Για τους "δαίμονες" των τριών μεγαλύτερων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), επομένως και των αρχηγών τους, λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο Δημήτρης Μαύρος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της http://ΜRB.
Αρχικά, ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, "Για να αποκτήσεις δαίμονα πρέπει να αποφασίσεις πρώτα τι θες να πετύχεις. Ο στόχος λοιπόν της Νέας Δημοκρατίας είναι να πετύχει ξανά το 33% που είχε πάρει το 2019, έτσι ώστε να πει: "Μα τότε ανέβαινα και πήρα 33%, τώρα που υποτίθεται ότι έχω φθαρεί από πέντε χρόνια διακυβέρνηση ξαναπαίρνω 33%, άρα είμαι πάρα πολύ καλά."
Όμως, εκεί υπάρχουν τέσσερις δαίμονες: Είναι η χαμηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή, η οποία βρίσκεται στο περίπου 72%, σε άλλη εταιρία είναι ακόμα και 66% συσπείρωση, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν το συγκρίνει κανείς με την αντίστοιχη συσπείρωση πέρυσι τέτοια εποχή, η οποία ήταν 90%, υπάρχει μια απόσταση και υπάρχει μια συγκράτηση του κόσμου να πάει να ψηφίσει.
Όσον αφορά τον άλλο δαίμονα, όταν ρωτήσαμε τους Έλληνες, το εκλογικό σώμα, με τι κριτήριο θα πάτε να ψηφίσετε, με βάση τη σταθερότητα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα ή με βάση τη δυσαρέσκεια που υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση, εκεί το 32,7% δηλώνει ότι θα πάει με το να μην ρισκάρουμε τη σταθερότητα. Υπάρχει όμως και ένα 60% το οποίο δηλώνει ότι εγώ θα πάω να ψηφίσω με κριτήριο τη δυσαρέσκεια. Αυτό δεν είναι εντυπωσιακό. Το περιμένει κανείς.
Το θέμα είναι δηλαδή ότι υπάρχει μέσα στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ένα 31,5 με 32%, το οποίο δηλώνει ότι εγώ θα πάω να ψηφίσω με κριτήριο τη δυσαρέσκεια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εκεί πρέπει να γίνει πολύ μεγάλος αγώνας για να μαζευτεί πίσω αυτή η ιστορία στη συσπείρωση. Και αυτό είναι μια από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση (…)".
"Οι άλλοι δύο δαίμονες είναι ότι μέσα στην αποχή και μέσα στην αδιευκρίνιστη ψήφο αναλογικά έχει μεγαλύτερη παρουσία η Νέα Δημοκρατία απ' ότι έχουν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή όταν βάζεις φίλτρο για "αιδιευκρίνιστη ψήφο" μέσα σε κάθε κόμμα,τότε η ΝΔ έχει διπλάσιο ποσοστό των ψηφοφόρων της, σε σχέση με τα άλλα κόμματα Άρα λοιπόν εκεί μπαίνουν άλλοι δύο δαίμονες που δημιουργούν δυσκολίες για το 33%.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη
Εν συνεχεία, αναφορικά με τους "δαίμονες" του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Μαύρος υπογράμμισε:
"Ένας από τους δαίμονες του κ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, διότι είναι μια άγνωστη πολιτική υπόσταση και ο κόσμος έχει πάθει και ολίγον αυτό που συμβαίνει με το πείραμα Παβλόφ. Οπου το ποντικάκι φοβάται να πάει στο κόκκινο κουμπάκι γιατί συνήθως εκεί τον χτυπάει το ρεύμα (…)
Παρόλα αυτά ο κ. Κασσελάκης επειδή έχει- σε εισαγωγικά- εκθέσει τον εαυτό του όσον αφορά την προσωπική του ζωή, βγάζει μια αυθεντικότητα μαζί με μια αφέλεια του τύπου "ξέρει τώρα τι του γίνεται ή είναι επικίνδυνα αυτά που λέει;"
Όσο για τον δεύτερο δαίμονα του ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι η Νέα Αριστερά δεν φαίνεται να είναι και τελείως αδύνατον να βγάλει έδρα. Θα το δούμε. Το ζητούμενο είναι ότι εκεί έχουν πάει άνθρωποι οι οποίοι είναι αρκετά πειθαρχημένοι και αν θέλετε την άποψή μου και το θέτω ως ερώτημα: Αν υπήρχαν δύο ψηφοφόροι, ένας από τους καινούργιους του ΣΥΡΙΖΑ και ένας ψηφοφόρος της Νέας Αριστεράς, ποιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάει να ψηφίσει; Της Νέας Αριστεράς. Άρα, εκεί μπορεί να έχουμε μια "έκπληξη".
Και όσον αφορά τον επόμενο δαίμονα, για τον κ. Κασσελάκη, είναι η φυσική τάση των νεότερων ηλικιών να απέχουν από τις εκλογές, ειδικά αν θα έχουμε εκείνη την ημέρα, όπως ακούγεται 36 βαθμούς (…) Οι νέοι έχουν γυρίσει τις κάμερές τους και τους προβολείς τους πάνω στον κ. Κασσελάκη, όμως, δεν παύουν αυτοί οι άνθρωποι να έχουν το νεαρόν και το απογοητευμένον της ηλικίας τους και να κλωτσήσουν. Όμως θα πρέπει να σκεφτούν οι νέοι αυτοί άνθρωποι, ανεξάρτητα με το πού θα πάνε να ψηφίσουν, ότι παρόλο που μπορεί να θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι αχαρακτήριστο-για να μην πω κάτι άλλο, έστω κατά την άποψή τους- παρόλα αυτά δεν μπορούν να αφήσουν όλους τους μεγάλους ανθρώπους, τη γερουσία να αποφασίζει για λογαριασμό τους. Πρέπει να πάρουν και οι ίδιοι την δική τους τύχη στα χέρια τους".
Και οι "δαίμονες" ΠΑΣΟΚ - Ανδρουλάκη
Τέλος, σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Δημήτρης Μαύρος ανέφερε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει τους δικούς του δαίμονες. Ο πρώτος δαίμονας που δεν μπόρεσε να τον νικήσει όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα, είναι η χαμηλή παράσταση νίκης. Και μάλιστα εμείς την έχουμε ψάξει την παράσταση νίκης, όχι με μια ερώτηση, αλλά με τρεις ερωτήσεις. Ρωτώντας τον κάθε έναν ποιο κόμμα πιστεύει ότι θα έρθει πρώτο, ποιο κόμμα πιστεύει ότι θα έρθει δεύτερο και ποιο τρίτο (…)
Στην ανεξάρτητη ερώτηση για το πρώτο κόμμα, το 74% λέει ότι θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Στην ερώτηση του ποιο θα είναι δεύτερο, το 51% του εκλογικού σώματος λέει ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο κόμμα, το 46%, λέει ότι θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή έχει παγιωθεί στο κεφάλι του ψηφοφόρου ότι η ιστορία του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην τρίτη θέση (…).
Ο δεύτερος δαίμονας είναι ότι δεν υπάρχει εδραιωμένο αφήγημα από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ενώ μετά τις εκλογές του ‘23 το πρόβλημα το είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο λέγαμε και τώρα τι να τον κάνω εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ, τι ρόλο παίζει, μέσω του κ. Κασσελάκη απέκτησε ξανά ένα ρόλο. Εχει το στοιχείο της ανατροπής και της φρέσκιας κατάστασης. Αυτό (το πρόβλημα) τώρα έχει μετατοπιστεί στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου