Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Προκριματικές ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο: Πού θα στηθούν κάλπες, ποιοι και πώς ψηφίζουν

Αντίστροφη μέτρηση για τις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα αναδείξουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η ανανέωση και το άνοιγμα στην κοινωνία είναι οι δυο στόχοι του Στέφανου Κασσελάκη σε μια διαδικασία, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά κομματικά δεδομένα, που φέρει την «σφραγίδα» του. Και αυτό καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα μέλος ή φίλος του κόμματος συναποφασίζει για ένα κομματικό ψηφοδέλτιο, επιλέγοντας τα πρόσωπα που θέλει να τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δώσει έμφαση στην ανάδειξη υποψηφίων από την βάση μιλώντας, μάλιστα, για παράδειγμα άμεσης δημοκρατίας.


Την προσεχή Κυριακή από τις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ θα προκύψουν τα 35 πρόσωπα από τα 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου της Κουμουνδούρου. Δυο θέσεις είναι ήδη καλυμμένες από τους νυν ευρωβουλευτές, οι οποίοι δεν λαμβάνουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, ενώ 5 θέσεις βρίσκονται ανοιχτές και στα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη. Ο ίδιος στην πρόσφατη συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ δήλωσε πως «για τις πέντε θέσεις, είναι θέσεις τις οποίες σκοπεύω να αξιοποιήσω για άτομα από τα προκριματικά τα οποία, λόγω των περιορισμών, δεν μπόρεσαν να περάσουν στις 35 θέσεις», τονίζοντας πως «το κριτήριο είναι αξιοκρατικό, είναι η προσπάθεια που έχουν κάνει, η ευφράδεια του λόγου τους, η καθαρότητα των σκέψεων τους».


«Οδικός χάρτης»

Με την σημερινή παρουσίαση του τρίτου κύκλου των υποψηφίων της Αττικής στις 7:30 το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη ο Στέφανος Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κουμουνδούρου μπαίνουν στην τελική ευθεία της εσωκομματικής διαδικασίας. Οι προκριματικές εκλογές ανάδειξης των υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για την μάχη των ευρωεκλογών θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή 14 Απριλίου με τις κάλπες να ανοίγουν στις 8 το πρωί και να κλείνουν στις 8 το βράδυ.


Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι φίλοι του κόμματος οι οποίοι θα προσέλθουν την Κυριακή στα εκλογικά τμήματα και θα λάβουν μέρος στην προκριματική εκλογική διαδικασία συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα φίλου/ης του ΣΥΡIΖΑ. Ο εκλογέας που θα ψηφίσει με φυσική παρουσία θα μπορεί να επιλέξει τους υποψήφιους της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχεται. Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν διαδικτυακά θα μπορούν να επιλέξουν να ψηφίσουν σε μια από τις 14 Περιφέρειες.

Σημειώνεται πως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οι φίλοι καθώς επίσης και οι κάτοικοι του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν διαδικτυακά είχαν κληθεί να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής (με ακριβή στοιχεία επικοινωνίας) για την προκριματική ψηφοφορία, όπως αυτή αναρτήθηκε στον i-syriza, μέχρι τις 7/4/2024 στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.


Προκριματικές σε 14 περιφέρειες

Οι κάλπες των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ θα στηθούν σε 14 περιφέρειες με τον καταμερισμό όσων εκλέγονται ανά περιφέρεια και οι σταυροί ανά περιφέρεια να έχει ως εξής:

  • Αττική: εκλέγονται 12 - (μέχρι 4 σταυρούς)
  • Απόδημοι: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)
  • Κεντρική Μακεδονία: εκλέγονται 4 - (μέχρι 2 σταυρούς)
  • Θεσσαλία: εκλέγονται 3 - (1 σταυρό)
  • Δυτική Ελλάδα: εκλέγονται 3 - (1 σταυρό)
  • Κρήτη: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)
  • ΑΜΘ: εκλέγονται 2 - (1 σταυρό)
  • Πελοπόννησος: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
  • Στερεά Ελλάδα: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
  • Νότιο Αιγαίο: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
  • Ήπειρος: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
  • Δυτική Μακεδονία: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
  • Ιόνιo: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)
  • Βόρειο Αιγαίο: εκλέγεται 1 - (1 σταυρό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου