Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πρωτόγνωρη επίθεση του Προέδρου της Σερβίας Βούτσιτς στη Ντόρα Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Έξαλλος ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς με την Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Πρόεδρος της Σερβίας, δήλωσε ότι η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, άλλαξε τους όρους στην εισήγησή της για το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όπως είπε, αυτό έγινε έπειτα από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από το γεγονός ότι η Πρίστινα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει την «Ένωση Σερβικών Δήμων» (ZSO).


Σε διάγγελμά του από το Παλάτι της Σερβίας, ο Βούτσιτς είπε ότι γνωρίζει ποιος το έκανε. Όπως είπε:

«Ξαφνικά μετάνιωσε που ήταν πολύ σταθερή και δυνατή. Μετά θυμήθηκε ότι το ZSO δεν είναι σημαντικό. Και μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση ήταν σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας», είπε ο Βούτσιτς αναφερόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη.


Σημειώνεται ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων είναι το σχέδιο για μια αυτοδιοικούμενη ένωση δήμων, με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο. Η πρόταση της ένωσης προήλθε από τη Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013 που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι δυτικοί νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι το ZSO δεν είναι μόνο ένα εσωτερικό ζήτημα, αλλά μια διεθνής νομική υποχρέωση της Πρίστινα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου