Τρίτη 9 Απριλίου 2024

«Γενναία κίνηση, αξίζει αναγνώριση»: Τα διορατικά μηνύματα του Σόιμπλε για τον Τσίπρα

Πολλά έχουν γραφτεί για το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, βάζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις – για ευνόητους λόγους – στο «στόχαστρο» τον Αλέξη Τσίπρα, λησμονώντας ήταν αυτός που έβγαλε, τελικά, τη χώρα από τη βάσανο των μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018.

Όσα έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο για εκείνες τις δύσκολες μέρες που πέρασε η χώρα δεν έχουν, τελικά, καμία σημασία, διότι τοποθετήθηκε σχετικά ο πρωταγωνιστής των δραματικών επεισοδίων, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που γνωρίζει τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν από πρώτο χέρι.


Ο πιο ισχυρός, τότε, υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση στα πολιτικά του απομνημονεύματα, ένας ογκώδης τόμος με τίτλο «Αναμνήσεις - Η ζωή μου στην πολιτική», που κυκλοφορούν στα γερμανικά βιβλιοπωλεία.

«Ο δε Τσίπρας, με έναν αξιοπρόσεκτο ελιγμό, γύρισε το παιχνίδι και δικαιολόγησε την αποδοχή της νέας συμφωνίας για το τρίτο πακέτο διάσωσης, με τον ισχυρισμό ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί στους άτεγκτους όπως εγώ να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ», αναφέρει στο βιβλίο του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και προσθέτει: «Αυτή ήταν μια γενναία κίνηση και ο Τσίπρας ακολούθως επέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα, τα οποία επέτρεψαν στην επόμενη κυβέρνηση να σταθεροποιήσει περαιτέρω την Ελλάδα, σε αυτή τη βάση. Ο Τσίπρας αξίζει αναγνώριση γι' αυτό».




Ο πιο σκληρός υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης βγάζει το «καπέλο» για τα όσα πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας, επιτρέποντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερηφανεύεται για την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας αργότερα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου