσεων ενός κόμματος. Με άλλα λόγια, η κατάληξη της σημερινής συνεδρίασης μπορεί αν κρίνει ακόμα και το πώς θα κυλήσει το συνέδριο, που λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα από τις κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.



Θα προχωρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης σε (κάποια έστω) αναδίπλωση σχετικά με το ερωτηματολόγιο; Χτες το βράδυ στην ομιλία του στο LSE έδειξε να μην έχει τέτοια διάθεση. Θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση της Π.Γ.; Αυτό παραμένει άγνωστο. Και πλέον η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην εξαρτάται μόνο από τα πολιτικά αποτελέσματα, αλλά από τη διάθεση συνεννόησης ανάμεσα στον κομματικό οργανισμό και τον πρόεδρο του κόμματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου