Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Δημιουργία task force για τα προσωπικά δεδομένα – Τι θα ισχύσει για τις προκριματικές για το ευρωψηφοδέλτιο

Οι λεπτομέρειες για τις προκριματικές εκλογές αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ενώ αποφασίστηκε και η δημιουργία μιας ομάδας –Task Force την χαρακτηρίζουν- που θα παρακολουθεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το θέμα της χρήσης των προσωπικών δεδομένων, με αφορμή το σκάνδαλο της διαρροής e-mails των Ελλήνων του εξωτερικού. Η σύνθεση της ομάδας αυτής αναμένεται να διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες.


Στην συνεδρίαση υπήρξε θετική αποτίμηση της περιόδου από το Συνέδριο και μετά και επιπλέον κρίθηκε θετική η στάση του κόμματος απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, διευκρινίστηκε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, άλλωστε ο νόμος της κυβέρνησης παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Κατά πληροφορίες υπήρξε μάλιστα αίτημα από μέλη του οργάνου να υπάρξει ρητή αναφορά στην απόφαση της ΠΓ με την οποία να επιβεβαιώνεται η στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, εν είδει αποδοκιμασίας των δηλώσεων του βουλευτή Κιλκίς Πέτρου Παππά ο οποίος χαρακτήρισε «παράνομες» τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τάχθηκε υπέρ της εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια. Η αναφορά αυτή ζητήθηκε από τους Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Διονύση Τεμπονέρα, και τον Γραμματέα της Νεολαίας Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο.

Πώς θα γίνουν οι προκριματικές

Σε ό,τι αφορά τις προκριματικές εκλογές, πηγές του κόμματος επισημαίνουν πως αυτές θα γίνουν κανονικά στις 14 Απριλίου, ενώ η προθεσμία για την υποβολή του ευρωψηφοδελτίου στον Άρειο Πάγο είναι η 19η Απριλίου.


Η αξιολόγηση των βιογραφικών συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Ωστόσο σιγά σιγά, κάποιοι απ’ όσους ήδη έχουν περάσει την πρώτη φάση της «διαλογής» θα αρχίσουν να λαμβάνουν από το κόμμα επιστολές με τις οποίες θα τους ζητείται να επιβεβαιώσουν ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος, και επίσης να επιλέξουν την περιφέρεια στην οποία επιθυμούν να είναι υποψήφιοι – υπενθυμίζεται ότι οι προκριματικές θα γίνουν ανά περιφέρεια. Όσοι ανταποκριθούν στις επιστολές είναι και αυτοί που θα λάβουν μέρος στις προκριματικές.

Επίσης, θα ισχύσει η ποσόστωση του 50% όσον αφορά την ίση εκπροσώπηση ανδρών – γυναικών, ενώ η οι υποψήφιοι θα κατανεμηθούν αναλογικά ως προς τον πληθυσμό της κάθε περιφέρειας, για παράδειγμα στην Αττική θα υπάρχουν 12 υποψήφιοι. Συνολικά, οι υποψήφιοι που θα μπουν στην διαδικασία των προκριματικών εκλογών θα είναι γύρω στους 400.


Από τις 42 θέσεις του ψηφοδελτίου οι 35 θα αναδειχθούν με την διαδικασία των προκριματικών. Οι δύο Ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά θα ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο χωρίς να μπουν σε προκριματικές, ενώ πέντε υποψήφιοι θα οριστούν στο ψηφοδέλτιο από τον πρόεδρο, προκειμένου να καλυφθούν κενά, πχ κενά που μπορεί να δημιουργηθούν όσον αφορά την ποσόστωση, ή όσον αφορά τις πολιτικές σηματοδοτήσεις, κλπ. Πάντως, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στο όργανο, τα κενά αυτά δεν πρόκειται να καλυφθούν από «σελέμπριτις».

Τέλος, αποφασίστηκε ότι οι προκριματικές εκλογές θα γίνουν και με κάλπη και δια ζώσης παρουσία και ηλεκτρονικά, ενώ θα ψηφίσουν και οι φίλοι για τους οποίους δημιουργείται ειδικό μητρώο – θα υπάρξουν χωριστές κάλπες για μέλη και φίλους στην εκλογή με φυσική παρουσία, ή διακριτή σήμανση για όσους ψηφίσουν ηλεκτρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου