Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Σε θέση «μάχης» τα στρατόπεδα ενόψει Κεντρικής Επιτροπής

 Το ΠΑΣΟΚ «ζει» μετρώντας αντίστροφα για την κρίσιμη, και κομβική για τις εξελίξεις, Κεντρική Επιτροπή στα τέλη του μήνα.

Αλλά και στον απόηχο της εννιάωρης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μεσοβδόμαδα.


Εκεί όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης, επί της ουσίας, βρέθηκε «μόνος στο ΠΑΣΟΚ». Άνοιξε τη συζήτηση με «βολές» στους αμφισβητίες της ηγεσίας του - είχε προηγηθεί και η συνέντευξη στη δημόσια ραδιοτηλεόραση που είχε μιλήσει για διαγραφές - ανέλαβε, ωστόσο, την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος.

Έκλεισε, ο ίδιος, τη διαδικασία με μια πιο ενωτική ομιλία παραπέμποντας στην Κεντρική Επιτροπή και λέγοντας πως όλα θα συζητηθούν εκεί. Κράτησε, πάντως, κλειστά τα χαρτιά του. Και για τις διαδικασίες εντός της παράταξης, με κορυφαίο το πότε θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες, όσο και για τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο πρώτος στόχος που προσπαθεί να πετύχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας αυτή τη στιγμή. Να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην εσωκομματική σκακιέρα.

Απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη βρέθηκε σχεδόν το σύνολο των στελεχών και βουλευτών που πήραν μέρος στην «θυελλώδη» συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης. Ακόμα και πρόσωπα που έχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Χαριλάου Τρικούπη και βρίσκονταν μέχρι σήμερα κοντά και πολύ κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι, εκτός από σκληρή και... σκληρότερη κριτική που του άσκησαν, ζήτησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με κάλπες εντός του φθινοπώρου.

Στην κούρσα της διαδοχής…

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, και εκτιμούν οι περισσότεροι εντός του ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη οδηγείται σε κάλπες για το ποιος θα πάρει στα χέρια του τα «σκήπτρα» του Κινήματος. Το επόμενο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τα πρόσωπα που θα πάρουν μέρος στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος. Τα βλέμματα στρέφονται, αυτή την ώρα τουλάχιστον, σε τρία πρόσωπα. Η στάση που κρατά και οι κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη υποδηλώνουν πως αυτός θα μπει στη γραμμή της εκκίνησης.

Τα σενάρια φέρνουν πως θα βρει απέναντί του τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος μέχρι τώρα δεν ανοίγει τα χαρτιά του για αυτό το ενδεχόμενο. «Δεν είναι θέμα πότε θα το αποφασίσω, θα ανοίξω τη συζήτηση της υποψηφιότητας και για όλα τα ονόματα που συμπεριλαμβάνει μόνο όταν ανοίξει επισήμως από το κόμμα» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ. Τα σενάρια φέρνουν και τον Μανώλη Χριστουδουλάκη να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρει μέρος στην κούρσα της ηγεσίας. Και αυτός έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή, όπως και πολλοί άλλοι εντός της Χαριλάου Τρικούπη, υπέρ της άμεσης εκλογής από τη βάση νέας ηγεσίας του κόμματος.

… και ο Χάρης Δούκας;

Στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ένας από τους πρωταγωνιστές, με τις παρεμβάσεις του, στο μετεκλογικό σκηνικό του ΠΑΣΟΚ έλειπε καθώς δεν συμμετέχει στο κομματικό αυτό όργανο. Ο Χάρης Δούκας, ωστόσο, την ίδια ημέρα ήταν στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη «Τι Δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; - Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα».


«Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτό» είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας πως ο ίδιος έγινε και παραμένει στόχος επιθέσεων, για να σημειώσει με νόημα: «Όμως, δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ». Σημειώνεται πως ο Χάρης Δούκας προ ημερών είχε ζητήσει ανοικτά την άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.


Η πρώτη αποτύπωση

Στον δρόμο για την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πρώτη μετεκλογική έρευνα της GPO για το Star σε σχέση με τις εσωκομματικές εξελίξεις που «τρέχουν» στην Χαριλάου τρικούπη. Η δημοσκόπηση έδειξε πως για την άμεση εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το 66,4% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι», ενώ το 24,1% διαφωνεί.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, καταλληλότερος για την ηγεσία του ΠαΣοΚ θεωρείται ο Νίκος Ανδρουλάκης από το 20,7%, ο Χάρης Δούκας από το 16,5% , ο Παύλος Γερουλάνος από το 13,3% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 34,5%, ο Παύλος Γερουλάνος από το 17,7%, ο Χάρης Δούκας από το 17,2% και ακολουθούν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Χρηστίδης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου